Type:
Permanent employment
Location:
Rotterdam
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
24/05/2023
Status:
Open
Apply before:
05/06/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Weet jij uitstekend je weg te vinden op het Internet en kun jij de ontwikkelingen in de digitale cyberwereld van buiten naar binnen halen? Ben jij in staat om relevante online informatie op het web te vinden en te duiden? Wil jij werken in een team waarin je echt het verschil kunt maken voor slachtoffers en op het veelzijdige thema mensenhandel aan de slag gaat? Dan zoekt Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel jou!

Wat ga je doen?

Je houdt je bezig met onderzoeken op lokaal, nationaal en internationaal niveau in relatie tot mensenhandel en mensensmokkel. Mensenhandel is een complex delict waarbij de aanpak vraagt om creativiteit, innovatie en een goede samenwerking met partners zowel binnen als buiten de politie. Daders van seksuele uitbuiting bieden hun slachtoffers op steeds gewiekstere wijze aan. Dit gebeurt veelal online en op steeds andere online platformen. Ook slachtoffers van criminele uitbuiting worden veelal geworven via diverse online kanalen. Jij gaat, samen met de andere specialisten en je tactische collega’s, verder vorm geven aan een actieve digitale opsporing online.

Als internetspecialist ligt je focus op het onderkennen, verzamelen, interpreteren en analyseren van informatie op zowel het clear-, deep- als het darkweb. Deze rol kun je zowel vervullen binnen een onderzoek als proactief surveillerend op het web. Je hebt hierbij oog voor eventuele trends, netwerken en fenomenen. Je hebt kennis van de actuele online fora die door onze doelgroep worden gebruikt en spreekt de taal van de doelgroep. Met doordachte zoekstrategieën probeer je signalen van mensenhandel te vinden en te duiden. Vervolgens ben je in staat om, indien nodig, direct door te pakken en heimelijk online contact te leggen met daders met als doel om daders en hun slachtoffers te identificeren. Jij verzamelt informatie bij open en gesloten online groepen op platformen zoals Telegram en zoekt hierbij actief naar relevante groepen. Tijdens jouw werkzaamheden verlies je het opsporingsbelang niet uit het oog en daarbij houd je rekening met het juridisch kader waarbinnen jouw taken worden verricht. Je speelt in overleg met de tactische teams in op de aangetroffen informatie en legt je bevindingen vast in heldere en kwalitatief hoogstaande rapportages of processen-verbaal.

In een snel digitaliserende wereld is het van belang om als specialist constant op zoek te blijven naar nieuwe ontwikkelingen, werkwijzen, procedures, methoden en technieken en deze direct in je werk toe te passen. Als internetspecialist werk je intensief samen met je collega’s van het tactische opsporingsteam en geeft hen adviezen voor de uitvoeringspraktijk. Daarnaast zoek je actief de verbinding met andere specialisten zowel binnen als buiten de politie en helpt zo bij de doorontwikkeling van het digitaal opsporen.

Werken bij AVIM kent piketbelasting en onregelmatigheid. Jij hebt geen 9- tot 5 mentaliteit en bent bereid ook in de avonden en weekenden te werken.

 

Waar ga je werken?

Je gaat werken bij Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel (TMM) van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie & Mensenhandel (AVIM) Rotterdam. De AVIM valt onder de Dienst Regionale Recherche (DRR). Binnen de AVIM verricht het TMM opsporingsonderzoeken op het terrein van Mensenhandel (seksuele en criminele uitbuiting) en Migratiecriminaliteit (mensensmokkel). 

Het team bestaat uit twee tactische onderzoeksteams en een frontoffice. Daarnaast beschikt het TMM over OSINT-specialisten en specialisten op gebied van digitale en financiële opsporing. Creativiteit en vernieuwend werken zijn belangrijke aspecten om op een andere manier resultaten te behalen in de onderzoeken die we uitvoeren.

 

Wie ben jij?

Jij weet wat het Internet is en hoe het werkt. Je hebt kennis van de digitale wereld en het online opsporen van strafbare feiten. Je hebt ervaring en affiniteit met online ontwikkelingen zoals ChatGPT, metaverse en deepfake. Jij bent in staat de verbinding te maken tussen de online wereld en de offline wereld. Uit omvangrijke, digitale informatiebronnen kun jij snel relevante informatie destilleren en je geeft advies hoe deze data inzichtelijk gemaakt kan worden, waarbij gedacht kan worden aan de ontwikkeling van nieuwe digitale tools. Je bent een nieuwsgierige collega die 'outside the box' kan denken. Vanzelfsprekend ben je analytisch ijzersterk. Opsporingsvragen bekijk jij met een brede blik. Je signaleert en benut kansen, bent alert op patronen en ontwikkelingen en weet verbanden te leggen. Feiten kun je helder en gestructureerd vastleggen en presenteren. Daarnaast ben je discreet en kun je omgaan met vertrouwelijke informatie. Je bent ondernemend, zoekt de verbinding en weet op het juiste moment netwerkpartners in te schakelen. 

Tot slot stimuleer, motiveer en coach je medewerkers om hun vakbekwaamheid op een hoger niveau te brengen. Ook geef je heldere feedback op prestaties en gedrag. Daarbij laat je blijken zelf ook open te staan voor feedback van anderen.

 

Verder beschik je over:

 • een hbo-diploma;
 • ervaring en/of kennis met betrekking tot open bronnen en internet onderzoeken;
 • een rijbewijs B;
 • goede kennis van de Engelse taal in woord en geschrift;
 • de bereidheid om opleidingen te volgen.

Wat wij bieden

De standplaats is Rotterdam. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.832,- en maximaal € 4.622,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein digitale expertise.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een betrouwbaarheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op http://it.kombijdepolitie.nl/.
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.