Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Nieuwegein
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/08/2024
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Wat doe je als Allround medewerker IT?

Als Allround medewerker IT weet je alles over de devices zoals laptops, pc's en andere IT apparatuur. Je zorgt ervoor dat de apparaten goed werken en lost eventuele storingen op. Ook beantwoord je vragen van klanten op de servicedesk. Je bent ook bezig met het IT netwerk. Deze leg je aan en beheer je. Een heel veelzijdig beroep dus! 

 

Uitstroomrichtingen

Deze opleiding heeft twee uitstroomrichtingen: Web Developer en Datacenter Technician.

 

Is de mbo-opleiding Allround medewerker IT iets voor mij?

Ben je klantvriendelijk en flexibel? Kun je goed samenwerken, ben je nauwkeurig en heb je doorzettingsvermogen? Dan past de opleiding Allround medewerker IT perfect bij jou! 

 

Wat leer je bij deze ICT-opleiding?

Om een goede Allround medewerker IT te worden leer je hoe je een IT infrastructuur aanlegt, installeert, beveiligt en beheert. Je leert op het gebied van devices hoe je devices plaatst, monteert, installeert, configureert en repareert. Tenslotte leer je ook storingen op te lossen en gebruikers te ondersteunen.

 

Hoe ziet de mbo-opleiding Allround medewerker IT eruit?

Samen met studenten die hebben gekozen voor de opleiding Expert IT systems and Devices volg je een gemeenschappelijk eerste jaar. Op basis van je behaalde resultaten wordt na ongeveer negen maanden besloten hoe het vervolg van je opleiding zal zijn. Je kunt de huidige opleiding voortzetten of je kunt in het tweede jaar verder in de niveau 4 opleiding Expert IT systems and Devices. Daarna kun je je specialiseren in een onderwerp. Je kunt kiezen uit twee verschillende uitstroomrichtingen: Web Developer en Datacenter Technician. 

 

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en rekenen en je gaat op stage. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met de volgende onderwerpen:

 • Installeren, configureren en beheren van computers en mobiele devices
 • Installeren, configureren en beheren van IT-infrastructuur
 • Installeren, configureren en beheren van server systemen
 • Servicedesk
 • Internet of Things (IoT)
 • Plannen en organiseren
 • Vakdeskundigheid toepassen
 • Formuleren en rapporteren
 • Kwaliteit bewaken en leveren
 • Materialen en middelen inzetten

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Twee verschillende uitstroomrichtingen 

Uitstroomrichting 1: Web Developer

Steeds vaker komen ICT-ers, vooral in het mkb waar zij breder worden ingezet dan waar zij voor opgeleid zijn, in aanraking met het ontwikkelen van een eenvoudige website of het uitvoeren van klein onderhoud en het aanpassen van een website of webshop.

 

Als webdeveloper maak jij een frontend design (dat wat de gebruiker aan de voorkant ziet) en/of werk je aan de backend (daar waar je de aanpassingen aan de site maakt) van een website. Je gaat aan de slag met diverse vormen van databases, je leert alles over CRM-systemen en weet straks hoe jij data kunt verzamelen, creëren en veilig kunt verwerken.

 

Uitstroomrichting 2: Datacenter Technician

Als datacenter technician ontwikkel je in deze uitstroomrichting de bekwaamheid om data-infrastructuren in datacenters in te richten, te monitoren en storingen te verhelpen. Je legt glasvezel- en koperverbindingen aan, installeert de netwerk- en serverapparatuur in racks, patcht kabels, labelt kabels en controleert de werking van de apparatuur. Je monitort en bewaakt de apparatuur van de data-infrastructuur en de ondersteunende apparatuur (koeling, stroomvoorziening, brandveiligheid en security) vanuit het "network operations center" (NOC) of een vergelijkbare ruimte met monitorsoftware. Daarnaast doe je fysieke inspectierondes in de ruimte waar de data-infrastructuur apparatuur staat, pleeg je vroegtijdig onderhoud (“predictive maintenance”) aan apparatuur of schakelt de juiste collega’s of klanten hiervoor in.

 

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een groot kantoor, bedrijf of instelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Vanaf het tweede jaar loop je elk jaar een half jaar stage.

 

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als Allround medewerker IT en kun je aan de slag op een ICT-afdeling van een organisatie of je eigen bedrijf starten. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding IT Expert systems and security. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.


Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.