Type:
Permanent employment
Location:
Driebergen-Rijsenburg
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
27/03/2023
Status:
Open
Apply before:
14/04/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Ben jij de collega die onze geavanceerde infrastructuren ontwikkelt waarop het bewijs tegen een verdachte verzameld wordt? Word jij enthousiast van het ontwerpen van complexe, betrouwbare en veilige infrastructuren en maak jij je nieuwe technieken snel eigen? Dan ben jij de allround system engineer die wij zoeken voor het Digital Intrusion Team (DIGIT).

 

Wat ga je doen?

Als allround system specialist maak jij het mogelijk dat de legal hackers hun werk zo veilig, efficiënt en betrouwbaar mogelijk kunnen uitvoeren. DIGIT is het enige team in Nederland waarin experts van politie, Koninklijke Marechaussee en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst uitvoering geven aan de wettelijke hackbevoegdheid. Het team werkt op aanvraag van opsporingsteams in binnen- en buitenland en is onderdeel van de Landelijke Eenheid van de politie in Driebergen.  

Voor het uitvoeren van hackoperaties is DIGIT afhankelijk van een gedegen infrastructuur. Het infra- en beheercluster binnen DIGIT is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, stabiliteit en monitoring van de infrastructuren waarmee DIGIT haar werk kan doen voor de opsporingsteams in het land. Het hacken gebeurt heimelijk en op afstand. Het is daarom belangrijk dat de infrastructuur rekening houdt met deze context. Daarnaast is het een absolute randvoorwaarde dat de infrastructuur veilig is. De verzamelde data moeten immers betrouwbaar en integer zijn. Als allround system engineer draag je zorg voor een infrastructuur waarmee de legal hackers afgeschermd en veilig hun werk kunnen doen. Om hier invulling aan te geven wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën en wordt er continue gezocht naar verbeteringen.

De opsporing is onvoorspelbaar en dynamisch, vanwege het grote belang van een stabiele infrastructuur komt het voor dat je als allround system engineer aanwezig bent bij grote acties. Onregelmatige werktijden kunnen dus onderdeel zijn van je functie. Vanwege de aard van de functie vinden een groot deel van de werkzaamheden op kantoor plaats en is een piket-regeling onderdeel van je functie.

 

Waar ga je werken?

Je gaat werken bij het Digital Intrusion Team (DIGIT). DIGIT is het enige team in Nederland dat uitvoering mag geven aan de wettelijke hackbevoegdheid. Bij DIGIT werken diverse specialisten die, binnen de grenzen van de wet, heimelijk en op afstand binnendringen in computersystemen en apparaten van verdachten, zoals telefoons, servers of computers.  Naast legal hackers werken er ook security researchers, softwareontwikkelaars en system engineers. Door de grote verscheidenheid in de techniek en daaropvolgende ontwikkelingen zijn we altijd op zoek naar nieuwe methoden en technieken om de bevoegdheid uit te voeren.

De bevoegdheid mag alleen ingezet worden bij zware misdrijven, dit betekent dat je met je werkzaamheden een waardevolle bijdrage levert aan de opsporing van verdachten van deze misdrijven. In combinatie met de heimelijkheid van de bevoegdheid zijn vertrouwelijkheid en de afscherming van methodieken zeer belangrijk binnen DIGIT. De Nederlandse opsporingsdiensten mogen sinds maart 2019 gebruik maken van deze bevoegdheid. Werken bij een relatief nieuw team zoals DIGIT betekent daarom dat er nog volop ruimte is om samen te ontwikkelen. Ook kan je gebruik maken van een ruim aanbod aan opleidingsmogelijkheden. 

 

Wie ben jij?

Je hebt ruime ervaring in infrastructuurontwikkeling en werkt graag aan complexe opgaven. Je staat klaar om een veilige en betrouwbare infrastructuur voor DIGIT neer te zetten en nog verder te verbeteren. Je begrijpt dat de infrastructuur die je onderhoudt en ontwikkelt ten dienste staat van de opsporing. Je bent klantgericht en houdt rekening met de wensen van de legal hackers binnen het team. Het is daarbij ook van belang dat je oplossingsgericht bent om problemen voor de opsporing op korte termijn op adequate wijze te verhelpen. Om de infrastructuur te optimaliseren voor de opsporing is het belangrijk dat je goed kan samenwerken.  Je voelt je dus thuis binnen een team maar kunt ook prima zelfstandig werken.

Verder heb je:

 • een hbo-diploma, bij voorkeur in Informatie en Communicatie Technologie;
 • aantoonbare kennis van en/of ervaring met Linux en programmeer- en scripttalen, zoals Bash en Python;
 • aantoonbare kennis van en/of ervaring met automation tools zoals Ansible en Saltstack.

Het is mooi meegenomen als je daarnaast over kennis, ervaring of interesses op de volgende gebieden beschikt:

 • virtualisatie (VMware, KVM, LXC);
 • netwerken en network security;
 • tools en technologieën zoals Git, Gitlab, Apache, Nginx;
 • logging, monitoring  en analyse tooling zoals Splunk, ELK en Nagios.

Wij vinden het belangrijk om een team te bouwen dat bestaat uit gemotiveerde en nieuwsgierige collega’s. We staan daarom ook open voor sollicitanten met diverse achtergronden en ervaringen. De bereidheid en motivatie om nieuwe dingen te leren en jezelf uit te dagen vinden wij de belangrijkste randvoorwaarden om bij DIGIT te werken.  

 

Wat wij bieden

De standplaats is Driebergen. Er is ruimte voor meerdere fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 3.155,- en maximaal € 5.669,- (schaal 10 of schaal 11 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlo.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist B of operationeel specialist C, werkterrein digitale expertise. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring en wordt in het selectiegesprek getoetst

 

Wat verder belangrijk is

 • Afscherming en geheimhouding zijn randvoorwaarden voor succesvol opereren van DIGIT.
 • Een assessment en een veiligheidsonderzoek A maken deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge.
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.