Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
27/03/2023
Status:
Open
Apply before:
07/04/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Wil jij impact hebben op de veiligheid in Nederland met jouw (data) analyse skills en lijkt het je interessant om te werken op verschillende onderwerpen zoals ondermijning, cybercrime, high impact crimes, openbare orde en terrorisme, georganiseerde criminaliteit? Als dit je aanspreekt en je hebt skills op het gebied van data-analyse, dan is het Team Digitale Opsporing van de politie-eenheid Den Haag op zoek naar jou!

 

Wat ga je doen?

Vanuit vakgebied Digitaal Opsporen en interceptieanalyse ga jij aan de slag als data analist. Je verzamelt, bewerkt en verwerkt grote hoeveelheden data uit onder andere call detail records, communicatie - en interceptiebronnen. Hiermee maak je zelfstandig analyses, ondersteun je andere analisten en rechercheurs of lever je een bijdrage aan het opsporen van personen, een manhunt of het onderzoeken van strafbare feiten. Samen met collega's binnen de verschillende organisatieonderdelen bedenk je oplossingen voor veiligheids- en datavraagstukken uit de politiepraktijk en werk je met de data die daaruit voortkomt. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen die worden ingezet om complexe criminele samenwerkingsverbanden in kaart te brengen met behulp van data. Ook zorg je voor een stukje bewustwording bij collega's en je leert hen aan om al bij aanvang van een onderzoek na te denken over een passende datastrategie. De politie maakt gebruik van verschillende datastructuren. Jij bent bezig op verschillende gebieden, denk hierbij zowel aan gestructureerde - als ongestructureerde, signaal en ether - data. Met je open en constructieve houding ben je gericht op het verbinden van het (online) data domein met het concrete werkveld van de politie. Samen met andere data-analisten en digitaal specialisten binnen de opsporing zorgen jullie voor een goede werkverdeling en bundeling van krachten.

Met jouw handen-uit-de-mouwen mentaliteit ben je niet alleen de verbindende factor tussen de kennis en het werk, je voert zelf ook onderzoeken uit, maakt als analist deel uit van rechercheteams en bent in staat mogelijkheden die je ziet te vertalen naar een advies t.b.v. werkvoorbereiding. Je coacht collega’s en begeleidt ze. Je neemt initiatief tot ontwikkeltrajecten of verbeteringen en begeleid en ondersteunt de implementatie van nieuwe werkwijzen, procedures, methoden en technieken je werkt nauw samen met bijvoorbeeld, digitaal – en automotive specialisten, observatierechercheurs en internet onderzoekers. Met jouw skills kun je meerdere· rechercheonderzoeken en processen tegelijk aan. Leading by example is een belangrijke factor binnen deze functie.

 

Waar ga je werken?

Je komt te werken bij een rechercheteam van de Eenheid Den Haag, of op één van de thematische recherche onderdelen zoals de aanpak van financieel economische fraude, cybercrime en zeden. Je werkt samen met team Digitale Opsporing (TDO), tactische opsporing en diverse specialistische opsporingsteams.

Als data analist kom je te werken bij een rechercheteam. Geurende je inwerkperiode kom je te werken bij de specialisten van Ether, Signaal & Interceptieanalyse van het Team Digitale Opsporing. Je kan worden ingezet daar waar de behoefte is wat tevens kan betekenen dat je tijdelijk op een andere werkplek zit. Ook werk je samen met het Team Rendement Operationele Informatie (TROI) en Team Heimelijke Operaties (THO). Deze teams houden zich bezig met het genereren van de juiste informatie uit sensing, observatie, realtime en interceptie data, brengt deze informatie samen en levert een bijdrage aan een totaal opsporingsonderzoek.

Bekijk onze site om een breder beeld te krijgen van werken binnen de opsporing.

 

Wie ben jij?

Jij bent iemand met een onderzoekende aard en een opsporingshart. Met enthousiasme, leergierigheid en gedrevenheid zoek je altijd naar de beste en juiste oplossing. Je bent een initiatiefnemer en weet van aanpakken. Je beweegt je gemakkelijk door organisaties en stapt zonder moeite op collega's af om te kunnen schakelen. Je bent creatief, stressbestendig, integer en staat stevig in je schoenen. Verder ben je communicatief vaardig waardoor je collega's mee kan nemen in jouw wereld maar ook kan doorvragen naar de behoeften van de teams. Je kunt goed en begrijpelijk schrijven en vindt het leuk om overtuigend te presenteren of op een andere creatieve manier jouw boodschap over te brengen.je brengt informatie uit diverse bronnen met elkaar in verband. Analyses vertaal je in concrete oplossingen. Feiten kun je helder en gestructureerd vastleggen en presenteren. Samenwerken is je op het lijf geschreven en je bent een inspirerende coach voor je collega’s, aan wie je technische en niet-technische kennis weet over te dragen.


Recherchewerk is onvoorspelbaar; je bent in staat om onregelmatig te werken, geen negen-tot-vijf mentaliteit met vaak grote druk met strakke deadlines.

Daarnaast beschik je over:

 • hbo-diploma, bij voorkeur op het gebied van (technische) informatica, statistiek, econometrie, wiskunde, natuurkunde of electrical enginering
 • ervaring als data analist;
 • mathematische kennis van analyses en data met bij voorkeur affiniteit met (mobiel) internet, mobiele toestellen en kennis van mobiele netwerken zoals Bluetooth, 3G, 4 en 5G;
 • kennis van de Engelse taal;
 • een rijbewijs.

Wat wij bieden

De standplaats is één van de rechercheteams in de eenheid Den Haag zoals Delft, Den Haag, Zoetermeer en Gouda. Er is ruimte voor 12 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. 

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.831,- en maximaal € 4.621,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein digitale expertise.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een veiligheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge.
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.