Keywords:
Technical, Computer Science
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2021
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Ben jij geïnteresseerd in de laatste technologische ontwikkelingen, zoals de werking van een 3D-televisie? Of wil je alles weten over nieuwe medische apparatuur, zoals een camerapil? Dan ben jij geschikt voor de opleiding Technische Natuurkunde (TN). Door te experimenteren, modelleren en simuleren leer jij hoe natuurkundige verschijnselen werken.


De opleiding Technische Natuurkunde
In veel alledaagse producten wordt gebruik gemaakt van natuurkundige verschijnselen. Binnen de techniek staat de natuurkunde vaak aan de basis van nieuwe producten, technieken, energiebronnen en meetmethoden. Bij de hbo-opleiding Technische Natuurkunde van Saxion ligt de nadruk op het toepassen van natuurkundige verschijnselen in de techniek, zoals straling in een magnetron of omzetting van zonnecellen in energie. Het is een opleiding met een hoog praktijkgehalte, waarin veel aandacht wordt besteed aan onderzoek, experimenteren en automatiseringstechnieken.

 

Vrijstellingen voor vwo'ers met profiel Natuur en Techniek met natuurkunde


Ben je vwo'er en heb je eindexamen gedaan in het profiel Natuur en Techniek met het vak Natuurkunde? In dat geval kun je vrijstellingen krijgen voor maximaal 9 van de 60 studiepunten uit het propedeuseprogramma van de opleiding Technische Natuurkunde.

 

De vrijstellingen gelden voor de volgende modulen:
1. Mathematics1 (T.LED.43517)
2. Mechanics 1 (T.LED.6397)
3. Optics1 (T.LED.6400).


Ook bestaan er afhankelijk van jouw individuele situatie mogelijkheden de opleiding te verzwaren én in combinatie daarmee te versnellen.


Wat leer je?
Vind jij het leuk om proefjes te doen en te rekenen (met behulp van computers) aan natuurkundige verschijnselen en toepassingen? Dan is de opleiding Technische Natuurkunde echt wat voor jou! Je krijgt colleges in basisvakken zoals wiskunde, mechanica en statistiek en past de theorie direct toe in de praktijk met het doen van diverse onderzoeken en experimenten. Met jouw onderzoekende vermogen sta jij misschien wel aan de basis van een nieuwe uitvinding.


De studieroute Nanotechnology
Bij de opleiding Technische Natuurkunde kun je na het tweede jaar kiezen voor de studieroute Nanotechnology. Bij nanotechnologie werk je met hele kleine structuren en deeltjes, zo klein als enkele atomen of moleculen. Je volgt eerst twee jaar van de opleiding en vanaf het derde leerjaar specialiseer je je in de wereld van de nanotechnologie.


Internationalisering
Technische natuurkunde is een vakgebied dat internationaal georiënteerd is. Dit betekent dat je gebruik maakt van internationale boeken of literatuur en dat er mogelijkheden zijn om in het buitenland stage te lopen of af te studeren. Zo werkt Saxion TN samen met de Fachhochschule HTW in Saarbrucken, Duitsland. Er worden docenten en studenten uitgewisseld. Bovendien is er een gemeenschappelijke module die gemeenschappelijk wordt afgesloten.


Studievereniging opleiding Technische Natuurkunde: SV WATT
De opleiding Technische Natuurkunde heeft een actieve studievereniging WATT.


Technische Natuurkunde in cijfers
Startmoment: september
Theorie: 45%
Praktijk en groepsopdrachten: 40%
Studieloopbaanbegeleiding: 15%

 

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).