Keywords:
scientific research
Edu type:
Formal education
Location:
Leiden
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Als natuurkundige probeer je de wereld in wiskunde op te schrijven en met experimenten natuurverschijnselen te verklaren: van dagelijkse verschijnselen, zoals licht en energie, tot minder intuïtieve verschijnselen als kwantummechanica.

Waarom Natuurkunde studeren?

Natuurkundigen zijn analytisch en echte probleemoplossers. Zij zijn degenen die veelal aan het begin staan van technologische veranderingen. Ze genereren waardevolle fundamentele kennis en bedenken nieuwe toepassingen zoals buigbare schermen en nauwkeurigere apparatuur voor in de zorg en krachtigere computers. Je leert abstracte vraagstukken doorgronden, en hoe je een theorie in het lab kunt testen. Je leert allerlei verschijnselen op een ander niveau begrijpen: zoals de mechanismen achter Alzheimer en kanker.

 

Waarom Natuurkunde studeren aan de Universiteit Leiden?

  • In Leiden worden theorie en experiment gecombineerd. Je leert hoe je abstracte vraagstukken kunt doorgronden, en hoe je  een theorie in het lab kunt testen. Je voert  veel practica uit en houdt je bezig met het bedenken en uitvoeren van experimenten.
  • Onderzoek is sterk ingebed in de bachelor. Je maakt vanaf het eerste jaar kennis met verschillende onderzoekstechnieken en gaat zelf aan de slag met onderzoeksopdrachten. Zo word je opgeleid tot een kritische probleemoplosser die altijd tot de kern van een vraagstuk weet te komen.
  • Je kunt een dubbele bachelor volgen met Sterrenkunde of Wiskunde.

Past de bachelor Natuurkunde bij jou?

  • Je bent nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar steekt
  • Je bent bereid om hard te studeren; de studie kost 40 uur per week
  • Je beschikt over doorzettingsvermogen
  • Natuurkunde en wiskunde B tot je sterke vakken behoren

Natuurkunde volg je met een vwo-profiel Natuur & Techniek of met een ander profiel aangevuld met wiskunde B en natuurkunde. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Natuurkunde.