Keywords:
Artificial Intelligence
Type:
Permanent employment
Location:
Amsterdam
Education:
Doctorate/PhD (EQF 8)
Published:
04/11/2021
Status:
Open
Apply before:
25/04/2022
Hours p/wk:
40

Description:

Wat ga je doen?
Robots worden steeds intelligenter en beginnen hun intrede te doen in het alledaagse stadsverkeer. Denk maar aan zelfrijdende auto’s en drones. Stadsverkeer is een complexe omgeving waarin je, als mens, constant moet inspelen op allerlei onzekerheden - “Gaat die fietser afslaan?”. “Geeft die auto mij voorrang?” – maar robots missen het vermogen om andermans gedrag te interpreteren en hun gedrag aan te passen aan de situatie. 

 

In deze context is vertrouwen een kritiek punt. Soms vertrouwen mensen een systeem te veel en laten ze het functioneren zonder correct toezicht uit te voeren. Denk hierbij aan een Tesla bestuurder die op zijn telefoon gaat zitten appen terwijl de Auto Pilot aanstaat. Andere keren vertrouwen we een systeem te weinig, waardoor we het nauwelijks gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer SIRI onze stem een aantal keer niet herkent laten we het al snel links liggen. Door slim ontwerp van intuïtieve en effectieve communicatie tussen mens en machine kunnen dit soort problemen worden voorkomen. Gedegen onderzoek is nodig om uit te zoeken hoe we een intelligent systeem transparant maken voor de gebruiker.

 

Vanuit het perspectief van andere (weg)gebruikers, rijst de vraag hoe een automatisch voertuig duidelijk kan maken dat het zich bewust is van aanwezigheid van de weggebruikers rondom het voertuig en hoe het zal reageren op hen in complexe situaties. Anderzijds, vanuit het perspectief van de bestuurder op afstand – in het geval van een drone bijvoorbeeld – is een van de uitdagingen om de bestuurder voldoende begrip te geven van de situatie en context waarin het voertuig zich begeeft. De afstand tussen het voertuig en de bestuurder brengt extra complexiteit mee. Goede mens-machine interfaces zijn hierbij van belang, niet alleen om het voertuig goed te kunnen besturen, maar ook om de omgeving te begrijpen en potentieel goed te kunnen communiceren met passagiers of andere mensen die in aanraking komen met het voertuig.

We zoeken PhD-kandidaten voor drie posities op de volgende onderwerpen:
  1. Interactie tussen geautomatiseerde voertuigen en bestuurder/passagiers; perspectief van de zelfrijdende auto (PhD positie 1 aan de TU/e). 
  2. Interactie tussen geautomatiseerde voertuigen en andere (weg)gebruikers; perspectief van de mensen buiten de auto (PhD positie 2 aan de TU/e). 
  3. Interactie op afstand met drones/onbemande luchtvaartuigen; perspectief van de bestuurder-op-afstand en/of de mensen die in aanraking komen met de drone (PhD positie 3 bij NLR in samenwerking met TU/e).
Deze onderzoekspositie wordt binnen een groot multidisciplinair project voltooid (NWA grant voor Sander Bohté). Binnen dit project werk je met 2 andere PhD’s – die aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkzaam zullen zijn – samen aan de hierboven beschreven vraagstukken voor drones en zelfrijdende auto’s. De PhD-positie bij NLR zal zich bezighouden met drones, terwijl de TU/e posities zich richten op auto’s. Aan de hand van Ecological Interface Design principes ontwerp je een interface om de interactie tussen mens en drone intuïtief en natuurlijk te laten verlopen. Waarna je, in simulator en wellicht naturalistisch experimenten, dit ontwerp valideert. Een gedetailleerde beschrijving van het onderzoeksproject kan worden opgevraagd bij onderstaande contactpersonen.
 
De eerste twee PhD-posities zijn werkzaam bij en wordt begeleid door de TU/e. De derde PhD-positie is werkzaam bij NLR en zal in samenwerking met de TU/e worden begeleid. Deze PhD. kan één dag per week onderzoek verrichten aan de TU/e. Merk op dat deze sollicitatie specifiek voor positie 3 (drones) is.
 

Duur: 4 jaar, start: tussen 1 december 2021 en 1 april 2022 (startdatum is flexibel omdat het overkoepelende project 5 jaar loopt).

 

Wat breng je mee?

  • Kennis in enkele van de volgende gebieden: Mens-machine interactie; Lucht- en ruimtevaarttechniek; Verkeerspsychologie; Cognitive Robotics; Industrieel Ontwerp; Artificiële Intelligentie of aangelegen vakgebieden.
  • Afgeronde Masteropleiding in een van de voorgenoemde vakgebieden;
  • Ervaring in het ontwerpen en technisch implementeren van een mens-machine interface;
  • Affiniteit met de Urban Air Mobility en/of zelfrijdende auto’s;
  • Aantoonbare interesse in het verrichten van promotieonderzoek;
  • Toewijding om 4 jaar onderzoek uit te voeren en te bekronen met een thesis;
  • Uitstekende schrijfvaardigheid in zowel het Nederlands en het Engels, en de drijfveer om te publiceren in wetenschappelijke vakbladen;
  • Innovatieve en een flexibele meedenkende instelling;
  • Teamgeest;

 

Wat bieden wij jou?

  • Een betekenisvolle baan bij een nationale kennisinstelling van hoge kwaliteit en de mogelijkheid om je werk te presenteren op internationale conferenties.
  • Voltijd werkcontract voor 4 jaar met evaluatie na 1 jaar.
  • De mogelijkheid tot het volgen van cursussen voor persoonlijke groei. 
  • Een marktconform salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Zo biedt NLR bijvoorbeeld jaarlijks 23 vakantiedagen en 22,5 ATV-dagen.

Op gelijk wijze biedt de TU/e een positie aan een dynamisch en ambitieuze universiteit. Daarnaast goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden met een marktconform salaris en een persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Bezoek de website van de TU/e  en het departement voor meer details en specifiek de vacature voor de PhD-posities aan de TU/e. Een uitdagende baan in een hightech werkomgeving, nationaal en internationaal.  

 

Jouw nieuwe werkomgeving? 
Koninklijke NLR is al meer dan 100 jaar de ambitieuze kennisorganisatie met de wil om te blijven vernieuwen. Vanuit die drijfveer maken wij de wereld van transport veiliger, duurzamer, efficiënter en effectiever. We staan op de drempel van baanbrekende innovaties. Plannen en ideeën komen in beweging wanneer deze goed gevoed worden met de juiste energie. Ruim 600 gedreven professionals werken aan onderzoek en innovatie. Van vliegtuigbouwkundigen tot psychologen en van wiskundigen tot applicatiedeskundigen. Onze vestiging in Amsterdam is recent gerenoveerd en in Marknesse is een prachtig nieuw gebouw gerealiseerd.

 

Wil jij meer weten?
Bel met Alex Rutten, de manager van de afdeling Mens & Veiligheid (AOSH), 088- 511 3749 of 06-20976513, Alex.Rutten@nlr.nl. We nodigen je van harte uit om onze website en ons NLRmediakanaal op YouTube te bezoeken.

 

Solliciteren?  
Mooi, we zijn benieuwd! Sollicitaties omvatten:

  • een begeleidende brief;
  • een Curriculum Vitae;
  • (verwijzingen naar) het afstudeerwerk van de Masterfase;
  • (verwijzingen naar) eventuele onderzoekspublicaties;
  • een onderzoeksvoorstel (één A4) waarin je uiteenzet hoe je het onderzoeksproject zou aanpakken (uitvoeriger opdrachtbeschrijving wordt op aanvraag verstrekt).

Merk op dat deze sollicitatie specifiek voor positie 3 (drones) is, voor de andere twee posities zie de vacatures (positie 1 en positie 2) op de TU/e website. Stuur je motivatiebrief en CV via de ‘Solliciteren’ button.

 

Acquisitie? Daar worden we minder enthousiast van.