Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Leiden
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

In het kort

Het aantal wetten en regels neemt de laatste decennia enorm toe. Meer regels betekent meer werk voor juristen. Hou jij van puzzelen en ben je niet bang voor een flinke hoeveelheid leesvoer? In vier jaar tijd leer je de fijne kneepjes van het juridische vak. Je verdiept je in Nederlandse en Europese wetten en regels en je leert een juridisch vraagstuk op te lossen. Daarnaast word je getraind in het adviseren van cliënten, zowel mondeling als schriftelijk. Mogelijkheden in de wet zoeken, boeiend, pittig en uitdagend, dat is HBO-Rechten!

 

Jouw toekomst

Recht is veel meer dan de zogenoemde togaberoepen (rechter, officier van justitie, advocaat). Dit zijn beroepen waarvoor je een universitaire opleiding (WO) nodig hebt. Bij veel organisaties is er juist behoefte aan juristen op hbo-niveau. Als hbo-jurist kun je aan de slag in allerlei beleids-, staf- of adviesfuncties. Ook de werkzaamheden die je kunt uitvoeren zijn breed en divers. Denk bijvoorbeeld aan: het verstrekken van juridisch advies aan een cliënt of je eigen organisatie, het verhalen van schade die iemand heeft geleden, het voorbereiden van een rechtszaak, het opstellen van een bezwaar- en beroepsschrift of het uitvaardigen van een dagvaarding. Eén ding staat echter vast: je krijgt altijd te maken met wet- en regelgeving, procedures en diverse belangen.

 

Waar ga je werken? 

In het bedrijfsleven, bij de overheid of in de non-profitsector: met jouw Bachelor of Laws kun je aan de slag in beleids-, staf- of adviesfuncties. Denk hierbij aan werkgevers, zoals:

 • overheid (gemeenten, provincies, waterschappen)
 • rechtsbijstandsverzekeraars
 • gerechtsdeurwaarders
 • notariaat
 • bedrijven en non-profitorganisaties
 • juridisch loket
 • advocatuur
 • rechtbanken
 • geschillencommissies
 • vakbonden

Is HBO-Rechten iets voor jou?

De hbo-jurist werkt met wetten, regels en procedures. Belangrijk is dus dat je goed kunt analyseren, een juridisch vraagstuk aan een cliënt weet uit te leggen en een duidelijk advies kunt geven. Jij ziet de wet- en regelgeving als een puzzel en vindt het interessant om je daarin te verdiepen. Je kunt goed luisteren, analyseren, oplossingsgericht werken, adviseren en argumenteren. Tijdens de opleiding werk je aan jouw juridische vaardigheden, zoals het vinden en lezen van jurisprudentie. Ook heb je als jurist goede communicatieve skills nodig.

 

Binnen de studie HBO-Rechten in Leiden worden regelmatig mondelinge tentamens afgenomen. Je adviezen, betogen en analyses weet je helder en in correct Nederlands te formuleren. Taal is dan ook een belangrijk gereedschap voor de jurist, dus een goede beheersing van de Nederlandse taal is onmisbaar.

 

Verder...

 • sta je stevig in je schoenen: je durft een beslissing te nemen.
 • ben je zorgvuldig en nauwkeurig.
 • en zeg je niet zo snel: dat kan niet of dat mag niet, maar je zoekt altijd naar de mogelijkheden in de wet.

Bij de opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden leer jij om zelf je eigen richting te bepalen. Wij bieden je een uitdagende leeromgeving waarin je vaak zelfstandig aan de slag gaat én goede begeleiding. Door te kiezen voor onze hogeschool, maak jij de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Het is dus wel belangrijk dat die werkwijze bij je past. Herken jij jezelf in dit beeld en heb je de ambitie om jouw kwaliteiten en vaardigheden verder te ontwikkelen? Dan is de opleiding HBO-Rechten iets voor jou!