Keywords:
Cyber, Education Market, Information Management
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Hoe zorg je ervoor dat een zoekmachine zoals Google snel de juiste en bruikbare informatie naar boven laat komen? Hoe ontwerp je een app die intuïtief is in gebruik? Welke taken in de gezondheidszorg kunnen door robots worden overgenomen? Met deze vragen en meer ga je aan de slag in de bachelor Informatiekunde.

 

Waar gaat Informatiekunde over?

Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam is een multidisciplinaire opleiding waarin aspecten van ICT, bedrijfskunde, psychologie, communicatie en nieuwe media samenkomen. Ben je geïnteresseerd in de manier waarop technologie het leven van mensen en het werk van organisaties beïnvloedt en makkelijker kan maken? Overweeg dan om Informatiekunde te komen studeren aan de UvA.

 

De studie is bij uitstek geschikt als je een ‘denkende doener’ bent die het leuk vindt om maatschappelijke uitdagingen op te lossen met de inzet van technologie. Je leert te onderzoeken hoe mensen waarnemen, communiceren en technologie gebruiken. Ook kijk je naar de manier waarop bedrijven en organisaties omgaan met grote hoeveelheden informatie. En je ontwikkelt vaardigheden voor het bedenken, ontwikkelen en implementeren van ICT-toepassingen.

 

Vijf redenen om Informatiekunde te studeren aan de UvA

 1. Multidisciplinaire aanpak
  De bachelor Informatiekunde aan de UvA kenmerkt zich door de multidisciplinaire aanpak: in de vakken komen onderwerpen uit technologie, bedrijfskunde en sociale wetenschappen samen en leer je verbanden te leggen tussen deze verschillende vakgebieden.
 2. Actuele onderwerpen
  Het veld van informatiewetenschappen ontwikkelt zich in razend tempo. Wij geven in de opleiding veel aandacht aan actuele onderwerpen zoals data science en het ontwerpen van informatiesystemen. Ook leer je technieken uit de kunstmatige intelligentie te gebruiken.
 3. Zelf leren ontwerpen en programmeren
  Vanaf dag één leer je bij ons zelf applicaties, systemen en gebruikersvriendelijke interfaces te ontwerpen. Hiervoor heb je geen programmeerervaring nodig; die krijg je in de opleiding. Je werkt vaak in kleine groepen aan een project, waarbij je een praktische oplossing ontwikkelt voor een echt probleem.
 4. Persoonlijk contact en begeleiding
  Binnen de opleiding gaan we open en informeel met elkaar om. Zo heb je veel persoonlijk contact met je docenten en word je in het eerste jaar door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Onze studenten geven aan dat ze zich daardoor snel thuis voelen en makkelijker studievaardigheden oppikken.
 5. De praktijk in huis
  Onze docenten werken veel samen met het bedrijfsleven, overheidsinstanties en onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. Zij spelen een grote rol bij ontwikkelingen in het vakgebied en hebben een groot (internationaal) netwerk. Voor jou als student betekent dit dat je veel aan de slag gaat met actuele voorbeelden uit de praktijk om je theoretische kennis in toe te passen.

Toelating en inschrijven

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Informatiekunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde A of B.

 

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

Bedrijven, overheid en andere organisaties hebben altijd behoefte aan mensen die informatiesystemen kunnen ontwerpen, ontwikkelen of beheren. Daarmee heb jij als afgestudeerde informatiekundige een gunstig baanperspectief, want er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ICT-personeel.

Typische beroepen voor afgestudeerde informatiekundigen zijn: data scientist, interactie (UX) ontwerper, systeemontwerper, informatieanalist of -architect. Ook beginnen veel alumni een eigen start-up.