Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Published:
18/01/2024
Status:
Open
Apply before:
29/01/2024
Hours p/wk:
40

Description:

Bijdragen aan een veilige samenleving door het ontwikkelen en testen van nieuwe concepten voor het efficiënt opslaan van munitie en werken aan de bescherming van kritische infrastructuur? Zie jij het voor je? Word Scientist Explosives Safety and Infrastructure Protection bij TNO in Ypenburg.

De afdeling Personal Protection and Explosives Safety (PPES) houdt zich bezig met het ontwikkelen en beproeven van beschermingsconcepten voor mensen en kritische infrastructuur tegen ballistische dreigingen en explosies. Daarnaast werken we aan de veilige opslag, vervoer en overslag van munitie door innovatieve technologieën te ontwikkelen, risico’s te analyseren en te adviseren over maatregelen. Dit internationale werk doen we voor een groot deel in het militaire domein en deels in het civiele domein. Met onze ondersteuning worden nieuwe beschermingstechnologieën ontwikkeld die uiteindelijk worden ingezet bij Defensie, de Politie en door internationale klanten.

 

Wat ga je doen?

In projecten werk jij samen met collega’s aan het modelleren van explosie-effecten en het analyseren van de veilige opslag, overslag en transport van munitie en explosieve stoffen. Je past de bestaande modellen aan, waardoor we betere analyses kunnen maken. Je weet kennis uit verschillende gebieden te combineren om zo te komen tot waardevolle oplossingen en ontwerpen voor de uitdagingen die onze klanten hebben. Uiteindelijk weet jij met het team onze klanten te voorzien van de juiste adviezen. Dit rapporteer je overzichtelijk en presenteer je aan de klant waardoor zij met de adviezen aan de slag kunnen.

Hiernaast werk je in andere projecten aan de ontwikkeling van bescherming voor gebouwen en kritische infrastructuur. Het projectteam analyseert de relevante ballistische- en explosiedreigingen en je gaat met de klant in gesprek om de juiste eisen op te stellen. Hierna ga je met het team aan de slag om een ontwerp te maken en de constructie te analyseren, om zo de juiste bescherming te kunnen bieden. De modellen brengen het beschermingsniveau van de constructie en/of (rest-)risico’s in kaart. De resulterende ontwerpen zullen ook gevalideerd moeten worden, dat doen we in ons eigen ballistisch laboratorium. 

 

Een kort overzicht van de belangrijkste onderwerpen waar je aan gaat werken:

 • Opslag, overslag en transport van munitie en explosieve stoffen. Doel is hierbij om de veiligheid, efficiëntie en flexibiliteit te optimaliseren. Je maakt risicoanalyses van munitieopslag voor Defensie, verbetert bestaande effect-, gevolg en kansmodellen, werkt aan nieuwe ontwerpen voor munitieopslag, of geeft adviezen voor toekomstig veiligheidsbeleid;

 • Beschermende constructies in het militaire domein (force protection engineering). Met nieuwe materialen en technieken, zoals 3D beton printen en composieten ga jij de uitdaging aan om betere beschermingsconcepten te ontwikkelen, analyseren en testen;

 • Ontwerpen, adviseren en beproeven van bescherming tegen ballistische- en explosiedreigingen voor kritische infrastructuur (o.a. grote mobiliteitshubs, nutsvoorzieningen).

Met onze kennis, modellen en testen adviseren we onze opdrachtgevers, waaronder het Nederlandse Ministerie van Defensie, de Politie en internationale bedrijven over vernieuwing en implementatie van beschermingsconcepten. 

Ons onderzoeksveld is uniek en vakinhoudelijk uitdagend. Er is geen studie-achtergrond die je écht voorbereidt op ons werk. Wij nemen je mee in dit unieke vakgebied en zullen je alle kennis bieden die je nodig hebt. TNO is één van de weinige plekken op de wereld waar dit kan.

 

Wat wij van jou verwachten

We zoeken een collega die goed kan samenwerken met anderen, en in staat is om zich een nieuw kennisgebied eigen te maken. Je bent analytisch sterk en je kan informatie uit meerdere gebieden combineren. Je kan de kern van een technisch probleem aanwijzen, en daarvoor samen een oplossing maken. Daarnaast kun je technisch complexe onderwerpen begrijpelijk uitleggen.
Verder neem je mee:

 • MSc of PhD in een technische richting (bijvoorbeeld, Mechanical Engineering, Aerospace Engineering, Civil Engineering, etc.);
 • 0 - 5 jaar werkervaring in een technische werkomgeving;
 • Kennis van tenminste één van de volgende onderwerpen:
  • Constructieontwerp en -analyse;
  • Veiligheidskunde (HAZOP/HAZID, RI&E, QRA);
  • Numeriek modelleren (MATLAB, COMSOL, CFD, FEM etc.);
  • Systeemontwerp en analyse (systems engineering).
 • Ervaring met programmeren (C#, Python, MATLAB , etc.) is een pré;
 • Ervaring met presenteren en rapporteren van resultaten aan klanten.

Wat wij jou bieden

Uitdagend én afwisselend werk met serieuze impact. En volop kansen, want bij TNO heb je grotendeels zelf de regie over je carrière. Naast een bruto (fulltime) maandsalaris tussen € 3.340,- en € 3.800,- (afhankelijk van je kennis en ervaring), vakantiegeld (8%), een dertiende maand (8,33%) en een flexbudget (5,58% + €180), krijg je alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Misschien wil je doorgroeien in de richting commercie of consultancy. Of wil je projectmanager worden, jezelf meer verdiepen in duurzame innovaties of carrière maken als technisch expert.

Daarnaast kun je bij TNO een ‘menu’ aan arbeidsvoorwaarden samenstellen dat bij jouw persoonlijke situatie past. Wat je ook mag verwachten:

 • Een uiterst professionele, innovatieve werkomgeving, met topexperts als collega’s.
 • Mogelijkheid om cursussen, opleidingen en workshops te volgen en congressen te bezoeken, en coaching als je daar behoefte aan hebt.
 • 33 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Een werkgever die divers talent waardeert en stimuleert, met initiatieven als het Female Leadership Programma, onze Rainbow Community en round tables over inclusiethema’s.
 • Een uitgebreide en flexibele mobiliteitsregeling, inclusief volledige vergoeding van openbaar vervoer voor woon-werk en zakelijke reizen.
 • Flexibele werktijden, de mogelijkheid om parttime (32 of 36 uur) te werken en de mogelijkheid om thuis te werken.
 • Toegang tot ons Talent Development Programme.
 • Netwerkmogelijkheden en leuke activiteiten georganiseerd door Jong TNO.
 • Uitgebreid verhuispakket voor internationale sollicitanten.
 • Een goede pensioenregeling.

Lees hier uit welke arbeidsvoorwaarden je verder kunt kiezen.

 

TNO als werkgever

Bij TNO innoveren we voor een gezonder, veiliger en duurzamer leven. En voor een sterke economie. Sinds 1932 ontwikkelen wij kennis en technologie voor het algemeen belang. We vinden elkaar in verwondering en vindingrijkheid, en we zijn gedreven om grenzen te verleggen. Voor jouw talent en ambitie is er alle ruimte en ondersteuning. Je werkt samen met mensen die aan je gewaagd zijn, die jou inspireren én van jou willen leren. Onze state-of-the-art-faciliteiten zijn er om jouw visie te verwezenlijken. Wat je bij TNO doet, doet ertoe: impact maakt het verschil. Want met elke innovatie draag je bij aan het leven van morgen. Lees meer over TNO als werkgever.

Bij TNO stimuleren we een inclusieve werkomgeving, waar jij jezelf kunt zijn. Wat je verhaal ook is en welke unieke eigenschappen je ook meebrengt. Juist door onze unieke krachten en perspectieven te bundelen zijn we in staat om innovaties te ontwikkelen die een wezenlijk verschil maken in de samenleving. Meer weten? Lees welke stappen wij zetten op het gebied van diversiteit en inclusie.

 

Hoe ziet het proces eruit?

Reageren kan tot en met 29 januari 2024. De sollicitatieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. In een laatste gesprek bespreken we de arbeidsvoorwaarden die je zelf samenstelt. We streven ernaar de hele procedure binnen vier weken af te ronden.

Een online assessment en referentiecheck kunnen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Als je bij ons komt werken vragen wij je ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Omdat je ook gaat werken voor opdrachtgevers in het defensie- en veiligheidsdomein is het noodzakelijk dat de AIVD een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) afgeeft. Daarom onderga je vooraf een veiligheidsonderzoek. Meer informatie daarover lees je hier.