Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Nieuwegein
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2021
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat doe je in dit beroep?

 

Je werkt bij de overheid, zoals een provincie of gemeente, of bij een bedrijf. Je houdt toezicht in de openbare ruimte en handhaaft op strafbare feiten uit o.a. de Algemene Plaatselijke Verordening of vanuit bijzondere wetgeving.

 

Is dit iets voor mij?

Durf en kun je mensen aanspreken op hun handelen of gedrag? Ben je in staat om snel tot actie te komen en in te grijpen? Ben je stressbestendig, vindingrijk, sportief? Dan is de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid iets voor jou!

 

 

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een handhaver te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk.Dat betekent dat je onder andere leert onveilige situaties te herkennen en in te grijpen indien nodig. Ook leer je mensen op een publieksvriendelijke manier te woord staan en hulp te verlenen als dit gewenst is.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Een deel van de opleiding (de stages) vindt plaats bij Toezicht en Handhaving van onder anderen de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Houten en IJsselstein, milieuorganisaties en en bij de Eenheid Midden Nederland (Nationale Politie). De lessen worden gegeven door de docenten van het college en van de aangesloten leerbedrijven van de keuzedelen, waaronder de politie.

 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende beroepsgerelateerde lessen:

 • Handhaving, Toezicht en Veiligheid
 • Binnensport en buitensport
 • Zelfverdediging (RTGB)
 • Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
 • Levensreddend handelen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen:

 • Politie 
 • Milieu
 • Drank & Horeca Wetgeving

Naast je MBO niveau 3 Diploma Handhaver Toezicht en Veiligheid, krijg je een BOA certificaat en een EHBO/Reanimatiediploma. Bij succesvolle afronding van het politie-keuzedeel krijg je ook het Politiecertificaat. Binnen de HTV-opleiding wordt zeer nauw samengewerkt met de School voor Veiligheid van MBO Amersfoort.

Vragen over de opleiding
Dhr. J. van Zantvliet, j.vzantvliet@rocmn.nl of 030 754 21 00.

 

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Gedurende de opleiding loop je elk leerjaar een paar weken stage.

 

Na je opleiding

Na twee en een half of drie jaar studeer je af als handhaver toezicht en veiligheid en kun je aan de slag.  Je kunt ook doorstuderen en kiezen voor een mbo 4, hbo opleiding of de Politieacademie.

Als je meteen aan de slag gaat werk je bijvoorbeeld als handhaver en toezichthouder openbare ruimte, handhaver en toezichthouder milieu, handhaver en toezichthouder openbaar vervoer, handhaver en toezichthouder Drank- en Horecawet of generieke opsporing (Douane of Marechaussee).

 

Politieacademie
Voor een aantal richtingen zijn wel aanvullende opleidingen noodzakelijk. Heb je gekozen voor het keuzevak Politie en ben je hiervoor geselecteerd, dan kun je doorstromen naar de Politieacademie voor de opleiding Hoofdagent niveau 4. Met het diploma van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid, inclusief keuzedeel Politie kun je in het eerste jaar van de Politieacademie vrijstellingen krijgen.

 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal.