Zoekwoorden:
Education Market, ICT, Cyber Security
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Heerlen
Opleiding:
Associate degree (EQF 5)
Start datum:
unknown
Studielast:
3360 uur
Duur:
2 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Wil je handige apps ontwikkelen of leren programmeren? Wil jij een praktijkgerichte opleiding volgen? Zie jij een baan als Web- en App developer of Cloud Automation Specialist wel zitten? Óf twijfel je nog of de 4-jarige bachelor opleiding wel bij jou past? Dan is de Ad-ICT iets voor jou! 

 

Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je het diploma Associate degree ICT. De Associate degree is een van de ICT-opleidingen bij Zuyd. Je hebt dan een diploma tussen mbo-4 en HBO bachelorniveau in. Na het afronden van de opleiding Ad-ICT kun je alsnog doorstromen naar de opleiding HBO-ICT. 

 

Wat ga je leren

Je leert om ICT-systemen te bouwen, te beheren en te verbeteren. In het eerste half jaar leer je de basis van het programmeren, aan welke eisen een applicatie moet voldoen en hoe je test of software werkt. Halverwege het eerste jaar kies je een specialisatie: 

  • Je leert werken met verschillende programmeertalen zodat je ook de logica van het programmeren beheerst. Daarnaast krijg je les in modelleren, een snellere manier om software te ontwikkelen en maak je kennis met verschillende web- en mobiele applicaties. Je leert om zelf contentmanagementsystemen te bouwen en websites te maken die niet alleen informatie tonen, maar die ook ‘praten’ met andere programma’s. Denk bijvoorbeeld aan de website van IKEA, waar je de actuele voorraad van een product kunt bekijken of de levertijd kunt opvragen.

  • Een goede ICT-infrastructuur zorgt ervoor dat medewerkers in een bedrijf snel en efficiënt hun werk kunnen doen, op kantoor, thuis of onderweg. Je leert hoe je een bedrijfsnetwerk inricht zodat medewerkers met de juiste apparatuur en programma’s op de juiste netwerken kunnen werken. Daarbij houd je rekening met een goede beveiliging, gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Je leert hoe je storingen verhelpt en hoe je de prestatie van systemen verbetert. Je leert hoe je technische ontwerpen maakt voor de ICT-infrastructuur van een bedrijf.

Verschil met HBO-ICT

Bij de opleiding ICT (Ad) ligt de focus op het maken en beheren van systemen. Je schrijft software en je programmeert binnen ontwerp dat al vaststaat. Wil jij zelf ontwerpen maken en bedenken, onderzoek doen en bedrijven adviseren over verbeteringen binnen hun systemen? Dan past HBO-ICT bij jou. Je kunt na je afstuderen instromen bij HBO-ICT. 

  • ICT (Ad) is een opleiding van 2 jaar. De bachelor HBO-ICT is een opleiding van 4 jaar.
  • ICT (Ad) leidt op voor specifieke beroepen, de bachelor opleiding is breder.
  • ICT (Ad) is praktischer en er is minder aandacht voor onderzoek dan bij HBO-ICT. 
  • Bij ICT (Ad) kies je na een half jaar voor een specialisatie. Bij de bachelor kies je na het eerste jaar.

Hoe ziet je week eruit?

Je hebt ongeveer 15 uur per week les. In de weken waarin je werkt aan een praktijkopdracht heb je minder lesuren en besteed je meer tijd aan zelfstudie en werken in een groepje aan een project. Je bent ongeveer 40 uur per week met je studie bezig.

Vanaf het eerste blok werk je aan praktijkopdrachten die als casus zijn ingestuurd door bedrijven in de regio. Je bedenkt samen met andere studenten oplossingen voor een bedrijfsprobleem. Het is daarbij belangrijk dat je achterhaalt en begrijpt wat de klant precies wil en hoe jouw ICT-oplossing een bedrijf helpt. We besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren, klantgericht werken, projectmanagement en interviewen.

De opleiding is persoonlijk en kleinschalig. Je krijgt een persoonlijke studieloopbaanbegeleider (SLB’er) toegewezen die jou tijdens je studie begeleidt. Je kunt bij je SLB’er terecht voor vragen over je studie. Voor je stage- en afstudeeropdracht krijg je een aparte begeleider.

Les- en werkvormen

  • Hoorcolleges: je luistert gedurende een uur naar een docent of gastspreker.
  • Discussiecollege: in een groep van 20 studenten discussieer je over stellingen die te maken hebben met de lesstof.
  • Werkcolleges/Practicum: gedurende drie weken werk je in groepsverband aan een praktijkopdracht. Tijdens deze colleges bespreek je met andere projectteams en een docent de voortgang en kun je vragen stellen.
  • Zelfstudie: je bestudeert zelfstandig de literatuur of gaat op zoek naar externe bronnen. 

ICT Learning Community
Je komt terecht in onze ICT Community. Een digitale en fysieke plek waarin je kennis maakt met het werkveld door extra gastcolleges, workshops, excursies, evenementen en de bedrijvencontactdagen. Zo weet je wat je na de studie kunt verwachten én kun je alvast netwerken voor je toekomstige baan.

Om je een leuke studietijd te bezorgen en je klaar te stomen voor het bedrijfsleven organiseren we naast werkveld en carrièregerichte activiteiten ook verschillende evenementen met een sociaal karakter. Denk aan de studenten introductie, onze wekelijkse kickbokstrainingen, een tafelvoetbaltoernooi, onze Gamebattles of Toast-it. Hierdoor werk je ook aan je sociale skills.

 

Klik hier voor meer informatie.