Keywords:
Security, Education Market, Safety, Urban Security, National Security
Edu type:
Formal education
Location:
Den Haag
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2023
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

De opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) in Den Haag is een duale studie. Daarin zijn we uniek in Nederland. De eerste twee jaar ga je naar school en volg je intensief onderwijs. In jaar 3 en 4 beslaat het onderwijsdeel nog 1 dag per week en ga je gedurende 32 uur per week aan het werk. Wij geloven dat je de kneepjes van het vak pas echt leert op een werkplek binnen een organisatie. Uiteraard word je in jaar 3 en 4 intensief begeleid en gecoacht vanuit school. Wat een begin van je carrière!

 

Minors

Je studie samenstellen

Met een minor kun je je kennis verbreden of verdiepen. Je kunt minors bij jouw eigen opleiding of op elke hogeschool in Nederland of het buitenland volgen. Net wat jij wil en wat het beste bij jou past. Op dit moment kiezen IVK duaal studenten vooral voor de volgende minors:

 

Sociale Stabiliteit

Dit is een actueel thema. Van radicalisering tot het racismedebat, en van de rellen in de Schilderswijk tot de komst van vluchtelingen naar Nederland. In deze minor ga jij op zoek naar de mogelijkheden om de sociale stabiliteit te bevorderen. 

Industriële Veiligheid

In deze minor staat de veiligheid in industrie en bouw centraal. Je gaat aan de slag met het multidisciplinaire karakter van een veiligheidsprobleem en de verschillende perspectieven die hierbij een rol spelen. 

Global Health and Safety

Je bent geïnteresseerd in de wereld om je heen? Je wilt van onze samenleving een betere plek maken? Gezonder, veiliger, rechtvaardiger? Dan is deze minor iets voor jou. We richten ons op mondiale gezondheid, gezondheidszorg en veiligheid. 

Koninkrijkszaken

Het Koninkrijk der Nederlanden reikt tot ver buiten de grenzen van Nederland. Aruba, Curaçao, St.
Maarten en de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba maken het koninkrijk compleet. Heb jij belangstelling voor het Caribisch deel van het Koninkrijk vanuit het perspectief van Rechten, Veiligheid en Openbaar Bestuur? Volg dan deze minor. 

Sociale Innovatie in Stad en Wijk

Een steeds groter deel van de wereldbevolking woont in stedelijke gebieden. In de dichtstbevolkte wijken vindt strijd om de invulling van de openbare ruimte plaats en komen hardnekkige problemen samen. Met je groep analyseer je lokale vragen en problemen en maak je een ontwerp voor een sociale innovatie. 

 

Werkvormen 

Hoorcolleges en werkcolleges 

In de eerste jaren van Integrale Veiligheidskunde duaal volg je hoorcolleges waarin onderwerpen als grootstedelijke problematiek, risicomanagement en criminologie aan de orde komen. Tijdens werkcolleges leer je hoe je je professioneel gedraagt in een organisatie en hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. Voor de groep staat één van je docenten of een gastspreker. Bijvoorbeeld een medewerker van een waterschap die je van alles kan vertellen over overstromingsrisico’s. Of een veiligheidsmanager van een bouwbedrijf, die vertelt welke maatregelen worden genomen om veilig te bouwen.

Toolkits en projecten

Tijdens toolkits leer je werken met praktische instrumenten die je kunnen helpen bij het aanpakken van veiligheidsvraagstukken. Bijvoorbeeld het vlinderdasmodel waarmee je analyseert wat de gevolgen zijn van een ongewenste gebeurtenis en wat je hiertegen kan doen. 
Alles wat je leert tijdens de toolkits en theorievakken zet je gelijk in bij de integrale veiligheidsopdrachten (IVO’s). Je gaat bijvoorbeeld met een projectgroep de wijk in en onderzoekt of bewoners zich veilig voelen én hoe veilig het daadwerkelijk is. Je kijkt naar het veiligheidsbeleid van een gemeente en wie zich daarmee bezighouden.

Coaching en intervisie

Gedurende de eerste jaren heb je een studieloopbaanbegeleider, met wie je regelmatig overlegt over jouw studievoortgang. Vanaf het moment dat je aan het werk gaat krijg je een begeleidend docent die jouw ontwikkeling op de werkplek volgt en je coacht. In jaar 3 wordt tevens gestart met intervisiegroepen, waarbij het in eerste instantie gaat over het onderling delen van ervaringen met het werken als integraal veiligheidskundige. Vanaf jaar 4 gaat het ook om het opzetten en uitvoeren van je afstudeeronderzoek.