Beschrijving

Als ICT beveiligingsspecialist 1 (MBO-niveau) is het jouw taak om binnen een organisatie de technische ICT-beveiligingsmaatregelen te ontwerpen, actualiseren en implementeren. De laagste instroom voor deze functie is via een beroepsopleiding in het ICT- en/of Security domein.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

Als ICT-beveiligingsspecialist 1 realiseer en monitor je technische beveiligingsmaatregelen voor de ICT-beveiliging van een organisatie. Je biedt ondersteuning en de juiste informatie om ICT veilig te laten werken. Je neemt directe actie om systemen en netwerken of delen daarvan te beveiligen. Om up-to-date te blijven volg je technologische ontwikkelingen op het gebied van ICT-beveiliging. Je selecteert en implementeert beveiligingshulpmiddelen en rapporteert over de werking van ICT-beveiligingsmaatregelen. Een ICT-beveiligingsspecialist kan werken bij elke organisatie die (veel) te maken heeft met ICT-systemen. Dit kan in de private sector, bij een overheid, of kennisinstelling.  

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Volgen van technologische ontwikkelingen
  • Oplossingen implementeren
  • Kennis van informatiebeveiligingsmanagement
  • Communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht
  • Onderzoekend

Eisen

Om Beveiligingsspecialist 1 te worden moet je een relevante opleiding in het domein ICT hebben gevolgd, minimaal op mbo-4 niveau of een vergelijkbaar niveau van kennis en vaardigheden. 

 

Professionele ontwikkeling

Na het succesvol afronden van je opleiding, is het mogelijk door te ontwikkelen en te groeien naar het beroep ICT beveiligingsspecialist 2, ICT beveiligingsspecialist 3, ICT-beveiligingsmanager, Information Security Officer, of Chief Information Security Officer, mits je over de juiste vaardigheden, competenties en werk/denkniveau beschikt.

 

Bronverwijzingen

Bijpassende opleidingen voor ICT beveiligingsspecialist 1 (MBO-niveau)