Keywords:
Education Market, ICT, Entrepreneurship
Edu type:
Formal education
Location:
Groningen
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Heb jij interesse in organisaties, hoe ze opgebouwd zijn en hoe ze werken? Vind je vooral de ICT-kant hiervan interessant en de rol die data hierin speelt? Dan is de opleiding HBO-ICT Business & ICT in Groningen jouw studie!

 

Over deze studie

Succesvolle bedrijven zijn gedreven door data (data driven). Oftewel: zonder kwalitatieve data geen succesvol bedrijf. Logisch dus, dat een efficiënte bedrijfsvoering bij ICT begint. Daarom leer je bij Business IT & Management (BITM) alles over:

  • Business Intelligence (het analyseren en managen van data)
  • Data Modeling (data verzamelen in overzichtelijke modellen en grafieken)
  • Business Process Management (het optimaliseren van je bedrijfsprocessen)
  • Project Management (teams zo aansturen, dat je de bedrijfsdoelen haalt)
  • Data Science (data zo verwerken, dat je het goed kunt analyseren voor bedrijfsdoelen)

Met deze kennis kun jij straks richting geven aan de toekomst van organisaties.

 

Wat kun je met deze opleiding?

Bij BITM leer je IT-oplossingen bedenken voor bedrijven en organisaties. Of het nu gaat om commerciële partijen of om overheidsinstanties zoals DUO, de politie of gemeente. Je kunt als consultant aan de slag bij grote organisaties: je begeleidt dan bijvoorbeeld het toepassen van de nieuwste software. Daarnaast kun je ook IT-projectteams gaan aansturen.

 

Als bruggenbouwer met commerciële inslag en technische kennis vorm je de schakel tussen het management en de ICT-afdeling. Door de organisatie dus data driven en agile (wendbaar) te maken, verhoog je de omzet van het bedrijf. BITM’ers zijn dan ook ondernemende en ambitieuze types. Niet zo gek dus, dat veel BITM-studenten hun eigen ICT-bedrijf beginnen. Wist je trouwens dat directeur-eigenaars Frank Hoving van Get There en Bert Nienhuis van DATPROF ook hun opleiding volgden bij BITM? Zij leggen hier uit wat een BITM'er een typische bruggenbouwer maakt.

 

Dit ga je doen

Opbouw van je opleiding

De major Business IT & Management is één van de richtingen van de bacheloropleiding HBO-ICT. BITM is een kleinschalige major: je werkt nauw samen met je docenten en het contact is persoonlijk. BITM kenmerkt zich door kennis van ICT enerzijds en kennis van organisaties anderzijds te combineren.  Jij bent dus de verbindende factor tussen de business en ICT. In deze rol als bruggenbouwer heb je kennis nodig van de huidige stand van zaken (zoals ERP en Agile Project Management), en van moderne IT-toepassingen zoals Blockchain, Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning. Ook leer je ICT-toepassingen gebruiken in organisaties. Daarom volg je vakken als bedrijfskunde, bedrijfsprocessen en IT-servicemanagement. Daarnaast ontwikkel je een stevige technische basis.

 

Eerste jaar: brede basis

In de eerste helft van het eerste jaar maak je kennis met het hele werkgebied van de ICT'er: je hebt de ruimte om je breed te oriënteren op techniek en business. Deze brede basis geeft je inzicht in de organisatie van bedrijven en dataopslag. Je leert programmeren in Python, maar je leert ook hoe eisen en wensen voor software in kaart gebracht worden (Requirementsanalyse). Daarnaast leer je projectmatig werken, volgens het SCRUM-principe. Hierna specialiseer je je in jouw interessegebied, door een major te kiezen. Wil je je ontwikkelen als bruggenbouwer tussen ICT en business, dan kies je voor BITM.

 

Tweede jaar: kies en verdiep je

Als BITM’er volg je in het tweede jaar de thema's IT Management, Informatie Architectuur, Enterprise Resource Planning & Business, Process Management en ICT voor Business. In groepsverband werk je aan opdrachten uit het werkveld. Je lost dus reallife vraagstukken op, van echte opdrachtgevers. Hoe jaar 2, 3 en 4 precies zijn opgebouwd, lees je in de Onderwijscatalogus.

 

Derde jaar: jouw keuzeruimte, jouw stage 

In jaar drie stippel je jouw eigen route uit. Je kiest een stage en je vult de keuzeruimte met het onderwijs dat jij wilt volgen. Zo kun je kiezen voor de minor Al en Beroep, Smart Engergy of Ondernemen met Techniek, maar ook voor Game On of Da Vinci. Het eerste half jaar loop je stage. Zo leer je de ins- en outs van een bedrijf kennen en werk je aan je stageopdracht. Of je deze stage in het binnen- of buitenland wilt doen, bepaal je zelf.  De stageplaats kun je zelf zoeken, maar de opleiding heeft ook een groot aanbod van stageadressen waar je uit kunt kiezen.

 

Vierde jaar: afstudeerstage en afstudeeropdracht 

Ook in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens deze stage doe je een afstudeeropdracht die aansluit bij jouw interesses en de wensen van de opdrachtgever. De onderwerpen van afstudeeropdrachten zijn heel divers: van talking buildings tot het voorspellen van omzet, van de herinrichting van organisaties tot requiermentanalyses en pakketselectie.

 

Wat kun je worden?

Als ICT’er zijn je baankansen erg goed: zowel nationaal als internationaal. Nu bedrijven afhankelijker worden van data-informatiesystemen, zijn managers nodig die gespecialiseerd zijn in ICT. Als BITM’er ben je daarom erg gewild. Dat zien we ook terug in het werkveld: onze afgestudeerden zijn in alle branches van het bedrijfsleven werkzaam, bij grote en kleine organisaties. Ook in de zorg en bij de (semi)overheid kom je ze tegen, in verschillende rollen. Denk daarbij aan functies als: business consultant, applied data scientist, business intelligence consultant, business analyst, product owner, projectmanager scrummaster of servicemanager. Mogelijke werkgevers zijn bijvoorbeeld: RDW, Philips, Fieldside, KPN, ziekenhuizen, multinationals of detacheerders zoals Ordina, Atos Origin en CGI.

 

Doorstuderen
Na je bacheloropleiding kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding aan de Hanzehogeschool, zoals de Master Digitale Technologie, Master Data Science for Life Sciences of de Msc in Business Studies (interdisclipinary Business Professional). Ook kun je doorstromen naar de Rijksuniversiteit Groningen of een andere hogeschool of universiteit.