Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Nieuwegein
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/08/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat doe je in dit beroep?

Je gaat vooral werken in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld bij de overheid, zoals een provincie of gemeente, of bij een bedrijf, stichting of vereniging. Je houdt toezicht op vergunningen en handhaaft op strafbare feiten uit bijzondere wetten, het strafrecht of vanuit een Algemene Plaatselijke Verordening.

 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Werk jij graag met mensen en durf en kun jij ze aanspreken op hun handelen of gedrag? Ben je in staat om snel tot actie te komen en in te grijpen? Ben je stressbestendig, vindingrijk, zelfstandig en sportief? Dan is de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid iets voor jou.

 

Wat leer je op de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid?

Tijdens deze opleiding leer je onveilige situaties herkennen en hoe je moet ingrijpen indien nodig. Daarnaast spoor jij strafbare feiten op vanuit wetgeving en verordeningen waarvoor je bent aangesteld. Ook leer je mensen op een vriendelijke manier te woord te staan en hulp te verlenen als dit gewenst is.

 

Hoe ziet deze opleiding eruit?

Je begint in een algemeen eerste jaar, waarna je in het tweede leerjaar kiest voor één van de volgende uitstroomprofielen:

  • Openbare ruimte
  • Milieu, welzijn en infrastructuur (MWI)
  • Openbaar vervoer
  • Generieke opsporing (justitiële inrichtingen, politie, douane, marechaussee)

De lessen worden gegeven door docenten van zowel het college als aangesloten leerbedrijven van de uitstroomprofielen.

 

Tijdens de opleiding krijg je:

Vakgerichte vakken
Handhaving, Toezicht en Veiligheid algemeen en specifiek op het door jouw gekozen uitstroomprofiel. O.a. buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), levensreddend handelen, Regeling Toetsing Geweldbeheersing  (RTGB), binnen- en buitensport.


Algemene vakken
Nederlands, Engels, Rekenen, loopbaan en burgerschap.


Keuzedelen
Je kunt kiezen uit diverse keuzedelen, waarvan je er drie moet volgen. Een keuzedeel is een verdieping of verbreding van je opleiding. Sommige keuzedelen moet je gedaan hebben voor je gekozen uitstroomprofiel, zoals milieu, welzijn en infrastructuur of politie.

 

Een deel van de opleiding (de stages) vindt plaats bij Toezicht en Handhaving van onder andere gemeenten, provincies, waterschappen, milieuorganisaties, openbaar vervoer of bij de Regionale Eenheid Midden-Nederland van de politie.

 

Naast je mbo niveau 3 diploma Handhaver Toezicht en Veiligheid, krijg je een boa-certificaat en een EHBO/Reanimatiediploma.

 

Ons onderwijs is altijd in beweging, het kan dus zijn dat de opleiding bij de start er iets anders uitziet.

 

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past, al zul je in sommige gevallen ook zelf een stageplek moeten zoeken. Gedurende de opleiding loop je elk leerjaar een paar weken stage.

 

Na je mbo-opleiding

Als afgestudeerde HTV-er kun je meteen aan het werk. Ook kun je doorstuderen op een mbo 4 opleiding.

Ga je direct aan de slag, dan werk je bijvoorbeeld als handhaver en toezichthouder in de openbare ruimte of het openbaar vervoer, bij de politie of generieke opsporing (justitiële inrichtingen, douane of marechaussee.

 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Aanmelden

Let op: deze opleiding heeft een beperkt aantal plekken.