Beschrijving

Wat doet een Data-analist?

Het specifieke takenpakket van een data-analist kan verschillen per bedrijf en martksector. In het algemeen verzamelt, controleert een data-analist gegevens, en haalt hieruit presenteerbare informatie. Een data-analist kan ook de data klaar maken voor verdere analyse. Een belangrijke competentie van een data-analist is het vertalen van grote stromen data en gegevens naar begrijpelijke informatie, en deze ook duidelijk presenteren.

 

Binnen het veiligheidsdomein houdt een data-analist zich voornamelijk bezig met het analyseren van informatie uit externe bronnen, zoals interviews, rapporten en verslagen.

 

Vaardigheden en competenties

Belangrijke taken en verantwoordelijkheden van een data-analist zijn:

  • Optimalizeren van data verzameling over of ter ondersteuning van bedrijfsprocessen;
  • Verzamelen, structureren, verwerken en controleren van data;
  • Data vertalen naar begrijpelijke informatie;
  • Presentaties maken en rapporten opstellen;
  • Datamodellen creeren;
  • Adviseren over of op basis van verkregen informatie

Eisen

Er is geen specifieke opleiding tot data-analist, maar relevante studie-richtingen zijn bijvoorbeeld: Wiskunde, ICT of Economie. Hiernaast word in de meeste gevallen HBO/WO denk- en werkniveau verwacht van een data-analist. Ook is kennis van database-structuren, analyseringsmethoden, programmeer- of computerprogramma's van belang. 

Er zijn ook verschillende mogelijkheden om door middel van een traineeship of korte, gerichte opleidingstrajecten in de functie te groeien.

 

Bronverwijzingen

https://nl.indeed.com/personeel/functiebeschrijving/data-analist

https://www.nationaleberoepengids.nl/data-analist