Keywords:
Education Market, Economics
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Als je het Econometrics and Operations Research traject kiest, krijg je naast een brede en stevige basis in de econometrische theorie ook lessen over de toepassing van Econometrie in de praktijk.

 

Econometrics and Operations Research is een belangrijk domein in de algemene en bedrijfseconomie, omdat het kwantitatieve methoden gebruikt voor het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen. Hoe voorspellen we de volgende grote crash van de aandelenmarkten en hoe moeten we daarop reageren? Hoe bepaalt een tech-bedrijf voor zijn laatste smartphone een verkoopprijs die zowel winstgevend als competitief is? In dit programma leer je niet alleen wiskundig modelleren en programmeren; je bekijkt beslissingen ook vanuit ethisch perspectief.

 

Elk jaar starten ongeveer 100 studenten met het Econometrics and Operations Research traject van deze bachelor. Hierdoor ken je al snel iedereen, duik je nog dieper in de materie en bouw je een groot netwerk op waar je de rest van je carrière plezier van hebt. Je volgt colleges over de theorie, werkt aan groepsopdrachten, lost cases op en krijgt direct ervaring met verschillende bedrijven.

 

De meeste van je docenten zijn actief bezig met onderzoek, anderen werken ook in het bedrijfsleven. Dit zorgt voor een relevante en up-to-date studie. Wist je dat Econometrics and Operations Research aan de VU op zowel bachelor- als masterniveau voor het tweede opeenvolgende jaar is beoordeeld als één van de beste universitaire opleidingen in Nederland door de Keuzegids Universiteiten?

 

Kraket, onze actieve studievereniging zorgt voor leuke, sociale activiteiten, organiseert carrière events, nodigt sprekers van grote bedrijven zoals KLM uit en organiseert zelfs bedrijfsbezoeken in het buitenland!

 

Beste opleiding binnen studiegebied

In de Nationale Studenten Enquête 2017 beoordeelden studenten van de bachelor Econometrie en Operationele Research aan de VU Amsterdam onze opleiding als beste binnen het studiegebied! We delen deze eerste plek met Tilburg University en Maastricht University.

 

Verder kijken als econometrist
VU is verder kijken. Als Econometrie-student leer je vanuit het VU-thema Governance for Society met een interdisciplinaire blik naar vraagstukken te kijken. Je ontwikkelt bijvoorbeeld modellen die de marktbeweging beschrijven, inclusief de diversiteit aan handelsconstructies en het hoge tempo van het handelingsproces. Of een model voor de meest efficiënte roostering van bijvoorbeeld de Nederlandse Spoorwegen waarin het model rekening houdt met de beschikbaarheid van treinen, sporen en personeel, maar ook met de risico’s en de opbrengst. Daarnaast is er onder meer aandacht voor de numerieke achtergronden van algoritmen en voor ethiek. Met andere woorden: je zult in staat zijn wiskunde en statistiek te benutten voor het interdisciplinair oplossen van economische vraagstukken.

 

Econometrist worden? Kom proefstuderen!
Laat jij je niet afschrikken door een flinke portie wiskunde? Heb je een analytische geest? Vind je het een uitdaging om de abstractie van wiskunde en statistiek te vertalen naar oplossingen voor echte problemen? Sta je met beide benen op de grond en ben je praktisch ingesteld? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.

 

Je toekomstperspectief
Na het behalen van je bachelordiploma krijg je de titel Bachelor of Science (BSc) en ben je vanaf dat moment een gewild specialist omdat je tot veel in staat bent. Met Econometrie kun je economische ontwikkelingen modelleren en analyseren, op macro-niveau maar ook op micro-niveau. Veel econometristen werken dan ook binnen financiële instellingen zoals banken, consultancybedrijven, pensioenfondsen en 'hedge funds'. Maar je vindt ze ook bij centrale banken, ministeries, beleidsinstanties en marktonderzoeksbedrijven.

 

Met Operationele Research ben jij de kwantitatieve specialist in logistiek (voorraadbeheer, routering, roosterproblemen) of in het analyseren van complexe netwerken (computersystemen en internet). Veel afgestudeerden komen terecht bij grote handelsondernemingen, vervoersbedrijven, financiële instellingen en consultancybedrijven.

 

Met Wiskundige Economie kan je aan de slag komen bij overheidsinstellingen, zoals het Centraal Planbureau. Maar je kunt ook in het bedrijfsleven het verschil maken, bijvoorbeeld bij een telecombedrijf, waar je de optimale prijsstelling van abonnementen doorrekent.

Je kunt natuurlijk ook je kennis en kunde nog verder verdiepen via een van de VU-masters, bijvoorbeeld Econometrie, Operationele Research of Finance, of via een vervolgopleiding tot Actuaris. Kijk op www.sbe.vu.nl/masters.

 

Matching
VU Matching is verplicht voor de opleiding Econometrie en Operationele research. VU Matching bestaat uit het invullen van een digitale vragenlijst en deelname aan de matchingsactiviteit.

De matchingsactiviteit (voor deze opleiding is het een dagdeel) vindt plaats op 31 mei en 1 juni (op beide dagen wordt een ochtend- en middagsessie georganiseerd. Je kiest voor dag en dagdeel. Reserveer wel beide dagen in je agenda, het kan zijn dat dag en dagdeel van je voorkeur al vol zit. Tijdens de matchingsactiviteit krijg je een realistisch beeld van de opleiding en ervaar je of de studie aansluit bij je verwachtingen en capaciteiten.

 

Als je niet hebt deelgenomen aan de matchingsactiviteit, kun je je niet inschrijven voor de opleiding. Na de matchingsactiviteit ontvang je een advies op maat. Als je je vóór 1 mei hebt aangemeld is het advies niet-bindend. Heb je je pas na 1 mei aangemeld, dan is het advies bindend. Let op: je ontvangt pas een uitnodiging als je je via Studielink hebt aangemeld voor de opleiding én al een keer hebt ingelogd in VUnet. Zorg er dus voor dat je ook inlogt in VUnet. Lees deze bijlage voor uitgebreidere informatie over matching.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).