Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Arnhem
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Dit kun je doen na je studie

Wil je bijdragen aan de orde en veiligheid in Nederland? Ben je integer, betrouwbaar, sta je stevig in je schoenen en beschik je over sterke communicatieve vaardigheden? Dan is de opleiding Handhaver wellicht iets voor jou.

 

Als Handhaver toezicht en veiligheid ben je in dienst van een gemeente, provincie (bijvoorbeeld waterschappen), openbaar vervoer (bijvoorbeeld bij Connexxion), een door de gemeente of provincie ingestelde organisatie voor stadstoezicht.

 

Je bent verantwoordelijk voor het toezien op de openbare orde in het publieke domein (op straat en in de wijk). Hiervoor ben je veel buiten bezig met het toezicht houden op de openbare orde. Je loopt of fietst hiervoor rond in de wijk. Je ziet toe op onregelmatigheden zoals verkeerd parkeren, drankgebruik op straat, vernielingen, overlastgevend gedrag (bijvoorbeeld hangjongeren). Je treedt op tegen crimineel gedrag, de wet wordt overtreden. Je bent de extra ogen en oren voor de politie op straat en in de wijk. Je werkt in het kader van veiligheid met hen samen.

 

Het grootste deel van je werk ben je dienstverlenend bezig en geef je informatie aan wijkbewoners en ondernemers in een gemeente. Waar nodig mag je mensen bekeuren als zij de regels van een gemeente overtreden of in het Openbaar Vervoer.

 

Als Handhaver toezicht en veiligheid ga je naast je dagelijkse werkzaamheden ook ondersteunen bij evenementen, zoals sportevenementen, popconcerten en andere festiviteiten. Als Handhaver toezicht en veiligheid werk je voornamelijk op straat, in publieke ruimtes, of vanuit een meldkamer met cameratoezicht. Je surveilleert in uniform op plaatsen en tijden wanneer dat wenselijk is. Dat houdt dus in dat je ook in onregelmatige diensten werkt en op tijden dat anderen wellicht vrij zijn.

 

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Ook een mbo-diploma (niveau 2) Particuliere Beveiliger of Medewerker toezicht en veiligheid geeft toegang tot de opleiding.

 

Aanvullend

  • We kunnen maximaal 55 studenten plaatsen. Het aantal stageplaatsen in de regio is namelijk beperkt.
  • Aan het begin van het schooljaar vragen wij de student/ouder het Rijn IJssel-formulier Verklaring omtrent gedrag te ondertekenen. Voordat je aan je stage begint, vindt een screening plaats door de politie en door het integriteitsbureau van de gemeente. Pas daarna is duidelijk of je wel of niet stage kunt lopen. Als je geen stage kunt lopen, stopt per direct de opleiding.
  • De ervaring leert dat na het behalen van een diploma voor een geüniformeerd beroep als beveiliger of handhaver, de kansen op een baan voor iemand met schulden vrijwel nihil zijn.
  • Een intakegesprek op basis van je doorstroomdossier maakt deel uit van de intakeprocedure.

Na de groepsintake ontvang je zo snel mogelijk de uitslag of nodigen wij je eerst uit voor een persoonlijk gesprek. Of:

  • je wordt geplaatst
  • je wordt geplaatst op een wachtlijst. In mei wordt de definitieve plaatsing van de opleiding bekend gemaakt.
  • je wordt niet geplaatst en dan begeleiden we je graag naar een andere opleiding.

De opleiding 'Handhaver Toezicht en Veiligheid' is ook interessant voor jongeren die in het bezit zijn van een havo-diploma en door willen stromen naar bijvoorbeeld de hbo-opleiding Integrale Veiligheid of naar de Politie Academie.

FaLang translation system by Faboba