Type:
Internship
Location:
Gouda
Education:
Bachelor (EQF 6), Master (EQF 7)
Published:
07/05/2019
Status:
Open
Apply before:
19/11/2019
Hours p/wk:
40

Description:

Achtergrond informatie

Technolution ontwikkelt systemen voor de Industrie, Mobiliteit, Publieke veiligheid en Defensie markten. Deze systemen stellen hoge eisen aan de beschikbaarheid en veiligheid van software en hardware.

 

Onze opdrachtgever wil de Nederlandse Cyber weerbaarheid verhogen door de ontwikkeling van een Open Source Data Diode (OSDD) te initiëren en heeft hiervoor een opdracht verleend aan Technolution. Een Data Diode garandeert dat data op een datanetwerk slechts in één richting kan vloeien. Op deze manier wordt voorkomen dat “hackers” een kritisch netwerk of object kunnen indringen en overnemen. 

 

Een OSDD bestaat uit drie delen. Een inkomende proxy op de ‘TX’ zijde van een netwerk. Deze proxy heeft de mogelijkheid om verschillende applicatie protocollen af te handelen zoals bijvoorbeeld file transfer, video streaming en Kafka datastromen (www.kafka.apache.org). 

 

Het tweede deel is een hardware component die de unidirectionele datastroom garandeert. Het derde component is wederom een proxy maar dan op de ‘RX’ zijde van het netwerk, die dezelfde applicatie protocollen afhandelt. 

 

Doel

Het doel van deze opdracht is een OSDD framework te maken én op basis hiervan een OSDD demonstrator te realiseren voor het KAFKA protocol. Dit omvat naast de ontwikkeling van het framework en proxy’s ook de ontwikkeling van het hardware component op basis van een bestaand FPGA evaluatie platform. 

 

Werkpakket verdeling

Dit project is onderverdeeld in 4 werkpakketten, waarbij wij ieder werkpakket door een stagiair willen laten realiseren, waarbij de 4 afzonderlijke taken uiteraard geïntegreerd en tot een werkende demonstrator gemaakt worden. De volgende werkpakketten zijn gedefinieerd:

 

 • 1. Proxy framework – basis ontwikkeling (stagiair 1)

Het basis framework voor de proxies biedt de mogelijkheid om protocol handlersen filters te laden, deze te voorzien van een configuratie, te starten en te stoppen. Ook worden de nodige installatie tools, bouwomgeving voor de protocol handlersen het framework, frameworklibraries ontwikkeld.

 

 

 • 2. Kafka handlers & demonstrator ontwikkeling (stagiair 2)

In dit werkpakket worden de KAFKAprotocol handlersontwikkeld. Wanneer bovenstaand werkpakket gereed is, zullen de proxies worden geïntegreerd en getest. Een testomgeving is ook onderdeel van de ontwikkeling. 

 

 • 3. Low-cost 1G FPGA diode module (stagiair 3)

In dit werkpakket ontwikkelen we een kosten geoptimaliseerde diode overgang die bestaat uit twee elektrische 1G ethernet interfaces en een FPGA. We maken hierbij gebruik van een bestaande FPGA evaluatie kit zodat er geen specifieke hardware ontwikkeld behoeft te worden. 

 

 • 4. Framework – monitoring & statistieken (stagiair 4)

Binnen dit werkpakket realiseren we de interfaces voor statistieken en configuratie (o.a. rsyslog, SNMP en REST). Ook wordt een webinterface ontwikkeld voor management op de proxies. 

 

Benodigde kennis en technologieën

Per werkpakket zijn de volgende kennis en technologieën benodigd:

 

1. Proxy framework

 • Rust programmering
 • LXC, Docker of Linux KVM (nader te bepalen)

 

2. Kafka handlers & demonstrator ontwikkeling

 • Rust programmering

 

3. Low-cost 1G FPGA diode module

 • FPGA’s
 • VHDL programmering
 • High speed datatransmissie protocollen

 

4. Framework – monitoring & statistieken

 • Rust programmering
 • Webinterface 

 

Planning

De werkende OSDD demonstrator moet uiterlijk eind 2019 gereed en werkend zijn, liefst eerder.

 

Begeleiding

Een Technolution Architect definieert de globale architectuur en de begeleidt de stagiairs tijdens het project. Wij hebben uitgebreide ervaring  op het gebied van veiligheids toepassingen, protocollen en high performance systemen en stellen deze beschikbaar aan de stagiairs.

 

Praktische informatie

Technolution is gesitueerd in Gouda naast het NS station. Stagiair worden geacht op ons kantoor in Gouda te werken gedurende dit project. Dit garandeert focus op het project en directe toegang tot beschikbare kennis binnen Technolution. 

 

Voor meer informatie en solliciteren klik hier.