Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV) is een driejarige BOL-opleiding. Dat wil zeggen dat je zo’n 70% theorie en 30% praktijk krijgt op niveau 3.
In het eerste jaar leer je de basis en in het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt daarbij kiezen tussen drie profielen: Openbare ruimte, Openbaar vervoer en Generieke opsporing. Ten slotte word je in het derde jaar klaargestoomd om als beroepsbeoefenaar de arbeidsmarkt op te gaan.
Tijdens de theorielessen leer je wat je wel en niet mag en kan als handhaver. Je past deze bevoegdheden toe in simulaties en praktijksituaties. Je doet bijvoorbeeld praktijkervaring op bij allerlei evenementen en buitenschoolse leeractiviteiten in en rond Almere. Daarnaast loop je stage bij organisaties die handhavers in dienst hebben. Denk bijvoorbeeld aan vervoersbedrijven, de politie of aan Stadstoezicht en Handhaving Almere. Houd er rekening mee dat er voor deze opleiding een bepaalde mate van flexibiliteit vereist is. Veel bedrijven die een handhaver nodig hebben zijn namelijk 7 dagen per week, soms zelfs 24 uur per dag, actief. Onregelmatige werktijden horen er dus bij als je in deze branche werkt.
Wat leer je tijdens de opleiding?
- Recht- en wetkennis en de kaders waarbinnen je mag handelen
- Gespreks- en benaderingstechnieken
- Sanctionerend optreden
- Verlenen van Eerste Hulp (EHBO)
- Dienstverlening en handelen bij calamiteiten
- Aanhouding en zelfverdedigingstechnieken
- Publieke veiligheid
- RTGB (Regeling Toetsing GeweldsBeheersing)
- De basisvakken Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap