Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
24/11/2023
Status:
Open
Apply before:
01/12/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Wil jij impact hebben op de veiligheid in Nederland en jouw ervaring op het gebied van (data)analyse inzetten om onderzoek te doen naar fenomenen, verbanden of netwerken binnen thema's als georganiseerde criminaliteit, jeugdcriminaliteit of openbare orde, terrorisme, extremisme en radicalisering? Team Analyse en Onderzoek (A&O) van de Eenheid Den Haag zoekt veiligheidsanalisten die zich herkennen in onderstaand profiel.

 

Wat ga je doen?

Als veiligheidsanalist ben je werkzaam in één van onze clusters die zijn gericht op geprioriteerde intelligence thema’s. Specifiek zijn wij op zoek naar veiligheidsanalisten binnen het thema georganiseerde criminaliteit (ondermijning) of Openbare Orde/Contra Terrorisme, Extremisme en Radicalisering/(OO-CTER). 

 

Vanuit jouw functie maak je veiligheidsproblemen- en fenomenen inzichtelijk, je analyseert trends en ontwikkelingen en signaleert blinde vlekken. Je werkt binnen één van de geprioriteerde thema’s, maar ook de samenhang tussen de verschillende veiligheidsvraagstukken breng je in kaart. Jij bent degene die de behoefte uit de praktijk snel leert kennen en de analyses gevraagd, maar ook zeker ongevraagd maakt. Samen met je collega’s binnen de verschillende organisatieonderdelen bedenk je oplossingen voor veiligheidsvraagstukken uit de politiepraktijk en werk je met de data die daaruit voortkomt. Je kan dan ook goed werken met zowel gestructureerde als ongestructureerde data en bent in staat om data en netwerken te visualiseren. Samen met je collega’s binnen de intelligence-organisatie heb je zo een belangrijke rol in het opbouwen van een informatiepositie rondom de geprioriteerde thema’s, in dit geval de thema’s ondermijning danwel OO-CTER.  

 

Het thema ondermijning is onderverdeeld in de taakvelden drugs en excessief geweld. De intelcel OO-CTER bestaat uit drie thematische taakvelden, namelijk islamitisch extremisme en jihadisme, geopolitiek en separatisme en tot slot activisme, extremisme en hooliganisme. We zoeken ervaren veiligheidsanalisten die aan de slag kunnen op deze specifieke taakvelden. 

Als veiligheidsanalist heb je een adviseursrol ten aanzien van de toepassingsmogelijkheden van de analyse. Je bent dan ook goed op de hoogte van effectieve interventies en (on)mogelijkheden in een aanpak. Je neemt deel aan netwerken, deelt je kennis met je collega’s en brengt zodoende ook de kwaliteit van de afdeling naar een hoger niveau. Waar jij mogelijkheden tot verbetering ziet, doe je hier een voorstel voor. Maatschappelijke en vaktechnische ontwikkelingen volg je op de voet en weet je te vertalen naar de politiepraktijk. Je bent het visitekaartje van de Team Analyse & Onderzoek en kunt zelfstandig met een opdrachtgever komen tot een opdracht waarvan het eindresultaat zal helpen in de aanpak van criminaliteit. 

 

Tot slot kan het maken van dreigingsinschattingen eveneens onderdeel zijn van je takenpakket, ook piketdiensten kunnen onderdeel uitmaken van de functie.

 

Waar ga je werken?

Je gaat werken binnen de Eenheid Den Haag bij de Afdeling Analyse & Onderzoek/Business Intelligence. De afdeling is onderdeel van de Dienst Regionale Intelligence Organisatie (DRIO) en werkt nauw samen met verschillende DRIO-onderdelen en andere afdelingen binnen én buiten de organisatie. Onze specialisten werken binnen de geprioriteerde intelligence thema’s zoals ondermijning, mensenhandel, openbare orde en cybercrime. We werken nauw samen met de Recherche en andere intelligence-afdelingen. Als afdeling geven we inzicht in en duiden we de context van veiligheidsvraagstukken. We analyseren de samenhang tussen verschillende aspecten van veiligheidsproblemen ter ondersteuning van de besluitvorming op elk niveau. We ontwikkelen en beheren standaarden ten behoeve van informatieproducten en analyseoplossingen maar ontwikkelen ook maatwerkoplossingen voor incidentele en complexe informatievragen. Over het hele proces bewaken wij daarbij de kwaliteit van vastgelegde informatie door controle en advisering.

 

Wie ben jij?

Onze kernwaarden zijn: vindingrijk, ambitieus, betrokken en betrouwbaar. Deze zijn ook jou op het lijf geschreven. Daarnaast ben je vanzelfsprekend analytisch ijzersterk en kun je methodologisch verantwoord informatie uit verschillende bronnen met elkaar in verband brengen. Je hebt al relevante werkervaring maar blijft leergierig en ontwikkelingsgericht. Je hebt ervaring met het toepassen van zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden kunt goed omgaan met het gebruik van grote hoeveelheden data. Digitale vaardigheden zijn je met de paplepel ingegoten en je bent dan ook in staat nieuwe analysetooling snel eigen te maken.

 

Dankzij je vermogen om te luisteren en de juiste vragen te stellen kom je tot een optimale afstemming tussen de kennisbehoefte van de opdrachtgever, het gewenste effect en het juiste analyseproduct. Inzicht weet je onder tijdsdruk te genereren, bijvoorbeeld door probleemconcentraties te belichten, achterliggende oorzaken en kenmerken van een probleem in kaart te brengen, keyplayers binnen netwerken te identificeren of door de samenhang tussen veiligheidsproblemen te beschrijven. Vraagstukken rafel je uiteen, je weet hoofd- van bijzaken te onderscheiden, legt verbanden en kunt de juiste conclusies trekken.

 

Je hebt het vermogen om mondeling en schriftelijk goed te kunnen adviseren (zowel gevraagd als ongevraagd). Vanzelfsprekend weet je wat er speelt in de wereld, volg je (geopolitieke) ontwikkelen en kun je deze duiden voor de politiepraktijk. Je staat stevig in je schoenen en voelt je je comfortabel in een complexe snel veranderende omgeving. Je weet zelfstandig je weg te vinden en kunt goed omgaan met bureaucratische processen. Je stapt gemakkelijk af op specialisten die jou kunnen helpen in het uitvoeren van jouw analyse. Je durft initiatief te nemen, bent samenwerkingsgericht en open-minded. Je bent in staat om zowel in teamverband als zelfstandig te werken. Je bent goed op de hoogte van wat er speelt in de maatschappij en hebt een brede blik die zowel in- als extern is gericht.

 

Verder beschik je over:

 • een hbo-diploma (bachelor) , bij voorkeur een relevante opleiding waarin methoden van onderzoek of data analyse nadrukkelijk en aantoonbaar een plek hebben gehad;
 • ervaring met het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden (ongestructureerde) data en ervaring met data-analysesystemen;
 • affiniteit met digitalisering en met het intelligence- en opsporingsvakgebied;
 • bij voorkeur ervaring met diverse systemen (iBase, Analyst’s Notebook, Mercure) en het gebruik van Summ-IT als bronsysteem;
 • ervaring met het professioneel presenteren van bevindingen;
 • een rijbewijs B.

Wat wij bieden

De standplaats is Den Haag. Er is ruimte voor 4 fte. Naar aanleiding van de kennis en competenties wordt in overleg gekeken waar de beste match zit. Het betreft een functie voor 36 uur per week. 

 

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Verder kun je het volgende van ons verwachten:

•    een bruto maandsalaris van minimaal € 2.832,- en maximaal € 4.622,- (schaal 9 Bbp) op
•    basis van een 36-urige werkweek;
•    8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
•    goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof. 

 

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een betrouwbaarheids- en omgevingsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • De selectiegesprekken vinden plaats in de week van 11 december 2023.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op https://it.kombijdepolitie.nl/
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.