De functie
De functie innovatiemanager bij het CTO Innovatieteam is tweedelig. Het eerste deel is het voeren van strategie en aansturing op het programma smart mobility van de gemeente Amsterdam met nationale en internationale samenwerkingspartners publiek en privaat. Het andere deel van de functie is het opzetten van een implementatie strategie voor de digitaliseringsopgave, standaardiseren van de (samenwerkings-) vormen i.c.m. met nieuwe methodieken zoals agile/ scrum en ruimte voor reflectie en ontwikkeling, maar ook structuur verder aan te brengen binnen het smart mobility team. Ook ben je bereid om net een paar extra stappen te zetten om de ambities te behalen en het verschil te maken voor Amsterdam op het gebied van innovatie en mobiliteit.
Het programma Smart Mobility heeft veel strategische partners en verschillende projecten die reeds zijn gestart en worden opgestart op invulling te geven aan het toekomstig mobiliteitsysteem. Samenwerken met deze partners intern en extern wordt steeds omvangrijker en belangrijker mede door de impact van digitalisering en de rol die het programma hierin speelt.
Met de huidige hoeveelheid strategische partners en (30) projecten wordt het steeds belangrijker om een goede strategie met portfolio in te richten.
Voorbeelden van partners waar wij veel mee samenwerken zijn bijvoorbeeld: Johan Cruijff Arena, TNO, GVB, Ministerie I&W en AMS institute. De functie is deels strategisch invulling geven aan het programma, maar bestaat ook uit aansturing van een team van 30 relatief jonge mensen met een innovatie minded gedachte.
We zoeken daarom zowel een flexibele strateeg als een praktische aanpakker.
In deze functie schakel je veel tussen verschillende thema’s (digitalisering, data, innovatieve concepten zoals autonoom vervoer en participatie trajecten) en stuur je verschillende projectleiders en data engineers/ analisten / scientist aan.
CTO Innovatieteam
De doelstelling van het CTO innovatieteam is het actief signaleren, agenderen, programmeren en organiseren van (technologische) innovaties die bijdragen aan gemeentelijke doelstelling en het faciliteren van partijen ten behoeve van nieuwe producten en diensten.
We zetten in op een innovatieve en moderne organisatie, van idee naar realisatie. Innovatie of vernieuwing heeft betrekking op ideeën, producten, diensten en processen, bijvoorbeeld als gevolg van technologische en sociale ontwikkelingen. Kijk ook op:
Met het team werken we vaak samen met andere delen van de organisatie. We werken met name op laptops en flexplekken en we bieden ruimte voor nieuwe manieren van werken. Zo ben je redelijk vrij om de 36 uur per week in te delen waarbij we de balans tussen werk en privé belangrijk vinden.
Het CTO innovatieteam staat voor ontwikkeling. Wij hebben meerdere professionaliseringsdagen per jaar met diverse onderwerpen. Daarnaast biedt ons team uitgebreide ontwikkelkansen en we verwachten ook dat jij je continu ontwikkelt binnen en buiten je vakgebied.
Programma Smart Mobility
Op 9 november 2016 is het actieprogramma Smart Mobility gestart en is het team hard op weg om de eerste slimme en schone mobiliteitsoplossingen te realiseren. Met de projecten uit het actieprogramma zetten we de eerste stap op weg naar oplossingen om de stad ook in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Amsterdam zal de komende decennia hard blijven groeien en dat betekent dat de behoefte aan mobiliteit enorm toeneemt. Tegelijkertijd worden de beschikbare openbare ruimte en ruimte op de weg, in de trein, in de tram en op het water steeds schaarser. Daarnaast komen innovaties vanuit de markt in hoog tempo op ons af. Denk aan deelfietsen of AirBnB. Dit soort innovaties biedt kansen om mobiliteit in tijd en ruimte te spreiden. Tegelijkertijd moeten ze wel op tijd in goede banen worden geleid en gebruik worden gemaakt van de juiste data. Deze ontwikkeling vraagt naast experimenten en pilots om een meer strategische benadering, zodat ongewenste ontwikkelingen kunnen worden voorzien, voorspeld op basis van de beschikbare en nieuwe data in samenwerking met partners.
Opgavegericht werken
De gemeente Amsterdam zet stappen in het opgavegericht werken, waarbij we de opgaven in de stad centraal stellen. De werkcultuur en houding is daarbij gericht op de stad en samenwerking met partners en bewoners in de stad. Diverse Gemeentelijk processen en systemen die ons werk ondersteunen worden hierdoor beter ingezet. Dit moet het makkelijker maken om ons rond de opgaven te organiseren. Het werken aan de opgaven vraagt om wendbaarheid in ons handelen en in de systemen die onze processen ondersteunen.
Leveringsorganisatie
Hierin bevinden zich meerdere disciplines die zich bezighouden met het leveren van I-dienstverlening op het gebied van softwareontwikkeling, IT-werkplek en clouddiensten en het beheer van het applicatielandschap van Amsterdam. Dit applicatielandschap van de gemeente gaat de komende jaren sterk veranderen, waarbij Legacy applicaties zoveel mogelijk worden gemoderniseerd en er gebruik wordt gemaakt van standaardapplicaties, SaaS-oplossingen en zelfbouw. Door verandering van techniek en oplossingen verandert het beheer van deze applicaties. Ook verandert de werkwijze doordat we in Agile teams samenwerken over de ketens heen. Ketens bestaande uit onze leveranciers, business, stakeholders en burgers en bedrijven. Hierbij zullen we de stedelijke werkwijzen en vakmanschap verder ontwikkelen. Zullen we met behulp van data sturen op verbetering van levering van I-diensten en dienstverlening. Als de standaardoplossingen in de markt niet voldoen, dan kiest Amsterdam voor eigen softwareontwikkeling op haar Azure platform, waarbij Agile werken in DevOps-teams de norm is.