Keywords:
Computer Science
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wil jij weten hoe ons universum werkt? Of er leven is op andere planeten? De basis leggen voor uitvindingen die onze wereld zullen veranderen? Tijdens de bachelor Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam én de Vrije Universiteit leer je diepgaand onderzoek doen. Verander jij straks de toekomst?

 

Vijf redenen om Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam te studeren

 1. Meest diverse Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland
  De bachelor Natuur- en Sterrenkunde is de meest diverse Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland door de samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Je hebt een ruime keuze uit specialisaties in de experimentele en theoretische natuurkunde en de sterrenkunde of een combinatie daarvan. 
 2. Internationaal toponderzoek
  Je krijgt college van onderzoekers die een sleutelrol speelden bij bijvoorbeeld de ontdekking van zwaartekrachtsgolven en de eerste foto van een zwart gat.
 3. Onderzoek staat centraal
  Je werkt tijdens je studie mee aan onderzoeksprojecten bij onderzoeksgroepen bij de UvA en VU. Omdat deze onderzoekers ook je docenten zijn, stap je makkelijk bij hen binnen als je een vraag hebt over de stof.
 4. Zelf aan de slag met geavanceerde onderzoeksapparatuur
  In practica ga je zelf aan de slag met de meest geavanceerde onderzoeksapparatuur, zoals de krachtigste telescopen en de beste lasers van Nederland.
 5. Begeleiding door tutor
  In je eerste jaar word je in kleine groepen door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.

Verschil met natuurkunde op het vwo 

Aan de universiteit doen wij onderzoek omdat we nieuwsgierig zijn naar hoe de wereld in elkaar zit. We willen weten waarom. Dit wordt ook wel fundamenteel onderzoek genoemd. Als student word je uitgedaagd om verder te kijken dan de formules die je al kent. Je maakt kennis met onderzoek naar de kleinste deeltjes, zoals atomen en quarks, maar ook naar de allergrootste structuren, zoals melkwegstelsels in het zichtbare heelal. Met natuurkundige theorieën zoek je naar een verklaring voor je bevindingen.

 

Toelating en inschrijven

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Natuur- en Sterrenkunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde B.

 

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd? 

Als afgestudeerde Natuur- en Sterrenkunde ben je aantrekkelijk voor veel organisaties omdat je goed getraind bent in het doorzien van complexe problemen. Je kunt ook verder gaan in het wetenschappelijk onderzoek en promoveren. Voorbeelden van beroepen voor afgestudeerde natuur- en sterrenkundigen zijn: onderzoeker, productontwikkelaar, klinisch fysicus, data scientist, consultant, leraar en wetenschapsjournalist.

 

Dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde

Ben je op zoek naar een extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde? Dan kun je kiezen voor de dubbele bachelor.