Type:
Temporary employment
Location:
Amsterdam
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Published:
23/06/2023
Status:
Open
Apply before:
30/07/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Heb je altijd al een carrière gewild bij de gemeente Amsterdam als Handhaver Veiligheid Openbaar Vervoer? Wil jij bijdragen aan een veilige en leefbare omgeving rondom de trein- en metrostations in Amsterdam en zit het in je om zowel dienstverlenend als orde scheppend te zijn in onze dynamische en hectische hoofdstad. Dan is de gemeente Amsterdam op zoek naar jou. Nu kun jij solliciteren bij de gemeente Amsterdam als Handhaver Veiligheid Openbaar Vervoer (THOR) en kun jij je kans grijpen om deze verantwoordelijke geweldige baan te krijgen.

 

De functie

In de functie van Handhaver Veiligheid Openbaar Vervoer (VOV) bij gemeente Amsterdam ben je verantwoordelijk voor de veiligheid in het openbaar vervoer en op de trein- en metrostations in Amsterdam. Je bent hiertoe belast met de opsporing van strafbare feiten en wettelijke voorschriften zoals o.a. benoemd in het strafrecht en de Wet Personenvervoer.

Je staat altijd met minimaal drie collega’s op een station, voor je eigen veiligheid. Je kunt ingedeeld worden op of rondom een treinstation, maar ook op een of meerdere metrolijnen. Op station Amsterdam Centraal sta je altijd met meer dan drie collega’s, aangezien het daar drukker is.

Je hebt het recht de bevoegdheid om mensen aan te spreken op hun gedraging, staande te houden, boetes uit te schrijven, te fouilleren, voorwerpen in beslag te onttrekken aan het verkeer en andere handhavingsacties uit te voeren zoals  aanhouden  bijvoorbeeld als een reiziger fysieke agressie laat zien. Als je handhavingsacties onderneemt, verwerk je dit na afloop altijd administratief (bijvoorbeeld een proces-verbaal opstellen en doorzetten naar Justitie).

Daarnaast ben je het aanspreekpunt en ‘visitekaartje’ op en rondom de stations. Zo beantwoord je vragen van reizigers, verleen je eerste hulp en ben je er voor reizigers als zij problemen ervaren.

Je werkt in team Veiligheid Openbaar Vervoer (VOV) met zo’n tachtig collega’s. Er wordt gewerkt in drie shifts, bij de briefing zul je horen op welke locatie je ingedeeld bent en wat de bijzonderheden van de dag zijn. Wel weet je ruim van tevoren middels een rooster of je dagdienst (06.30 uur - 16.00 uur) , avonddienst (14.00 uur - 23.30 uur) of nachtdienst hebt (22.00 tot 7.30 uur). Je werkt ook in het weekend.

In deze functie kom jij te werken in een divers team waarbij jij initiatief neemt, een teamplayer bent en een positieve bijdrage levert binnen de handhaving.

 

Dit doe je op een gemiddelde dag

 • Je houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgevingen en treed indien nodig handhavend op;
 • Je verleent eerste hulp en opvang aan burgers;
 • Je verleent assistentie aan politie- en hulpdiensten;
 • Je registreert digitaal bevindingen en deelt deze met collega’s en leidinggevende.
 • Je neemt deel aan gezamenlijke acties met ketenpartners.

Voorbeeld vanuit de praktijk: Je benadert altijd samen met een collega een persoon, voor je eigen veiligheid. Jullie spreken de persoon eerst aan op zijn gedrag en leggen uit dat hij zich aan de huisregels van het station moet houden. De persoon reageert hier heftig op en uit zijn frustraties richting jullie. Aangezien de persoon twee handhavers mondeling beledigd heeft, kunnen jullie besluiten een boete uit te schrijven.

Indien jullie een boete hebben uitgeschreven, moeten jullie een proces-verbaal opstellen. Het hangt van de boete af of hier veel of weinig tijd in gaat zitten. Zodra je het proces-verbaal hebt afgerond, stuur je deze naar Justitie ter goedkeuring en wordt de boete officieel in gang gezet. Daarna heb jij er geen omkijken meer naar.

 

Hier ga je aan de slag

We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega’s, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad. We streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!

THOR (Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte) voert uiteenlopende taken uit, zoals handhaving op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), handhaving op de taxiwet, het wegslepen van voertuigen die zeer hinderlijk/gevaarlijk geparkeerd staan, handhaving binnen het Openbaar Vervoer en integrale handhaving. Er is in toenemende mate vraag naar een 24/7 inzet en beschikbaarheid van handhaving. Er wordt nauw samengewerkt met collega’s van de politie en partners in het veld.

Je komt te werken voor een afdeling waarbij je zorgt dat iedereen in Amsterdam zich veilig en vrij kan voelen binnen het openbaar vervoer.

 

Voor de functie Handhaver Veiligheid Openbaar Vervoer beschik je over:

 • Geldig diploma BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) voor domein IV en RTGB (toepassing geweldsmiddelen).
 • Mbo-3 diploma, bij voorkeur richting Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV), of gelijkwaardig;
 • Je rijbewijs B, zwemdiploma en een recente Verklaring Omtrent Gedrag politiegegevens (VOG P);
 • Bij voorkeur meerdere jaren werkervaring (in een grotere stad) in de beveiliging, publieke veiligheid of het openbaar vervoer;
 • Kennis van Word en Excel;
 • Goede beheersing de Nederlandse en Engelse taal.

Aan competenties breng je mee:

 • Omgevingsbewust; Je bent je bewust van relevante ontwikkelingen in je omgeving.
 • Empatisch vermogen; Je hebt het vermogen om je in anderen te verplaatsen.
 • Daadkrachtig; Je gaat voortvarend te werk, gaat op je doel af en bent een harde werker.
 • Resultaatgericht; Je bent actief gericht op het behalen van resultaten en doelstellingen.
 • Gezonde fysieke conditie: Je beschikt over een goede fysieke conditie en staat stevig in je schoenen.

Dit bieden we jou

Als Handhaver Veiligheid Openbaar Vervoer kom je ons 36 uur per week versterken en kun je rekenen op onderstaande arbeidsvoorwaarden.

 • Een bruto maandsalaris van maximaal € 3.612,- (schaal 7) op basis van een 36-urige werkweek. Het exacte salaris wordt afgestemd op de opleiding, kennis en ervaring die je meebrengt. Dit wordt aangevuld met een onregelmatigheidstoeslag, de Toeslag Onregelmatige Dienst (TOD). Het exacte salaris wordt afgestemd op de opleiding, kennis en ervaring die je meebrengt.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van 12 maanden, met daarna de mogelijkheid op een overeenkomst voor onbepaalde tijd indien je op dit moment nog geen, of een tijdelijke, arbeidsovereenkomst hebt bij Gemeente Amsterdam.
 • Indien je al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt bij de Gemeente Amsterdam, dan behoud je deze en word je overgeplaatst. 
 • Ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Ons interne opleidingscentrum, de Amsterdamse School, biedt verschillende opleidingen aan, zoals de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Buitengewoon Opsporingsambtenaar (RTGB) & Levensreddend Handelen (LRH).
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van jouw salaris dat je kunt gebruiken.
 • Voor bijvoorbeeld extra pensioenopbouw of extra verlofdagen.
 • Een pensioenregeling bij ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.
 • Een reiskostenvergoeding van € 0,10 per kilometer, tot 45 kilometer enkele reis woon-werkafstand.
 • Een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering.
 • Een diverse werklocatie door heel Amsterdam.

Soliciteren naar deze baan

 • Spreekt deze vacature je aan, dan ontvangen we je sollicitatie graag uiterlijk 30 juli 2023 via de ‘Direct solliciteren’ button.
 • Wij ontvangen graag je motivatie, waarin je in maximaal 1 A4 pagina toelicht waarom jouw werkervaring en competenties aansluiten bij deze functie. Je motivatie wordt meegewogen tijdens de selectieprocedure.
 • Na ontvangst van jouw sollicitatie starten wij met de selectieprocedure.
 • Een assessment, medisch onderzoek en een fitheidstest zijn tevens ook een onderdeel van de selectieprocedure.
 • Van elke collega die ons komt versterken vragen wij een recente Verklaring Omtrent het Gedrag Politiegegevens (VOG P). De gemaakte kosten krijg je vergoed.

 Ongevraagde acquisitie door bemiddelingsbureaus stellen we niet op prijs en kan leiden tot uitsluiting bij onze andere wervingsacties. Ook het ongevraagd sturen van cv’s door bureaus aan onze medewerkers zien we als acquisitie. Deze cv’s nemen we niet in behandeling.