Keywords:
Technical, Computer Science
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Vind jij het leuk om proeven te doen en door te rekenen (met computers) aan allerlei natuurkundige verschijnselen? Bijvoorbeeld met licht, materie en straling? Dan is de opleiding Technische Natuurkunde echt wat voor jou. Na de opleiding bedenk jij tal van nieuwe toepassingen.

 

Studie-inhoud

In het eerste jaar leer je algemene basiskennis. Ook ga je volop experimenteren en met software werken. In het tweede jaar is er verdieping en in het derde en vierde jaar ga je je specialiseren.

 

HET EERSTE JAAR: Bouwen aan je natuurkundige basis

In het eerste jaar krijg je allerlei basisvakken, zoals wiskunde, mechanica, trillingen en golven, magnetisme en atoomfysica. Daarnaast werk je in het practicum aan onderzoek en ontwikkeling. Ook werk je veel met computers die je reken- én meetwerk voor je laat uitvoeren. Aan het eind haal je je propedeuse en heb je een basis gelegd waar je de rest van de opleiding op kunt gaan bouwen.

 

Technische Natuurkunde binnen of buiten het vakgebied?

  • Applied physics
    ​​Blijf je binnen de Technische Natuurkunde, dan ga je Applied physics doen. Je werkt daarbij samen met andere vakgebieden, zoals beeldverwerking, nanotechnologie, energie, medische wereld of robotica.
  • Enabling physics
    Kies je voor technisch natuurkundig onderzoek in een ander vakgebied, dan zit je op de lijn van Enabling physics. Denk bijvoorbeeld aan beeldverwerking, nanotechnologie, duurzame energie of robotica.

 

HET TWEEDE JAAR Natuurkunde: verdieping en toepassing

In het tweede jaar krijg je vakken als optica, stromingsleer en grondslagen van de fysica. Ook krijg je vakken waarin je leert de theorie toe te passen, zoals systeemtechniek, statistiek en software zoals Labview en Comsol. Daardoor kun je natuurkundige situaties beter begrijpen. Hoe stroomt warmte bijvoorbeeld door een ventilatiesysteem? En hoe werken sensoren? Aan het eind kies je een richting.

 

HET DERDE EN VIERDE JAAR: ​Stage, minor, ​Project Smart Solutions en afstuderen

In het derde en vierde jaar kies je een minor en ga je op stage. Het onderwerp van je minor mag buiten je vakgebied liggen, maar je mag ook een stage doen in de technische natuurkunde. ​Omdat je later veel met mensen uit andere vakgebieden werkt, doe je een onderzoeksproject met studenten van verschillende opleidingen. Het laatste half jaar van je opleiding studeer je af bij een bedrijf.