Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Groningen
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2024
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

​Kun jij je nog een leven voorstellen zonder ICT? Foto's bewerken in Instagram, internetbankieren, de bonuskaart waarmee de supermarkt je koopgedrag in kaart brengt, maar ook e-mailen, bellen en chatten. Voor al deze en nog veel meer toepassingen is software nodig. In de major Software Engineering leer je hoe je internetapplicaties en databasesystemen ontwerpt, bouwt en beheert. Vaak gaat het om softwaresystemen die bedrijfsprocessen efficiënter maken. Ook leer je hoe je wensen en eisen van de gebruiker in dat systeem kunt implementeren.

 

Over deze studie

Software Engineering (SE) is één van de richtingen (majors) van de bacheloropleiding HBO-ICT. De andere majors zijn Network & Security Engineering (NSE) en de major Business IT & Management (BITM). Tijdens het eerste jaar maak je in het eerste halfjaar  kennis met alle drie de richtingen. Het tweede halfjaar is gelijk voor de major Network & Security Engineering en de major Software Engineering. Na jaar 1 zijn de programma's van alle drie de majors verschillend.

 

In de Onderwijscatalogus zie je precies welke vakken je krijgt. Je kunt op de vakken klikken voor een uitgebreide beschrijving.

 

Dit ga je doen

Eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met het hele werkgebied van de ICT'er. Er wordt een brede basis gelegd op het terrein van software engineering, network & security engineering en business IT & management. De thema's die aan bod komen zijn Website Development, IT Service Management & Security, Design & Build en Data Analysis & Visualisation. Je gaat aan de slag gaat met een interactieve website voor een echte opdrachtgever en maakt kennis met het beveiligen van computersystemen en het inrichten van een IT-infrastructuur. Je leert programmeertaal als Java te begrijpen en je bedenkt en ontwikkelt software toepassingen om bedrijfsprocessen efficiënter te maken. 

 

Tweede jaar

In het tweede jaar staan de thema's Computer Systems, IT Infrastructures, Software Engineering en Web & Mobile staan centraal, waarbij onderwerpen als datamodellering, SQL en database applicaties aan bod komen. Ook leer je bijvoorbeeld hoe operating systems en computernetwerken in elkaar zitten.

 

Stagelopen

Zowel in het derde als in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Je derde jaar start met een half jaar durende praktijkstage, waarbij je zelf kiest of je je stage in binnen- of buitenland wilt doen. Naast de dagelijkse werkzaamheden werk je aan een specifieke opdracht. Je kunt zelf een stageplaats zoeken, maar ook de opleiding heeft een groot aanbod van stageadressen waar je uit kunt kiezen. Ook in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens deze stage doe je je afstudeeropdracht.

 

Afstuderen

Het sluitstuk van je studie vormt de afstudeeropdracht. Je adviseert een externe opdrachtgever over een complex IT-vraagstuk op professioneel niveau, waarbij onderzoek een belangrijke rol speelt. Deze periode biedt volop de mogelijkheid om alvast waardevolle contacten te leggen met potentiële werkgevers. Veel studenten vinden zo hun eerste baan!

 

Na je studie

Wat kun je worden?

Na je afstuderen ben je een allround expert en kun je aan de slag als bijvoorbeeld software engineer, web developer, programmeur, systeemontwikkelaar of IT service manager. Software engineering is een discipline die voortdurend in beweging is door de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van ICT. Het perspectief op een baan is voor de komende jaren dan ook zeer goed.
 
Doorstuderen
Na je bacheloropleiding kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding aan de Hanzehogeschool, zoals de Master Digitale Technologie, Master Data Science for Life Sciences of de Msc in Business Studies (interdisclipinary Business Professional). Ook kun je doorstromen naar de Rijksuniversiteit Groningen of een andere hogeschool of universiteit.