Type:
Permanent employment
Location:
Utrecht
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
24/02/2023
Status:
Open
Apply before:
08/03/2023
Hours p/wk:
36

Description:

De Afdeling Analyse en Onderzoek (A&O) van Eenheid Midden-Nederland zoekt twee collega's die analyses gaan uitvoeren voor de aanpak van verschillende veiligheidsproblemen. Ben jij nieuwsgierig van aard, analytisch bovengemiddeld sterk en datavaardig? Bekijk dan deze uitdagende vacature!

 

Wat ga je doen?

Jouw analyses bieden inzicht in én richtinggevende adviezen voor het aanpakken van concrete veiligheidsproblemen. Denk daarbij aan criminele jeugdgroepen, plofkraakbendes en georganiseerde misdaad, maar ook andere vormen van criminaliteit die de basisteams in de wijken voor uitdagingen stelt. Je brengt subjecten en criminele netwerken in kaart, voert fenomeenanalyses uit en werkt mee aan het verzorgen van doorlopende veiligheidsbeelden. In het complexe criminele speelveld ben je goed in staat (nieuwe) fenomenen en criminele werkwijzen te signaleren. Je adviseert daarbij de operationele politiepraktijk over verder (politie)onderzoek of te plegen interventies. Denk daarbij aan de collega's in het blauw en de verschillende rechercheonderdelen. Dit doe je op begrijpelijke wijze, zodat ook niet-gespecialiseerde in- en externe partners aangespoord worden tot acties op dit thema.

Met de juiste analyse- en interviewtechnieken zorg jij allereerst dat de analysevraag vanuit opdrachtgevers helder en scherp wordt. Vervolgens verzamel, reduceer en verrijk je de (politie)data die relevant is voor je analysevraag. Daarbij combineer je zo nodig kwalitatieve en kwantitatieve methoden. Aangezien politiedata steeds omvangrijker en veelzijdiger wordt, maken we binnen de Afdeling Analyse & Onderzoek steeds vaker gebruik van nieuwe tooling en data science technieken. Je bent daarom in staat (nieuwe) analysemethoden en -tooling snel eigen te maken. Ook werk je bij complexere analyses samen met een data scientist of data engineer uit de politieorganisatie. Het is hierbij nodig dat je jouw analysevraag kunt vertalen naar een datavraag. Doorlopend bewaak je of de gevonden methode een relevant en valide antwoord op de analysevraag oplevert. Ten slotte verwerk je de inzichten in hoogwaardige intelligenceproducten, zoals heldere rapporten en overtuigende presentaties. Daarbij gebruik je een heldere en aansprekende communicatiestijl en ondersteun je je bevindingen zo nodig met passende visualisaties.

 

Waar ga je werken?

De Afdeling Analyse & Onderzoek (A&O) is onderdeel van de Dienst Regionale Informatieorganisatie (DRIO) van de Eenheid Midden-Nederland. De DRIO heeft de ambitie om een richtinggevende partner te zijn en helpt daarmee in- en externe partners om de juiste keuzes te maken in de aanpak van een breed scala aan veiligheidsproblemen.

Naast algemene veiligheidsanalyses voert A&O ook (zaaks)analyses uit in opsporingsonderzoeken en verricht (semi-)wetenschappelijk onderzoek naar veiligheidsvraagstukken. De standplaats is Utrecht of Almere. Medewerkers van de afdeling zijn echter binnen de hele Eenheid Midden-Nederland flexibel inzetbaar, afhankelijk van de vraag en de specifieke behoefte. De politie is een 24/7 organisatie. Piket en onregelmatige werktijden kunnen tot de mogelijkheden behoren. Bij eenheidoverstijgende veiligheidsvraagstukken werk je samen met andere eenheden.

 

Wie ben jij?

Vanzelfsprekend ben je analytisch ijzersterk, datavaardig en kun je methodologisch verantwoord informatie uit verschillende bronnen met elkaar in verband brengen. Je weet snel inzichten te genereren, rafelt vraagstukken uiteen in hoofd- en bijzaken en trekt de juiste conclusies. Je bent communicatief vaardig, hebt overtuigingskracht en door je open en constructieve houding ben je benaderbaar voor anderen. Je zoekt zelf actief de samenwerking op en durf te pionieren. Ook ben je creatief, kun je snel schakelen en zie je zelf waar je verantwoordelijkheden liggen. Verder gebruik je je professionele ruimte om bij te dragen aan de ontwikkeling van het analysevak.

De veranderende maatschappij en de veranderopgave waar de Afdeling A&O voor staat, vraagt een actieve leerhouding en de bereidheid en motivatie om jezelf te ontwikkelen. Je ziet veranderingen als een kans om iets nieuws te leren en durft hierbij te experimenteren. Daarnaast heb je het lef om de status quo uit te dagen met frisse ideeën.

Verder beschik je over:

 • een hbo-diploma in een relevante richting zoals criminologie, bestuurskunde, forensische en sociale wetenschappen;
 • ervaring met kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden en je kunt met grote hoeveelheden data omgaan;
 • een brede blik op veiligheidsvraagstukken;
 • de bereidheid om je de programmeertaal Python eigen te maken;
 • een rijbewijs B;
 • de bereidheid om functiegerichte opleidingen te volgen.

Wat wij bieden

De standplaats is Utrecht. Er is ruimte voor 2 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Omdat goede mensen belangrijk zijn binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd van een jaar. Bij voldoende functioneren wordt de aanstelling na een jaar omgezet in een vaste aanstelling.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.832,- en maximaal € 4.622,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een veiligheidsonderzoek A maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • Een vakinhoudelijk assessment maakt mogelijk deel uit van de selectieprocedure.
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.