Keywords:
Organized Crime, subversive crime, research, Policy Advise
Type:
Permanent employment
Location:
's-Hertogenbosch
Education:
Master (EQF 7)
Published:
12/07/2022
Status:
Open
Apply before:
14/08/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Landelijk zijn er zestien wijken geselecteerd voor de domein overstijgende en gebiedsgerichte aanpak ‘Preventie met Gezag’. Eén van die wijken ligt in het werkgebied van het arrondissementsparket Oost-Brabant. 


Deze aanpak is er op gericht om te voorkomen dat jongeren en jongvolwassenen de (georganiseerde en ondermijnende) criminaliteit ingaan of hier verder in afglijden. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde en participeert vanuit die rol in deze integrale aanpak. Wij willen risicojongeren en signaaldelicten snel kunnen detecteren en weten welke interventies het meest effectief zijn om te voorkomen dat jongeren diep in de georganiseerde criminaliteit belanden. Wij zoeken voor ons parket een criminoloog die ervoor zorgt dat we deze inzichten gaan verkrijgen en gebruiken. 

Wat ga je doen?
Er is veel onderzoek gedaan naar het fenomeen jonge aanwas in de georganiseerde criminaliteit. Inzichten die van belang zijn voor ons werk als Openbaar Ministerie. Wij willen deze inzichten graag weten, gebruiken en toetsen. Jij gaat ons daarbij helpen.  

Als criminoloog op ons parket ga je een nieuwe rol vervullen en krijg je binnen de vastgestelde koers veel ruimte om deze rol in te vullen. Je gaat een liaisonfunctie vervullen tussen wetenschap, onderzoek en de uitvoeringspraktijk. Samen met onze partners als de (jeugd-)reclassering, JJI en de Raad van de Kinderbescherming ga je wetenschappelijke inzichten vertalen naar adviezen en interventies. Je zorgt ervoor dat onze collega’s in het parket deze inzichten kunnen gebruiken in hun werkzaamheden en in te zetten interventies; bijvoorbeeld dat zij oog hebben voor risicofactoren en signalen en op de hoogte zijn van de laatste inzichten die van belang zijn voor de aanpak van dit fenomeen. Als criminoloog werk je hierom ook nauw samen met verschillende collega’s uit ons parket. Denk hierbij aan de officieren van justitie, de beleidsadviseurs en het intellcluster.  

Daarnaast zorg je ervoor dat onze aanpak goed wordt gemonitord en werkzame bestanddelen duidelijk worden, waardoor weer nieuwe ontwikkelingen worden ingezet.

 

Wie ben jij?

  • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden; je legt gemakkelijk contact met collega’s en betrokkenen van onze ketenpartners;
  • Naast jouw wetenschappelijke kennis en competenties ben je uitstekend in staat deze te vertalen naar de praktijk en andersom;
  • Je bent een zelfstarter en pionier. Je kunt zelf invulling geven aan jouw nieuwe rol, met inachtneming van de kaders en de richting die in Preventie met Gezag staan beschreven;
  • Je bent conceptueel sterk en hebt een hands-on mentaliteit;
  • Kennis van en ervaring met het (jeugd-)strafrecht en in het strafrechtdomein is een nadrukkelijke pré;
  • Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring op het gebied van criminologie;
  • Je hebt een afgeronde WO-opleiding Criminologie.

Waar kom je te werken?
Het werkgebied van het Arrondissementsparket Oost-Brabant strekt zich uit van in het noorden de gemeenten Oss en Lith en zuidelijk de gemeenten Cranendonck en Valkenswaard, verdeeld over 3 veiligheidsregio’s. Met de inzet van 250 betrokken medewerkers die eigenaarschap en flexibiliteit tonen en die door optimale samenwerking voor het beste resultaat gaan, zorgen we samen met onze ketenpartners voor de veiligheid van 1,7 miljoen inwoners in de regio.

 

Je komt te werken binnen de afdeling Beleid, Strategie en Recherche (BS&R). Deze afdeling bevindt zich in het hart van de organisatie en is een belangrijke schakel tussen de externe omgeving en de interne organisatie. De afdeling geeft onder andere inhoud aan het versterken van de samenwerking met partners van het OM en aan programma's om effectief de criminaliteit te bestrijden. De doelstelling daarbij is om selectief om te gaan met de inzet van strafrechtelijke interventies. Het onderliggende maatschappelijke probleem en het te sorteren effect staan daarbij centraal, vergroten van de maatschappelijke legitimiteit van het OM is hierbij een belangrijke doelstelling. Bovendien vervult de afdeling een belangrijke rol in de communicatie met de externe omgeving en de burgers met als doel het vergroten van het publiek vertrouwen.

 

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Dit bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Die tijd zijn bovenwettelijke uren, naar rato omvang dienstverband en leeftijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van het budget te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in extra verlof en andersom, of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Werken bij het Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Bij het OM werken ruim vijfduizend medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Het is belangrijk dat alle collega’s zich bij het OM thuis voelen en gerespecteerd en gewaardeerd worden. Ook in talent en groei. Lees hier meer. 

Bijzonderheden
De gesprekken vinden plaats in de tweede helft van augustus of eerste helft van september. 
De vacature wordt zowel intern als extern uitgezet. Interne kandidaten hebben bij gelijke geschiktheid voorrang.

Meer informatie
Wil je meer weten? Dan kun je contact opnemen met Leo Melkert, bestuurssecretaris via l.melkert@om.nl of 06-18306246.
Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Kaylee Luurssen, HR medewerker, via k.luurssen@om.nl of 06-50179108.

 

Sollicitatiewijze 
Je kan je sollicitatiebrief en cv uploaden tot en met 14-8-2022 o.v.v. vacaturenummer OM-572 via de knop solliciteer hieronder.