Keywords:
Security, Education Market, Security Domain, Defense
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam Zuidoost
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/08/2024
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Is dit beroep iets voor jou?

Wil je bij Defensie werken als militair? Dat kan met één van onze VeVa-opleidingen. VeVa betekent Veiligheid en Vakmanschap. We bereiden je voor op een baan als beroepsmilitair / onderofficier bij de gevechtseenheden van de Koninklijke Landmacht of als marinier bij het Korps Mariniers.   

Kies je voor de opleiding Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden? Dan leer je alles over beveiligingswerk en gevechtstaken en krijg je als toekomstig onderofficier les in het geven van instructie, het voeren van begeleidingsgesprekken en leidinggeven in de militaire organisatie. 
 
Kies je voor een stageplaats bij het Korps Mariniers van de Koninklijke Marine? Dan word je voorbereid op een functie als marinier bij het Korps Mariniers. Deze zeesoldaten komen in actie op of vanuit zee.  
 
Ga je voor een stageplaats bij de Koninklijke Landmacht? Dan kun je gaan solliciteren als onderofficier bij een gevechtseenheid of een gevechtsondersteunende eenheid. Denk hierbij aan de pantserinfanterie, luchtmobiele infanterie of de artillerie. 
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Naast vakken als Nederlands, rekenen en Engels krijg je les in basis militaire vaardigheden. Ook is er veel aandacht voor persoonlijke vorming. 

Stage 
Om de 3 weken loop je een week stage bij Defensie op een militaire locatie. Hier verblijf je dan intern van maandag tot en met vrijdag. Soms slaap je niet in een gebouw, maar in het bos onder een zeiltje.  
In het begin van de opleiding maak je kenbaar waar je voorkeur voor stage naar uitgaat. In overleg met jouw mentor en de militaire instructeurs van school wordt dan bepaald waar je uiteindelijk je stages gaat lopen. Deze stage bepaalt voor een groot deel waar je binnen Defensie terecht kunt.  

Opleiding afgerond? 
Met je certificaat Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden kun je op een onderofficiersfunctie solliciteren bij de gevechtseenheden van de Koninklijke Landmacht of als marinier bij het Korps Mariniers. Ben je aangenomen bij Defensie dan ga je naar Ermelo (Koninklijke Militaire School van de Koninklijke Landmacht) of naar Rotterdam (opleidingscentrum van het Korps Mariniers) en start je daar je militaire opleiding.  
Kijk voor meer op veiligheid en vakmanschap, werkenbijdefensie.nl en defensie.nl.

Selectie & keuring 
In het laatste halfjaar van je opleiding ga je begeleid solliciteren. Het is dan handig om te weten waar je op afgekeurd kunt worden bij defensie. Dit voorkomt teleurstellingen aan het einde van je opleiding. Ga voor meer info naar werkenbijdefensie.nl/selectie-en-keuring/.

Tegemoetkoming kosten burgerrijbewijs
Elke VeVa-leerling die uiteindelijk zijn opleiding bij Defensie haalt krijgt maximaal € 2000 vergoeding voor het behalen van een rijbewijs. 

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

Basisvaardigheden voor militairen, geven van trainingen, leidinggeven, in actie komen bij  noodgevallen, beveiligingswerk, controleren, onderhouden en inzet gereed maken van persoonlijke uitrusting en groepsmaterialen, werken onder chemische, biologische of nucleaire dreiging, humanitair oorlogsrecht, militair straf- en tuchtrecht, reageren bij het aantreffen van een gevaarlijk object zoals een explosief.
 

Waar kun je gaan werken?

  • Gevechtseenheden van de Koninklijke Landmacht  
  • Korps Mariniers van de Koninklijke Marine