Keywords:
Defense
Edu type:
Formal education
Location:
Groningen
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Spreekt het werk van de Koninklijke Landmacht of het Korps Mariniers jou aan? Een opleiding tot aankomend onderofficier grondoptreden geeft jou een brede basis om bij Defensie aan het werk te gaan.

- Je verdedigt het grondgebied en luchtruim
- Je ondersteunt bij gevechtsacties op (grote) afstand of bij direct grondgevecht
- Je geeft leiding en leidt manschappen op

 

 

Past deze opleiding bij jou?
Een aankomend onderofficier grondoptreden werkt vaak in crisissituaties. Tijdens deze situaties wordt zowel mentaal als fysiek veel van je gevraagd. Daarom moet je in goede conditie zijn. Je kunt daarnaast goed leiding geven en in groepsverband werken. Als je ervoor kiest om bij Defensie te gaan werken worden er hoge eisen gesteld. Kernwaarden als kameraadschap, trots, ethisch bewustzijn, discipline, incasserings- en doorzettingsvermogen zijn hierbij belangrijk.

 

 

Wat doet een VeVa aankomend onderofficier grondoptreden?
Als aankomend onderofficier grondoptreden kan je aan de slag bij Defensie. Vaak ben je voor langere tijd van huis. Samen met andere militairen werk je op kazernes binnen en buiten Nederland en word je ingezet bij militaire operaties. Daarbij kun je denken aan het verkennen van een bepaald gebied of het onschadelijk maken van mijnen. Je doet je werk meestal in gevaarlijke gebieden. Als onderofficier ben je de vakman voor alle middelen en mogelijkheden van je groep. Je kunt niet alleen het materiaal dat binnen de groep aanwezig is zelf bedienen, maar ook de mensen opleiden om zelf met de systemen om te gaan.

 

 

Hoe ziet mijn opleiding eruit?
Een schooljaar bestaat uit 40 weken, waarbij je in totaal 10 weken stage loopt en 30 weken op school zit. Deze opleiding bereidt jou voor op een functie als onderofficier. Je leert jezelf te verplaatsen in uiteenlopende terreinen, hoe je moet optreden bij calamiteiten en hoe je militaire beveiligingstaken uitvoert. Ook leer je hoe je leiding geeft en manschappen aanstuurt.

Tijdens deze opleiding wordt ook veel aandacht besteed aan militaire vorming en sport. Op VeVa.nl lees je meer over deze opleiding. VeVa staat voor Veiligheid & Vakmanschap. Met een VeVa-opleiding word je voorbereid voor een baan bij Defensie. Een VeVa-opleiding is een zogenoemde uniformopleiding: je wordt opgeleid als beginnend beroepsbeoefenaar (militair). Maar natuurlijk kan je met een VeVa-diploma ook buiten Defensie aan de slag. Voor sommige VeVa-opleidingen heeft Noorderpoort ook een reguliere variant onder dezelfde beroepsnaam.