Keywords:
Intelligence.
Type:
Temporary employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6), MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Published:
11/01/2022
Status:
Open
Apply before:
30/01/2022
Hours p/wk:
38

Description:

Wat ga je doen? 

Werken met geavanceerde en hypermoderne technologie? Die kans krijg je als operator voor de Algemene en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zeker. Samen met collega’s zorg je dat we breedbandinterceptie kunnen toepassen om belangrijke inlichtingen in te winnen. Zo help je potentiële dreigingen op te sporen en onze nationale veiligheid te beschermen. 

Wat jouw baan uniek maakt 

Jij krijgt te maken met de interceptie van HF-radioverkeer in al zijn facetten. Hierbij handel je altijd volgens de wettelijke kaders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Je doet dit werk samen met ervaren collega’s die specialist zijn in hun vakgebied. Ontwikkeling vindt vanwege het unieke karakter van je baan dan ook voornamelijk in de praktijk plaats. 

De groep waar je deel van uitmaakt, is verantwoordelijk voor de breedbandige interceptie van het HF-spectrum. Hiervoor werk je met een zeer geavanceerd en modern systeem. Als operator zorg je dat de opdrachten goed worden uitgevoerd en verwerkt. Je signaleert storingen en zorgt dat deze worden opgelost. Daarnaast ben je onmisbaar in het streven naar een volledig geautomatiseerd interceptie- en postprocessingproces dat toekomstbestendig is en blijft. 

Werken bij de AIVD en MIVD betekent ook werken met politiek-gevoelige en geheime dossiers. Daarom kun je mensen in je omgeving helaas niets vertellen over je werkdagen. Maar dit zorgt er wel voor dat je een unieke band opbouwt met collega’s. Omdat je met collega’s wél kunt praten over je werk heerst bij ons een sterke onderlinge verbondenheid. Die zorgt er mede voor dat de meeste mensen lang bij de organisatie blijven werken. 

Wie zoeken we 

In een technische omgeving werken zie jij als een welkome uitdaging. Je kunt goed zelfstandig werken, maar bent ook een teamspeler. Jouw nieuwsgierigheid brengt je ver en je bent bereid je de komende tijd verder te ontwikkelen in je vakgebied. Wat we verder vragen: 

 • Je hebt hbo-niveau of een afgeronde technische mbo 4-opleiding. 
 • Je hebt affiniteit met radio- en communicatietechniek of bent misschien radioamateur en beheerst zelfs morse. Of je bent bereid dit te leren. 
 • Je schrijft en spreekt goed Nederlands en Engels en hebt bij voorkeur kennis van andere talen zoals Russisch, Spaans of Duits. 

 

Arbeidsvoorwaarden 

 • Salarisniveau: schaal 8 
 • Minimum salaris: €2.650 bruto per maand 
 • Maximum salaris: €3.550 bruto per maand 
 • Contractduur: Twee jaar 
 • Aantal uren per week: 38 
 • Plaats: Eibergen, Gelderland 

 

Overige arbeidsvoorwaarden 

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering van 8,33%. Defensie hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 75% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. 

De organisatie Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst 

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ondersteunt Defensie bij het gereedstellen van de eenheden en bij militaire missies en vredesoperaties. Hiervoor verwerven we wereldwijd inlichtingen en veiligheidsinformatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau. De MIVD speelt zo een cruciale rol bij de besluitvorming door de militaire leiding en de politieke top. 

Werk je bij de MIVD, dan doe je werk dat er echt toe doet. Je draagt bij aan het beschermen van de Nederlandse belangen en de nationale veiligheid. Bovendien werk je in een zeer dynamische omgeving. We doen er alles aan om te zorgen dat je op jouw vakgebied up-to-date blijft, bijvoorbeeld door middel van opleidingen en kennisuitwisseling met onze partnerdiensten. 

Omdat je bij de inlichtingen- en veiligheidsdienst werkt en met gevoelige informatie te maken krijgt, kun je de inhoud van je werk niet met je vrienden en familie bespreken. Maar wel met je collega’s. Daarom bouw je een bijzondere band op met hen. Er heerst een sterke onderlinge verbondenheid die er mede voor zorgt dat de meeste mensen lang bij de organisatie blijven werken. En allemaal werken we aan hetzelfde doel: de fysieke en digitale veiligheid van 17 miljoen Nederlanders. 

De afdeling Joint Sigint Cyber Unit, bureau Statische en Expeditionaire Interceptie 

De Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) is een gezamenlijke afdeling van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). 

De MIVD is onderdeel van het ministerie van Defensie en richt zich vooral op vredesoperaties en internationaal terrorisme. De AIVD, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bewaakt de nationale veiligheid door tijdig dreigingen, politieke ontwikkelingen en risico’s te onderkennen die niet direct zichtbaar zijn. Maar veiligheid binnen en buiten Nederland én de taken van de AIVD en de MIVD raken steeds meer verweven. Bovendien gaan de technische ontwikkelingen razendsnel. Daarom bundelen de beide diensten binnen de JSCU hun kennis en middelen. 

De JSCU is gespecialiseerd in signals intelligence (sigint) en cyber. Sigint omvat inlichtingen die worden verzameld uit (tele)communicatie. Cyber is een verzamelnaam voor verschillende activiteiten die te maken hebben met computernetwerken en datastromen. Denk hierbij aan het in kaart brengen van het internetlandschap in een (nieuw) missiegebied, het informeren van partners over een gevaarlijk computervirus of het hacken van een website van terroristen die de nationale veiligheid in gevaar brengen. 

Bureau Statische en Expeditionaire Interceptie 

Het bureau bestaat uit meerdere clusters die zich elk op een ander deel van het elektromagnetisch spectrum richten. Oftewel: het bureau dat het mogelijk maakt om — geheel volgens de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) — relevant communicatieverkeer uit de ether te onderscheppen. Hier komen heel wat processen bij kijken. Van het daadwerkelijk intercepteren tot het verwerken van de uiteindelijke data. 

Het bureau Statische en Expeditionaire Interceptie heeft tot doel het intercepteren van communicatie uit HF, het intercepteren van communicatie uit SHF, de interceptie non-com-systemen (ELINT) en het technisch beheer van de benodigde interceptieapparatuur. Daarnaast ontplooit dit bureau (geïntegreerde) COMINT- en ELINT-interceptiecapaciteiten in of nabij missiegebieden ter ondersteuning van (militaire) operaties. 

Bijzonderheden 

 • Voor meer informatie over het sollicitatieproces kun je mailen naar: BS.Vacatures.D@mindef.nl.
 • We vragen je om niet met anderen te spreken over je sollicitatie bij de Algemene of Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD/MIVD). Het kan je sollicitatie en eventuele loopbaan bij de AIVD of MIVD schaden en je veiligheid in gevaar brengen. 
 • Een veiligheidsonderzoek op niveau A, eventueel een psychologisch onderzoek, het opvragen van referenties en online screening zijn onderdeel van de sollicitatieprocedure. 
 • Om in aanmerking te komen voor een functie bij de MIVD moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en (in principe) de afgelopen tien jaar in Nederland hebben gewoond. Ook je eventuele partner en andere mensen in je omgeving worden mogelijk gescreend.