Zoekwoorden:
Security, Education Market, Security Domain, Defense
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Amsterdam Zuidoost
Opleiding:
MBO-3 (EQF 3)
Start datum:
31/08/2022
Studielast:
4200 uur
Duur:
30 maanden
Meer informatie

Beschrijving:

Is dit beroep iets voor jou?

Wil je bij Defensie werken als militair? Dat kan met één van onze VeVa-opleidingen. VeVa betekent Veiligheid en Vakmanschap. We bereiden je voor op een baan als soldaat, matroos of marinier. Kies je voor Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden? Dan leer je alles over beveiligingswerk en gevechtstaken. Als militair kun jij je eigen weg vinden in verschillende terreinen. Jij weet wat je moet doen in noodsituaties en hoe je militaire beveiligingstaken uitvoert. Kies je voor de Marine? Dan word je marinier bij het Korps Mariniers. Deze special forces komen in actie via het water of door de lucht. Ga je voor de Landmacht? Dan kom je bij een gevechtseenheid of een ondersteunende eenheid. En bij de Luchtmacht kun je werken als hondengeleider. Of je beveiligt een vliegbasis of luchtverdedigingssysteem. 

Goed om te weten:
Tegemoetkoming kosten burgerrijbewijs
Elke VeVa leerling die in 2018 start en uiteindelijk zijn opleiding bij defensie haalt krijgt maximaal € 2000 vergoeding voor het behalen van een rijbewijs. Het gaat hierbij om kosten voor:
 • Volgen theorielessen
 • Maximaal 40 rijlessen
 • Het theorie examen en eenmalig indien nodig een herexamen
 • Het praktijkexamen rijbewijs B en indien nodig een herexamen
 Indien in het bezit van rijbewijs B een premie van € 2000:
 • Voor het volgen van een voertuigbeheersingscursus
 • Het eigen maken van theoretische en praktische vaardigheden i.v.m. het besturen van een ander motorvoertuig of aanhangwagen

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden is een BOL-opleiding. Je krijgt 2,5 jaar lang les en praktijk op niveau 3. Je gaat 5 dagen per week naar school. Daar krijg je minimaal 30 uur les. Je leert bijvoorbeeld leidinggeven, improviseren en eerste hulp geven. Er is veel aandacht voor persoonlijke vorming. Je werkt aan kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag dat je nodig hebt voor je beroep en als burger in de maatschappij. Om de 3 weken loop je een week stage bij Defensie. Daar krijg je militaire training. Je gaat bijvoorbeeld een aantal keer mee op bivak. Ook leer je verschillende onderdelen van Defensie kennen. Je maakt vervolgens een keuze voor een onderdeel. Dat bepaalt waar je binnen Defensie terechtkunt. Met je diploma Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden kun je een interne opleiding doen bij Defensie. Wil je daar meer over weten? Kijk dan eens op www.veiligheidenvakmanschap.nl.
 
 

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Basisvaardigheden voor militairen, geven van trainingen en instructies, leidinggeven, in actie komen bij incidenten en noodgevallen, beveiligingswerk doen, werken met radar, controleren en onderhouden van communicatiemiddelen.

 

Waar kun je gaan werken?

 • Koninklijke Landmacht, Luchtmacht of Marine

 

Praktische informatie

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen:
 • Positieve uitslag van de sporttest
 • Positieve uitslag van de Sport Medische Keuring
 • Administratieve registratie bij Defensie is een voorwaarde om te kunnen worden ingeschreven voor deze opleiding
Als je bij deze opleiding stage gaat lopen wordt er door de werkgevers een VOG (VGB) gevraagd. Als je deze niet kunt krijgen, betekent dit dat je geen stage kunt lopen en daardoor de opleiding moet beëindigen. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten: 
 • Voorlichtingsbijeenkomst
 • Deelname intakedag, waarbij een sporttest, opdrachten en motivatiegesprek met je wordt gehouden om te kijken of de opleiding bij je past

Verder leren

 • Onderofficiersopleiding bij Koninklijke Landmacht, Luchtmacht of Marine

Les- / cursusgeld

 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’

Studiekosten

Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s 
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de studiekosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten voor het eerste leerjaar van de opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma.
 
MBO College Zuidoost - indicatie kosten BOL: € 510, laptop niet verplicht.