Type:
Permanent employment
Location:
Rotterdam
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
12/06/2023
Status:
Open
Apply before:
30/06/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Boeven vangen, mensen helpen, de maatschappij beschermen. Dat zijn de meest gehoorde redenen van agenten en rechercheurs om bij de politie te werken. De wereld verandert snel en criminaliteit verandert net zo hard mee. Om die maatschappij te beschermen, is steeds meer behoefte aan verschillende specialismen die op hun manier een bijdrage leveren aan een veiligere wereld. Op dit moment zijn we op zoek naar digitaal rechercheurs, ook wel specialisten Digitale Opsporing genoemd. Wil jij jouw skills inzetten om criminaliteit te bestrijden? Maak jij het verschil in onderzoeken door digitale sporen te vinden en veilig te stellen? Lees dan vooral verder.

 

Wat ga je doen?

Je verricht digitaal onderzoek. Daartoe verzamel je digitale gegevens, die je veiligstelt, leesbaar maakt, beschikbaar stelt of zelf onderzoekt. Deze gegevens haal je uit netwerken, online omgevingen en in beslag genomen laptops en vooral telefoons. Aan de hand van digitale sporen ben je direct betrokken bij het vinden van bewijsmateriaal dat bijvoorbeeld kan leiden tot de aanhouding van een verdachte. Het veiligstellen en onderzoeken van digitale sporen is steeds crucialer voor een zaak. Soms ga je mee met een doorzoeking in een woning of bedrijf. Daarnaast ben je de aangewezen persoon om te komen tot een verdieping van de verkregen digitale data. Deze analyse start je na het samen formuleren van een goede onderzoeksvraag.

In een snel digitaliserende wereld is het van belang om als specialist Digitale Opsporing constant op zoek te blijven naar nieuwe werkwijzen, procedures, methoden en technieken en deze direct in je werk toe te passen. Hierbij adviseer je je collega´s en de teamleiding - gevraagd en ongevraagd - om tot een goede besluitvorming te kunnen komen. Opsporingswerk is onvoorspelbaar en vaak werk je onder grote druk met strakke deadlines. Zo moeten soms grote hoeveelheden data in korte tijd onderzocht worden. Daarnaast richt je je vanuit je expertise op de ontwikkeling van je collega’s en je deelt je kennis en ervaring hierover. Tenslotte vervul je een schakelfunctie naar het Team Digitale Opsporing in de Eenheid.

 

Waar ga je werken?

Jij gaat werken binnen de Eenheid Rotterdam, bij de Districtsrecherche (DR) Rijnmond Zuid-West in Spijkenisse. De districtsrecherches binnen de Eenheid Rotterdam leveren een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid binnen het district en de eenheid door verdachten van misdrijven met grote impact op te sporen en aan te bieden aan het Openbaar Ministerie. Ook leveren ze ondersteuning aan de basisteams ten behoeve van de probleemgerichte aanpak van veel voorkomende criminaliteit. De districtsrecherches zetten naast of in plaats van het strafrecht ook in op betekenisvolle interventies vanuit (maatschappelijke) partners.

 

Wie ben jij?

Je hebt een passie voor IT, techniek en het uitvoeren van digitale onderzoeken. Het is belangrijk dat je enthousiast, leergierig en onderzoekend van aard bent. Daarnaast ben je weerbaar, kun je een stevige gesprekspartner zijn op verschillende niveaus en schrik je niet van een stevige werkdruk. Je onderscheidt gemakkelijk hoofd- en bijzaken en brengt informatie uit diverse bronnen met elkaar in verband. Analyses vertaal je in concrete oplossingen en je bent communicatief vaardig. Feiten kun je helder en gestructureerd vastleggen en presenteren in begrijpelijke taal. Bovendien ben je innovatief, toon je initiatief, signaleer je kansen en ben je alert op trends en ontwikkelingen. Samenwerken is je op het lijf geschreven. Je vindt het geen probleem om onregelmatig te werken en piketdiensten te draaien.

Verder beschik je over:

 • een afgeronde hbo-diploma op ICT-gebied;
 • bij voorkeur kennis van verschillende besturingssystemen, telefoons en multimedia en de wijze waarop deze onderzocht kunnen worden;
 • bij voorkeur kennis en ervaring met programmeren;
 • een rijbewijs B;
 • kennis van de Engelse taal in woord en geschrift;
 • de bereidheid om opleidingen te volgen.

Wat wij bieden

De standplaats is Spijkenisse. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Omdat goede mensen belangrijk zijn binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd van een jaar. Bij voldoende functioneren wordt de aanstelling na een jaar omgezet in een vaste aanstelling.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.831,- en maximaal € 4.621,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein digitale expertise.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een betrouwbaarheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge.
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.