Zoekwoorden:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Groningen
Opleiding:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start datum:
01/09/2021
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Past deze opleiding bij jou?

Als ICT-beheerder beschik je over technisch en analytisch inzicht en weet je veel van computers, computernetwerken, internet en beveiliging. 

Je hebt overwicht, toont initiatief en bent proactief. Goed zelfstandig kunnen werken is een vereiste, maar je moet ook kunnen samenwerken. Doordat je vaak problemen moet oplossen is een flexibele en klantgerichte instelling belangrijk. Daarnaast heeft deze opleiding integriteit hoog in het vaandel staan.

 

 

Wat doet een ICT-beheerder?

Als ICT-beheerder werk je midden in de ICT-afdeling van een bedrijf of instelling. Je bent verantwoordelijk voor het beheren, beveiligen en onderhouden van het informatiesysteem: van netwerk tot mobiele telefonie. Je verzamelt en analyseert gegevens, zodat adequaat kan worden gereageerd op ICT-problemen. 

Verder voer je dagelijkse werkzaamheden uit binnen een ICT-bedrijf. Je handelt binnenkomende vragen af en lost ICT-problemen op. Binnen het bedrijf waar je werkzaam bent, zorg jij ervoor dat de ICT-infrastructuur up-to-date is. Doordat de ontwikkelingen binnen de ICT erg snel gaan, moet je je na je opleiding steeds laten bijscholen. 

Als ICT-beheerder kan je aan de slag bij ICT-bedrijven, automatiseringsbedrijven of op de ICT-afdeling binnen een organisatie of de overheid. Het is niet ongebruikelijk dat je wordt uitgeleend (gedetacheerd) aan een andere organisatie.

 

 

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • ICT-beheerder
 • Leidinggevende binnen ICT-branche

 

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

 

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Deze opleiding duurt drie jaar. Ieder jaar is opgedeeld in vier periodes van tien weken waarin je zowel theorie- als praktijklessen krijgt. Je werkt tijdens de opleiding ook veel met ICT-simulaties, bijvoorbeeld van een servicedesk of van netwerken. 

Als je de opleiding in Groningen volgt dan vormen het eerste en tweede jaar samen de basisjaren. In deze twee leerjaren krijgen de studenten van de opleiding Netwerk- en Mediabeheer en ICT-beheerder dezelfde lessen. Na het tweede jaar ga je je specialiseren in één van deze richtingen. In Winschoten wordt alleen de opleiding ICT-beheerder aangeboden.

 

 

Beroepsgerichte vakken

 • Datacommunicatie
 • Programmeren (HTML, CSS, PHP)
 • Office
 • Gebruikersondersteuning
 • Servicedesk
 • Ontwerp van informatiesystemen
 • Normaliseren
 • Operating System: Virtualisatie, Linux en Windows Server

Algemene vakken

  • Nederlands *
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie
  • Burgerschap 
  • Sport en bewegen
  • Engels

 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen zodat je de examens kunt halen.

 

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

 

Als je deze opleiding in Winschoten volgt, dan loop je twee keer een stage van twintig weken. De opleiding in Groningen heeft ook twee stageperiodes. De eerste stage van duurt tien weken en vindt plaats aan het einde van het eerste leerjaar of aan het begin van het tweede leerjaar. De tweede stage is in het derde leerjaar en duurt dertig weken. Je loopt dan vier dagen in de week stage en gaat een dag naar school. De school heeft stageplekken waar je terecht kunt. Maar als je zelf een erkend stagebedrijf vindt, is dat ook goed. Het is mogelijk om in het buitenland stage te lopen.

 

 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen. We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

 

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLB’er terecht.

Lees meer over begeleiding

 

Extra begeleiding
Heb je een autisme spectrum stoornis en ben je van plan deze BOL-opleiding in Groningen-stad of Winschoten te volgen, dan is het mogelijk je studie te doen met extra begeleiding van KAIRO. Lees voor meer informatie de brochure van KAIRO.

 

Klik hier voor meer informatie.