Type:
Permanent employment
Location:
Utrecht
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
18/08/2023
Status:
Open
Apply before:
04/09/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Team Digitale Opsporing (TDO) van Eenheid Midden Nederland zoekt een specialist forensische data analyse. Ben jij thuis in de wereld van big data en tooling? Gaat jouw hart sneller kloppen van het veiligstellen, inzichtelijk maken en analyseren van gestructureerde en ongestructureerde data om daarmee een bijdrage te leveren aan de opsporing van criminelen? Solliciteer dan op deze boeiende vacature en draag bij aan de opsporing van strafbare feiten in digitale omgevingen.

 

Wat ga je doen?

Bij het onderzoeken van gegevens wordt steeds vaker gebruik gemaakt van data science. Door het slim inzetten van bestaande en zelfontwikkelde data science-technieken, halen rechercheteams meer en meer rendement uit digitaal bewijsmateriaal. Hoe hoger de kwaliteit van de informatie over een misdrijf, hoe groter de kans dat die informatie als bewijs overeind blijft in een rechtszaak.

 

Honderden foto’s, duizenden berichten en allerlei apps: de gemiddelde smartphone staat vol met data. Ook laptops, spelcomputers, navigatiesystemen en IoT-apparatuur bevatten gegevens die mogelijk interessant kunnen zijn in een politieonderzoek. Dagelijks wordt er een grote hoeveelheid gegevensdragers in beslag genomen. De snelheid waarmee betrouwbare data worden ontsloten, kan cruciaal zijn om zaken op te lossen. Tooling voor automatisch zoeken en structureren van data helpt digitaal onderzoek dus versnellen en verbeteren. Door technieken als text mining, topic extraction, e-discovery en deep learning ontdekken we bovendien sneller verbanden die voor een mens nauwelijks handmatig te onderscheiden zijn.

 

Als digitaal specialist data science ondersteun je onderzoeksteams door het extraheren van data uit genoemde systemen. Je maakt het mogelijk om menselijke handelingen te interpreteren uit digitale gegevens die standaard forensische middelen niet inzichtelijk kunnen maken. Op basis van jouw bevindingen kan verder onderzoek gedaan worden. Zo speel je een belangrijke rol in de opsporing van strafbare feiten in digitale omgevingen. Je bent de intermediair tussen de digitale techniek en de recherche en adviseert over een effectieve aanpak. Je bent volledig bij complexere opsporingsonderzoeken betrokken en zoekt ook actief de samenwerking met andere eenheden en collega’s.

 

In een snel digitaliserende wereld is het van belang om als digitaal specialist constant op zoek te blijven naar nieuwe werkwijzen, procedures, methoden en technieken en deze direct in je werk toe te passen. Naast technisch specialist ben je als kennismakelaar ook betrokken bij de uitrol van jouw specialisme binnen de eenheid en adviseer je hierover.

 

Recherchewerk is onvoorspelbaar; je werkt onregelmatig en vaak onder grote druk met strakke deadlines. Zo moeten soms grote hoeveelheden data in korte tijd onderzocht worden.

 

Waar ga je werken?

Team Digitale Opsporing, onderdeel van Dienst Regionale Recherche van Eenheid Midden Nederland, ondersteunt alle operationele politieteams in de eenheid met specialistische kennis en/of uitrusting. Het team in Utrecht bestaat uit ongeveer 28 fte en kent meerdere hoofdtaken: forensisch, digitaal en internet onderzoek, de inzet van IT binnen speciale operaties en de aanpak van cybercrime. Het team bestaat uit een mix van collega’s met een recherche achtergrond en IT-ers. Binnen het team zijn verschillende specialisaties aanwezig zoals automotive, internet, forensische data-analyse, mobile forensics, netwerken, blockchain, hardware hacking, embedded systems, telecom en IoT. TDO maakt deel uit van een landelijk netwerk van specialisten op jouw vakgebied. 

 

Wie ben jij?

Je hebt een passie voor ICT, techniek en het uitvoeren van digitaal forensische onderzoeken. Ook ben je onderzoekend van aard, sta je stevig in je schoenen en ben je een echte doorzetter. Je onderscheidt gemakkelijk hoofd- en bijzaken en brengt informatie uit diverse bronnen met elkaar in verband. Analyses kun je vertalen in concrete oplossingen of adviezen. Je bent communicatief: feiten kun je helder en gestructureerd vastleggen en presenteren in begrijpelijke taal. Bovendien toon je initiatief, signaleer je kansen en ben je alert op trends en ontwikkelingen. Ook ben je een inspirerende coach voor je collega’s en streef je ernaar om de kwaliteit van de opsporing naar een hoger plan te tillen. Je weet technische en niet-technische kennis goed over te dragen. Je bent ambassadeur van je vakgebied, een goede netwerker en samenwerken is je op het lijf geschreven. Daarnaast heb je kennis van de Engelse taal in woord en geschrift. Ten slotte vind je het geen probleem om piketdiensten te draaien.

 

Verder beschik je over:

 • een hbo-diploma en bij voorkeur een opleiding op het gebied van data science, (technische) informatica of wiskunde in combinatie met statistiek;
 • ervaring in het werken met grote datasets uit verschillende (online) bronnen;
 • kennis van en met het veiligstellen en analyseren van grote sets gestructureerde en ongestructureerde data ten behoeve van de opsporing;
 • bij voorkeur kennis van één of meerdere forensisch digitale specialisaties, zoals reverse engineering, scripting en programmeren;
 • bij voorkeur kennis van en ervaring met TROI-projecten en tools;
 • kennis van verschillende relevante programmeertalen, zoals Java, PHP, Python, R, SQLscript;
 • een rijbewijs B.

Wat wij bieden

De standplaats is Utrecht. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

 

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 3.155,- en maximaal € 5.026,- (schaal 10 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof. 

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist B, werkterrein digitale expertise.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een betrouwbaarheids- en omgevingsonderzoek en een assessment maken deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op http://it.kombijdepolitie.nl/.