Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Groningen
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2024
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

​Cyberaanvallen op banken, skimming op pinautomaten en virusmails die computers platleggen: cybercrime en beveiliging van netwerken zijn tegenwoordig 'hot items'. Een goed werkende en veilige IT-infrastructuur is cruciaal in iedere organisatie. Network en security engineers houden zich hiermee bezig: ze ontwerpen netwerk infrastructuren en kunnen computersystemen beveiligen.

 

Over deze studie

Bij de major Network & Security Engineering combineer je informatica en techniek. Je leert in overleg met opdrachtgevers en gebruikers ontwerpspecificaties vast te stellen die aan het ontwerp en het inrichten van de IT-infrastructuur voorafgaan. Je kunt een middelgrote IT-infrastructuur ontwerpen en inrichten en daar het beveilingsaspect in meenemen. Je bent bovendien in staat om digitaal forensisch onderzoek te doen.

 

Network & Security Engineering (NSE) is één van de richtingen (majors) van de bacheloropleiding HBO-ICT. De andere majors zijn Software Engineering (SE) en de major Business IT & Management (BITM). Tijdens het eerste jaar maak je in het eerste halfjaar kennis met alle drie de richtingen. Het tweede halfjaar is gelijk voor de major Network & Security Engineering en de major Software Engineering. Na jaar 1 zijn de programma's van alle drie de majors verschillend.

 

In de Onderwijscatalogus zie je precies welke vakken je krijgt. Klik in de catalogus op de vakken om meer over de vakinhoud te lezen. 

 

Dit ga je doen

Eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met het hele werkgebied van de ICT'er. Er wordt een brede basis gelegd op het terrein van software engineering, network & security engineering en business IT & management. Je gaat aan de slag gaat met een interactieve website voor een echte opdrachtgever en maakt kennis met het beveiligen van computersystemen en het inrichten van een IT-infrastructuur. Je leert programmeertaal als Java te begrijpen en je bedenkt en ontwikkelt software toepassingen om bedrijfsprocessen efficiënter te maken.

 

Tweede jaar

We beginnen jaar twee met een kijkje 'onder de motorkap' van een computer. Je leert hoe computersystemen precies werken. Ook maak je kennis met de programmeertaal Python en leer je hoe je deze taal kunt gebruiken om informatie te krijgen uit een computersysteem. Tijdens de thema's IT Security en IT Security & Forensics duik je in de wereld van hackers en leer je hoe je computersystemen hier tegen beveiligt. Je maakt bovendien kennis met forensisch onderzoek waarbij je leert hoe het gebruik van de juiste technische tools, gecombineerd met wet- en regelgeving, kan bijdragen aan het veilig stellen van bewijsmateriaal. 

 

Stagelopen

Zowel in het derde als in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Je derde jaar start met een half jaar durende praktijkstage, waarbij je zelf kiest of je je stage in binnen- of buitenland wilt doen. Naast de dagelijkse werkzaamheden werk je aan een specifieke opdracht. Je kunt zelf een stageplaats zoeken, maar ook de opleiding heeft een groot aanbod van stageadressen waar je uit kunt kiezen. Ook in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens deze stage doe je je afstudeeropdracht.

 

Na je studie

Wat kun je worden

Na je opleiding kun je direct aan de slag; bedrijven, ziekenhuizen, overheidsinstellingen en banken kunnen namelijk niet zonder jou. Je kunt aan het werk als bijvoorbeeld netwerkspecialist, systeembeheerder, infrastructuur specialist, network engineer, security officer of (Dev) Ops-engineer. En omdat de ontwikkelingen elkaar in een razend tempo opvolgen zal er altijd werk te vinden zijn dat uitdagend genoeg is. Het perspectief op een baan is voor de komende jaren zeer goed.

 

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding aan de Hanzehogeschool, zoals de Master Digitale Technologie, Master Data Science for Life Sciences of de Msc in Business Studies (interdisclipinary Business Professional). Ook kun je doorstromen naar de Rijksuniversiteit Groningen of een andere hogeschool of universiteit.