Zoekwoorden:
Education Market, Security Domain, Cyber threat defence
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Rotterdam
Opleiding:
MBO-3 (EQF 3)
Start datum:
unknown
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

IN HET KORT

Je wordt opgeleid in alle militaire basisvaardigheden, zoals kaartlezen en exercitie (oefening). Je voert patrouilles uit, maakt mijnen onschadelijk en zorgt ervoor dat er genoeg munitie is voor jou en je team. Daarnaast krijg je ook nog les in leidinggeven en commando voeren. Wil je graag een afwisselende baan bij Defensie? Meld je dan nu aan!

 

OVER JOUW OPLEIDING

Wil je graag leidinggeven aan een team, vind je het leuk om voor een groep te staan en durf je beslissingen te nemen tijdens een missie? Dan is deze opleiding iets voor jou. Naast de militaire basisvaardigheden zoals marcheren, krijg je ook lessen in leidinggeven en commando voeren.

Je gaat op werkweek. Een week vol fysieke en mentale uitdagingen, samen met je studiegenoten. Je verlegt er niet alleen je grenzen, maar maakt ook vrienden voor het leven. Een ervaring die je nooit vergeet! Verder doe je tijdens de opleiding veel aan sport én laat je in je examenjaar je doorzettingsvermogen zien tijdens onze 24-uurs NOAD oefening (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan). Hieronder vind je een toffe film van deze oefening!

Je loopt stage op een kazerne, zodat je goed weet wat een baan bij Defensie inhoudt. Ook ga je op bivak: oefeningen waarbij je een aantal dagen doorbrengt ‘in het veld’. Je eet en slaapt daar en bent de gehele dag bezig met militaire oefeningen en trainingen. Volgens onze studenten een van de leukste onderdelen van de opleiding!

 

VEVA (VEILIGHEID EN VAKMANSCHAP)

VeVa opleidingen bestaan uit twee onderdelen:

 1. Veiligheid: dit is de kennismaking met Defensie. Tijdens deze periode leer je de militaire basis vaardigheden (MBV), zoals kaartlezen en exercitie (oefening). Je ervaart het werken en leven op een kazerne en je maakt kennis met de door jou gekozen vakrichting. Daarnaast besteed je veel aandacht aan samenwerken en sociale vaardigheden. Omdat je niveau 3 doet, ontwikkel je daarnaast ook je leidinggevende kwaliteiten.
 2. Vakmanschap: Hier leg je de basis voor het vakmanschap (de beroepsrichting). In dit stuk van de opleiding werk je praktijkgericht aan je gekozen vakrichting.

Naast de lessen bij ons op de Veiligheidsacademie, breng je dus regelmatig tijd door op de kazerne

 

VAKKEN

Je volgt tijdens de opleiding deze vakken:

 • Loopbaan en Burgerschap (LB)
 • Fysieke vaardigheden (sport)
 • Onderlinge instructie
 • Sociale vaardigheden
 • Nederlands
 • Rekenen

KEUZEDELEN

Je specialiseert jezelf door een van de volgende keuzedelen te kiezen:

 1. Internationaal bewustzijn en diversiteit
 2. Arbo niveau 2
 3. Verdieping Blijvend Fit
 4. Sportspecialisatie basis
 5. Drone toepassingen

BIVAK

Je gaat een aantal keer op Bivak. Dit zijn oefeningen waarbij je een aantal dagen doorbrengt ‘in het veld’. Je eet en slaapt daar en bent de gehele dag bezig met militaire oefeningen en trainingen. Volgens onze studenten een van de leukste onderdelen van de opleiding!

 

STAGE LOPEN

Je loopt een aantal periodes stage (BPV) op de kazerne, zodat je precies weet wat een baan bij Defensie inhoudt.

 

LOCATIE

De Veiligheidsacademie is onderdeel van Campus Hoogvliet (2014). Hier is een prachtige sporthal - met dojo en klimwand-, waar we vaak gebruik van maken. We sporten ook vaak buiten, of marcheren rondom ons gebouw. Buiten kun je praktijkoefeningen doen in de Praktijkstraat, bijvoorbeeld bij onze eigen bushalte. Onze bereikbaarheid is top. We hebben genoeg plaats om de auto te parkeren (gratis) en je fiets kan in de overdekte fietsenstalling. Kom je met het openbaar vervoer? Metrostation Zalmplaat ligt vlak naast de campus. 

 

AAN HET WERK

Met je VeVa-diploma ben je verzekerd van een baan bij Defensie. Er volgt wel een aanstellingskeuring die je succesvol moet afronden. Na je opleiding Aankomend Onderofficier Grondoptreden kun je solliciteren voor onderofficier bij de Landmacht (Koninklijke Militaire School). Bij de Mariniers begin je eerst als marinier en kun je later doorstromen naar de functie van onderofficier.

 

Wil je meer informatie over de verschillende werkterreinen? Kijk dan op Werken bij Defensie.

 

MBO-DIPLOMA

Wil je liever ergens anders werken dan bij Defensie? Na de opleiding heb je een volwaardig mbo-diploma niveau 3 op zak.