Type:
Permanent employment
Location:
Heemskerk
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
06/12/2022
Status:
Open
Apply before:
15/12/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Dataspecialisten opgelet! Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) zoekt een (intelligence-)analist. Ieder jaar doen ongeveer 50.000 slachtoffers aangifte bij de politie van internetoplichting. Het daadwerkelijk aantal slachtoffers ligt nog vele male hoger. Wil jij samen met een enthousiast team internetoplichting te lijf gaan? Ben jij analytisch sterk en vind je het leuk om te werken met grote hoeveelheden data? Dan ben jij degene die ons team compleet maakt!

 

Wat ga je doen?

Het LMIO is een landelijk team dat is opgericht om samen met haar partners (het Openbaar Ministerie, Marktplaats, de bankensector, Payment Service Providers en de Autoriteit Consument en Markt) internetfraude aan te pakken en te vóórkomen. Bij deze vorm van veelvoorkomende gedigitaliseerde criminaliteit denken slachtoffers een product te kopen op het internet, bijvoorbeeld bij een webwinkel. Ze betalen voor het product, maar ze krijgen vervolgens niets geleverd. Oplichters maken hierbij misbruik van legale structuren/bedrijven. Juist door samenwerking met deze legale partijen kan het criminele proces verstoort worden.

 

Als analist bij het LMIO ben je werkzaam op twee verschillende terreinen, namelijk als veiligheidsanalist en als operationeel/tactisch analist. Als veiligheidsanalist stel je veiligheidsanalyses op, analyseer je trends en ontwikkelingen om te adviseren ten behoeve van de preventie, aanpak of beleidsontwikkeling van internetfraude. Als operationeel/tactisch analist analyseer je grote clusters ten behoeve van de voorbereiding van (complexe) opsporingsonderzoeken.

Je:

 • verzamelt, analyseert en structureert informatie (van meerdere bronnen afkomstig van zowel interne politiebestanden als externe gegevensbronnen) en vertaalt deze naar interventiemogelijkheden op het brede gebied van voorkomen, verstoren of bestrijden van internetfraude;
 • maakt grote hoeveelheden informatie inzichtelijk, al dan niet in samenwerking met relevante partners;
 • stelt operationeel/tactische analyseproducten op en adviseert je over effectieve interventiestrategieën;
 • signaleert ontwikkelingen op gebied van internetfraude ten behoeve van de aanpak in de privaat- publieke samenwerking (PPS);
 • stelt intelligenceproducten zoals analyserapporten, preweegdocumenten en veiligheidsbeelden op.

Waar ga je werken?

Je komt in de Eenheid Noord-Holland te werken bij het Team Analyse & Onderzoek (A&O) van de Dienst Regionale Informatieorganisatie (DRIO). A&O levert analyseproducten die als doel hebben om met 'intelligence' actief bij te dragen aan het vergroten van de veiligheid door het uitvoeren van veiligheidsanalyses en zaakanalyses. Het team is continu in beweging en wil blijven aansluiten op nieuwe ontwikkelingen en behoeftes, zowel binnen als buiten de DRIO. 

 

Alhoewel A&O jouw thuisbasis zal zijn, zoeken we voor deze specifieke functie een analist die zich voor langere tijd wil committeren aan het LMIO. Je zult ook feitelijk onderdeel gaan uitmaken van dit team. Bij het LMIO werken tactische en intelligence specialisten nauw samen bij de aanpak van internetoplichting.

 

Het LMIO is gevestigd in Heemskerk. Het is mogelijk om gedeeltelijk thuis te werken.  

 

Wie ben jij?

Vanzelfsprekend ben je analytisch ijzersterk en kun je op een methodologisch verantwoorde manier informatie uit verschillende bronnen met elkaar in verband brengen. Inzicht weet jij snel te genereren, bijvoorbeeld door dwarsverbanden tussen meerdere onderzoeken of incidenten te identificeren. Je rafelt vraagstukken uiteen, weet hoofd- van bijzaken te onderscheiden, legt verbanden en kunt de juiste conclusies trekken.

 

Je hebt het vermogen om goed te kunnen adviseren (zowel gevraagd als ongevraagd), durft initiatief te nemen en bent samenwerkingsgericht. Je bent goed op de hoogte van wat er speelt in de maatschappij en vaktechnische ontwikkelingen volg je op de voet. Het Nederlands beheers je uitstekend, zowel in woord als geschrift. Je bent flexibel inzetbaar, zodat je er bent op die momenten dat jouw expertise nodig is.

 

 Verder vragen we het volgende van je:

 • een hbo-diploma;
 • een relevante studie waarin methoden van onderzoek (nadrukkelijk) een plek hebben. Mensen met een opleiding met een minor cybercrime, cybersafety of cybersecurity (bijvoorbeeld criminologie of een intelligence studie) wordt expliciet gevraagd om te solliciteren;
 • affiniteit en ervaring met het werken met grote hoeveelheden data;
 • affiniteit met internetoplichting. Je hebt kennis van welke online oplichting methodes actueel zijn en hebt ideeën hoe je deze zou kunnen aanpakken of verstoren;
 • bij voorkeur heb je kennis van financiële dienstverlening zoals Payment Service Providers, betaalverzoek apps en fraude detectiesystemen;
 • bij voorkeur heb je met analysetools zoals Analist’s Notebook, iBase, Elastic en Kibana.

Wat wij bieden

De standplaats is Heemskerk Er is ruimte voor 1fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

 

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.749,- en maximaal € 4.487,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein digitale expertise.  

 

Wat verder belangrijk is

 • Een betrouwbaarheids- en omgevingsonderzoek en een assessment maken deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.