Keywords:
ICT, Cyber Security, Big Data, Engineering, Architecture, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Utrecht
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Factsheet

De vierjarige opleiding HBO-ICT bij Hogeschool Utrecht is een echte beroepsopleiding die je onderdompelt in de wereld van ICT. Je leert slimme en creatieve ICT-oplossingen bedenken voor bedrijfsvraagstukken. Maar ook hoe je de nieuwste software veilig kunt uitrollen. Je kunt software en games leren ontwerpen en ontwikkelen. Benieuwd wat je allemaal gaat leren in deze opleiding? Kijk snel bij Opleidingsinhoud. Skills die je nodig hebt voor deze opleiding zijn: analytisch vermogen, creativiteit en nieuwsgierigheid, want de ontwikkelingen gaan razendsnel.

 

 

Beroepsperspectief

Als afgestudeerde ICT’er kun je terechtkomen in diverse werkvelden: cybersecurity, media, zorg, transport, techniek, reizen, in het bedrijfsleven en bij maatschappelijke organisaties. Veel HBO-ICT’ers gaan aan de slag als projectleider, ICT-consultant, analist of beheerder. Je kunt bij de HU kiezen uit vier afstudeerrichtingen: Business IT & Management, Software & Information Engineering, System and Network Engineering, en Technische Informatica. Meer lezen over het beroepsperspectief.

 

Afstudeerrichtingen

Business IT & Management (BI&M)

Creatieve en innovatieve oplossingen bedenken voor bedrijfsvraagstukken door ICT-middelen in te zetten. Dat leer je in de afstudeerrichting Business IT & Management (BI&M). Jij bent iemand die altijd bezig is bedrijfsprocessen beter en efficiënter te laten verlopen. Daarin ben je de schakel tussen gebruikers, management, technische ontwerpers en beheerders van informatiesystemen. Jij zorgt er met jouw bedrijfskundig inzicht en persoonlijke kwaliteiten voor dat gebruikers tevreden zijn met de systemen die ze gebruiken. Bij BI&M leer je het vakgebied vanuit verschillende invalshoeken bekijken:

 • bedrijfskundig
 • strategisch management
 • procesmatig en organisatorisch
 • toepasbaarheid van ICT-systemen
 • medewerkers
 • klanten of gebruikers

 

Software & Information Engineering (S&IE)

Wil jij applicaties maken waarmee mensen hun werk beter en sneller kunnen uitvoeren? Als je de afstudeerrichting Software & Information Engineering volgt, ben jij straks de deskundige die de ICT-behoeften van een bedrijf in kaart brengt. Je verzamelt en analyseert informatie die je helpt software of apps te ontwikkelen die aan de behoeften voldoen, het werk van mensen ondersteunen en bedrijfsprocessen makkelijker maken. Je leert software te ontwerpen, programmeren en te testen.

Diverse thema’s komen in deze afstudeerrichting aan bod: data science, geïntegreerde webbased systemen, software architectuur en mobile (apps) en front-end development.

 

System and Network Engineering (SNE)

Wil jij de veiligheid van een netwerk kunnen garanderen? Zorgen voor goedwerkende firewalls en virusscanners? Of wil je liever complexe systemen en netwerken ontwerpen? Het succes van automatisering wordt bepaald door een goed ontwerp en het juiste beheer van computersystemen en netwerken. Vakgebieden waar je in deze afstudeerrichting mee kennismaakt zijn: systeem- en netwerkbeveiliging, ICT-architectuur, ICT-infrastructuur en beheerprocessen. Je leert werken met netwerken (Cisco, Juniper), platformen (Windows, Linux), beveiliging en IT Service Management (ITIL, ASL en BiSL).

 

Technische Informatica (TI)

Als technisch informaticus ontwerp en maak je programmatuur voor producten en apparaten waar software in zit, of die door software worden aangestuurd. Daarnaast werk je aan het automatiseren van technische processen. Je leert eerst de technieken en vaardigheden om software te bouwen. Je krijgt inzicht in technische systemen zoals robots, microcontrollers, computervision en real-time systemen. Daarna kun je kiezen voor de thema’s game technology of ubiquitous computing. Bij ubiquitous computing richt je je op het maken van software voor allerlei slimme systemen die ons dagelijks omringen.

 

Keuzemogelijkheden

In de hoofdfase heb je een half jaar profileringsruimte om je kennis te verbreden of te verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld: 

 • een tijdje in het buitenland studeren
 • een minor volgen. Bijvoorbeeld een ICT-minor zoals Information Systems Security, Big Data, IT Architectuur of Smart Devices & Apps. Maar je kunt ook een minor kiezen buiten de ICT, van Filosofie of Engels tot Ondernemerschap
 • een zelf samengesteld keuzepakket volgen
 • een premaster volgen of een schakelsemester doen dat je voorbereidt op een master aan een (technische) universiteit
 • een praktijkonderzoek doen in je eigen vakgebied, of in samenwerking met andere vakgebieden. Je lost dan bijvoorbeeld een bestaand praktijkprobleem uit het bedrijfsleven op, en leert hoe je een onderzoek opzet en uitvoert

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).