Keywords:
Cyber, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Nieuwegein
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/08/2025
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat doe je als Software Developer?

Als Software Developer maak je gebruiksvriendelijke, veilige en stabiele softwareprogramma’s. Je ontwikkelt media en applicaties, analyseert data of je programmeert IoT (Internet of Things) oplossingen. Samen met je collega’s ga je aan de slag met de wensen van de opdrachtgever. Deze leg je nauwkeurig vast in een functioneel ontwerp (FO). Jullie communiceren goed met elkaar, zodat de deadlines worden gehaald en de software voldoet aan de afgesproken specificaties. Je kunt werken in verschillende branches. Van IT tot de maakindustrie.

 

Uitstroomrichtingen

Deze opleiding heeft twee uitstroomrichtingen: Full Stack Developer en Game Developer. 

 

Is deze mbo-opleiding Software Developer iets voor mij?

Als software developer is het belangrijk om creatief te zijn, zelfstandig te werken en vind je het leuk om de vraag van de klant om te zetten in een ontwerp. Jouw technisch inzicht komt goed van pas en je bent een doorzetter. Zijn er problemen? Jij gaat door totdat het product echt werkt!

 

Wat leer je bij deze ICT-opleiding?

Je leert de basis van ICT, programmeermethodieken (zoals Microservices, SCRUM, DevOps) en moderne programmeertalen (Javascript, PHP en Python). Ook leer je hoe je databases ontwerpt en programmeert en hoe je de behoeftes van de klant analyseert en omzet in een ontwerp. 

Naast deze vakinhoudelijke kennis leer je goed samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. 

 

Hoe ziet de opleiding Software Developer eruit?

Tijdens de opleiding Software Developer leer je direct zelfstandig te werken door het gebruik van Jarvis. Jarvis is een onderwijsleerplatvorm waar je, door middel van het behalen van levels, op je eigen manier leert. Je volgt geen traditionele lessen in een klaslokaal, maar werkt elke week aan opdrachten en projecten. Daarnaast kun je je inschrijven voor vakinhoudelijke workshops.


Uiteraard volg je naast alle vakinhoudelijke projecten ook de verplichte algemene vakken. De vakcoach is het eerste aanspreekpunt voor jou tijdens je opleiding. Voor het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en LLB (Leren, loopbaan en Burgerschap) is een Studieloopbaanbegeleider aanwezig. 

 

We werken veel met echte opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Hierdoor leer je zowel in een team als zelfstandig te werken. Je werkt aan je creativiteit en krijgt nieuwe inzichten in het vak.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding:

  • Programmeermethodieken en programmeertalen 

  • Databases ontwerpen en programmeren 

  • Basis veilig programmeren 

  • Data ophalen via API's 

  • Basis software testmethodieken (Unit, integratie, systeem en acceptatie tests) 

  • Unified Modelling Language (UML) 

  • Cloud Computing, concept: Serverless Computing 

  • Behoefte van de klant analyseren 

  • Functioneel ontwerp (projectplan) maken 

  • Technisch ontwerp (uitvoeringsplan) maken 

  • Use-cases schrijven 

 

Twee verschillende uitstroomrichtingen  

Uitstroomrichting 1: Full Stack Developer 

Het Engelse ‘full stack’ slaat op de lagen, onderdelen die elke software applicatie heeft. Als full stack developer heb je oog voor alle lagen, stacks. Een Full Stack Developer is kort gezegd een software developer of App developer die zich van de voorkant tot de achterkant bezighoudt met het realiseren van web- , mobile-, en desktopapplicaties.

 

Wil jij graag de wereld om je heen beter maken met behulp van software? Vind je het leuk om nieuwe technologieën te ontdekken en uit te vinden hoe je deze in kan zetten om applicaties beter en nog efficiënter werkend te krijgen? Kies dan voor de richting Full Stack Developer!

 

Uitstroomrichting 2: Game Developer 

Als Game Developer ga je aan de slag met het maken van games voor op smartphones of desktops. Je leert concepten bedenken voor zowel educatieve doeleinden of puur voor vermaak. Vervolgens ga je de game ontwikkelen. Hierbij komen zaken als ontwerpen, programmeren en testen aan de orde. Je bent bezig met het oplossen van verschillende vraagstukken, werkt veel samen en hebt contact met de opdrachtgever. 

 

Wil jij graag de basisprincipes van game development leren, zodat je je hier na je opleiding verder in kunt verdiepen? Dan is deze uitstroomrichting echt iets voor jou!

 

Stage

Heb je een bepaald level in Jarvis gehaald? Dan mag je op stage.  Wanneer dat is hangt dus af van je eigen tempo. Je zoekt een leuke stageplek bij een software- of IT-bedrijf waar je 18 weken stage loopt.  Wat je geleerd hebt op school kun je nu gaan toepassen in de praktijk! 

 

Na je mbo-opleiding Software Developer

Na ongeveer drie jaar studeer je af als software developer en kun je aan de slag bij bedrijven die software ontwikkelen en installeren in diverse sectoren. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals hbo-ICT, Informatica of de Associate Degree Software Development (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 

  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar 

  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst, waarin we samen kijken of de opleiding bij jou past. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

 

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.