Beschrijving

Als politiedeskundige ben je actief in de frontlinie van het politiewerk. Je bent in staat om relevante patronen in noodoproepen en situaties te herkennen. Samen met (lokale) partners implementeer je structurele oplossingen die de veiligheid en beveiliging in de wijk helpen verbeteren en tegelijkertijd de criminaliteit terugdringen. Om politiedeskundige te worden volg je een 4-jarig programma aan de Politieacademie in Apeldoorn. Als je eenmaal politiedeskundige bent, heb je de mogelijkheid om een hogere rang te bereiken of je verder te specialiseren.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

Als politiekundige ben je actief in het dagelijkse politiewerk van een wijk. Je herkent de samenhang in situaties en meldingen en werkt mee aan structurele oplossingen en verbeteringen. Samen met collega’s en andere partners, zoals jeugdconsulenten en bestuurders, werk je aan de veiligheid in een wijk en het terugdringen van de criminaliteit. 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Doortastendheid en besluitvaardigheid
  • Inlevingsvermogen
  • Sociaal-communicatieve vaardigheden 
  • Vermogen je aan te passen aan verandering
  • Goed kunnen samenwerken  

 

Eisen

Om politiekundige te worden volg je eerst een 4-jarige hbo-opleiding aan de Politieacademie in Apeldoorn. Hiervoor heb je een diploma mbo 4, havo, vwo, Associate Degree, of hbo-propedeuse voor nodig. Het is ook mogelijk een versnel traject van 2.5 jaar te volgen als je al in bezit bent van een hbo-diploma. Voor beide studies geldt dat je minimaal 18 jaar of ouder moet zijn en de Nederlandse nationaliteit moet bezitten. 

 

Professionele ontwikkeling

Nadat je opleiding politiekundige hebt afgerond of al tijdens de opleiding is het mogelijk om door te groeien naar een hogere functie of je te specialiseren in een bepaalde tak van de politie. Denk hierbij aan een specialisatie als forensische recherche, mobiele eenheid of zelfs persoonsbeveiliging. 

 

Bronverwijzingen