Beschrijving

Als ICT beveiligingsspecialist 2 (HBO-niveau) ben je namens jouw organisatie verantwoordelijk voor het voorschrijven van ICT-veiligheidsrichtlijnen. Je hebt kennis van de actuele dreigingtrends en de impact op de organisatie. Daarnaast draag je bij aan forensisch onderzoek en presenteer je verbetervoorstellen aan het lijnmanagement. De ICT beveiligingsspecialist 2 (HBO-niveau) kan bij iedere organisatie werken die een ICT-systeem bevat. Je kunt uiteindelijk doorgroeien naar het beroepsprofiel van ICT beveiligingsspecialist 3 (WO-niveau) of andere profielen gerelateerd aan ICT en/of Security.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

De ICT- beveiligingsspecialist 2 geeft invulling aan de beveiligingsrichtlijnen van de organisatie. Je neemt kennis van actuele dreigingen en dreigingstrends en bepaalt de mogelijke impact hiervan op de organisatie. Ook draag je bij aan forensisch onderzoek en test onderdelen van het ICT-incident response-en/of continuïteitsplan. Verder presenteer je verbetervoorstellen aan het lijnmanagement met betrekking tot ICT-beveiliging en risico’s. Een ICT-beveiligingsspecialist kan werken bij elke organisatie die (veel) te maken heeft met ICT-systemen. Dit kan in de private sector, bij een overheid, of kennisinstelling.  

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Onderzoekend
  • Analytisch vermogen
  • Integriteit
  • Op de hoogte van technologische ontwikkelingen

Eisen

Om ICT-beveiligingsspecialist 2 te worden is een opleiding op hbo-niveau aangeraden. Denk hierbij aan de opleidingen Security & Business Continuity; ICT, Management en Security; of hbo-ICT. 

 

Professionele ontwikkeling

Als ICT-beveiligingsspecialist 2 is het mogelijk door te ontwikkelen en te groeien naar het beroep ICT beveiligingsspecialist 3, ICT-beveiligingsmanager, Information Security Officer, Chief Information Security Officer, of Ethical Hacker, mits je over de juiste vaardigheden, competenties en werk/denkniveau beschikt.

 

Bronverwijzingen

Bijpassende vacatures en stages voor ICT beveiligingsspecialist 2 (HBO-niveau)

Bijpassende opleidingen voor ICT beveiligingsspecialist 2 (HBO-niveau)