Zoekwoorden:
Security, Security Professionals, Education Market, Security Domain
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Middelburg
Opleiding:
MBO-3 (EQF 3)
Start datum:
unknown
Studielast:
4200 uur
Duur:
30 maanden
Meer informatie

Beschrijving:

Als onderofficier grondoptreden ben je de leider van jouw team en beschik je over een goede fysieke en mentale conditie, ben je sociaal vaardig en avontuurlijk aangelegd. Je werkt voor de Koninklijke Landmacht of bij het Korps Mariniers (Marine). Je bent niet alleen op en rond de kazerne werkzaam, maar ook buiten tijdens oefeningen en uitzendingen. De werkzaamheden vinden zowel in binnen- als het buitenland plaats. Het kan dus zijn dat je voor een paar maanden uitgezonden wordt. Het gaat om onvoorspelbaar werk, vandaar dat je vaak met onregelmatige werktijden te maken krijgt. Binnen de Koninklijke Landmacht of het Korps Mariniers (Marine) geef je niet alleen leiding aan jouw team, maar je voert zelf ook taken uit.

 

Opbouw

30 maanden: De VeVa-opleiding Aankomend onderofficier grondoptreden duurt 30 maanden. In de eerste maanden van de opleiding maak je kennis met de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Marine (Mariniers). Daarnaast volg je tijdens de opleiding lessen in militaire basisvaardigheden, leidinggeven, sport, Nederlands, Engels, rekenen én je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Je ontwikkelt vaardigheden (competenties) om te werken als leider, vakman en instructeur. Met deze vaardigheden ben je klaar voor een baan bij Defensie. Ze zijn ook een meerwaarde voor een baan in de burgermaatschappij.

 

Tijdens je opleiding loop je iedere maand één week stage bij Defensie bij de eenheid (Luchtmobiel, Mariniers of Pantserinfanterie) die je voor dat de opleiding begint gekozen hebt. Je verblijft de volledige week op de kazerne van je eenheid. Je hebt gegarandeerd een stageplaats inclusief vergoeding!

 

Keuzedelen 2019 / 2020
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3
 • Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Logistieke vakkennis en vaardigheden

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

 

Toelating

Lijkt de VeVa opleiding jou wel wat? Doorloop dan de volgende stappen en kom steeds dichterbij voor een VeVa-opleidingsplaats bij Scalda.

 

Stap 1: Meld je aan voor één van de verplichte voorlichtingsavonden. De voorlichtingsavonden worden verzorgd door Scalda Middelburg in samenwerking met Defensie.

 

Stap 2: Enthousiast geworden tijdens de voorlichting of weet je het al helemaal zeker? Schrijf je dan digitaal in voor de opleiding VeVa op scalda.nl.

 

Stap 3: Voorlichting bijgewoond én ingeschreven bij Scalda? Je wordt z.s.m. uitgenodigd voor intake.

 

 

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je:

-        in het bezit te zijn van een vmbo-k, g t diploma of;

-        in het bezit te zijn van een mbo-diploma niveau 2.

 

Scalda streeft ernaar om iedere student die zich uiterlijk op 1 april voor deze opleiding aanmeldt, in de opleiding te plaatsen. We kunnen echter vooraf niet garanderen dat ons dat in alle gevallen gaat lukken, ondermeer omdat we op dit moment nog niet weten hoeveel stageplaatsen er beschikbaar zullen zijn.  Mocht het aantal aanmeldingen groter zijn dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen, dan ontstaat er een wachtlijst. De datum en het tijdstip van jouw aanmelding bepalen jouw plaats op de (wacht)lijst voor deze opleiding.

 

Om stage te mogen lopen op een defensielocatie dien je:
-        
in het bezit te zijn van een VOG (verklaring omtrent gedrag) en;
-        een Sport Medisch Advies (SMA-keuring) in te winnen bij een Sport Medisch Centrum.

 

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • assertiviteit
 • contactuele vaardigheden
 • discipline
 • doorzettingsvermogen
 • initiatief
 • leidinggeven
 • lichamelijke belastbaarheid
 • stressbestendigheid.

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

Je laat tijdens verschillende fysieke activiteiten het volgende zien:

 • Je beheerst diverse grondvormen van bewegen (rennen springen huppelen vallen rollen etc.).
 • Je kan aanwijzingen vertalen in je beweging, je bent leerbaar.
 • Je hebt tijdens het terreinwerk oog voor je collega.
 • Je toont leiderschap (alleen voor niveau 3).

Psychische geschiktheid:
Bij Defensie ga je in de toekomst werken onder bijzondere omstandigheden. Daar moet je tegen kunnen zowel lichamelijk als mentaal.

 • Je gedrag tijdens de fysieke testen wordt in het intakegesprek besproken, je bent opleidbaar.

De testdag bestaat uit:

 • Defensie conditieproef
 • Terreinwerk (Bootcamp)
 • Intakegesprek en geven van kleine presentatie

Medische keuring vindt plaats na bericht van plaatsing. Studenten krijgen binnen uiterlijk 3 weken bericht over de uitslag ( streven is 2 weken).