Keywords:
Cyber, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Nieuwegein
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/02/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat doe je als Software Developer? (voorheen applicatie ontwikkelaar)

 

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari 2022.

Je maakt gebruiksvriendelijke, veilige en stabiele softwareprogramma’s. Je ontwikkelt media en applicaties of je programmeert IoT oplossingen. Je bent deel van een projectteam of stuurt deelprojecten aan. Samen met je team vertaal je de wensen van de opdrachtgever. Deze leg je nauwkeurig vast in een functioneel ontwerp (FO). Jullie communiceren goed met elkaar, zodat de deadlines worden gehaald en de software voldoet aan de afgesproken specificaties. Je kunt werken in verschillende branches van IT tot maakindustrie.

 

Is deze mbo-opleiding Software Developer iets voor mij?

Ben je creatief en wil je graag aan de slag volgens de wensen van de klant? Beschik je over vindingrijkheid en technisch inzicht? Analyseer je graag problemen en ga je door totdat een product werkt? Ben je bovendien nauwkeurig én heb je doorzettingsvermogen? Dan is de opleiding Software Developer iets voor jou! Deze opleiding heette eerst Applicatie- en Media Ontwikkeling.

 

Wat leer je bij deze ICT-opleiding?

Tijdens jouw opleiding leer je de basis van ICT, programmeermethodieken (zoals Microservices, SCRUM, DevOps) en moderne programmeertalen (Javascript, PHP en Python). Ook leer je databases ontwerpen en programmeren en de behoefte van de klant analyseren.

 

Hoe ziet de opleiding Software Developer eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Door echte opdrachten van diverse bedrijven leer je zowel in een team als zelfstandig te werken. Met deze opdrachten werk je ook aan je creativiteit en eigen inzichten in het vak. 

 

Tijdens de opleiding kom je in aanraking met de volgende onderwerpen:

 • Programmeermethodieken en programmeertalen
 • Databases ontwerpen en programmeren
 • Basis veilig programmeren
 • Data ophalen via API's
 • Basis software testmethodieken (Unit, integratie, systeem en acceptatie tests)
 • Unified Modelling Language (UML)
 • Cloud Computing, concept: Serverless Computing
 • Keuzedeel: Basis programmeren Arduino
 • Behoefte van de klant analyseren
 • Functioneel ontwerp (projectplan) maken
 • Technisch ontwerp (uitvoeringsplan) maken
 • Use-cases schrijven

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Sport
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een software- of IT bedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt in het tweede en derde jaar 18 weken stage. Je maakt dan van dichtbij mee hoe je een project leidt en een projectplan bedenkt en schrijft.

 

Na je mbo-opleiding Software Developer

Na drie jaar studeer je af als Software Developer en kun je aan de slag bij bedrijven die software leveren en installeren in diverse sectoren. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals hbo-ICT, Informatica of de Associate Degree Software Development (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

 

Extra kosten:
Boeken en andere leermiddelen € 200,- tot € 500,-.
Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De contactpersoon kan je meer informatie geven. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn.