Keywords:
Security, Education Market, Security Domain, Urban Security
Edu type:
Formal education
Location:
Almere (Buiten)
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
4200 hrs
Duration:
30 months
More information

Description:

Is dit beroep iets voor jou?

 

Werk jij graag mee aan de veiligheid van ons publieke domein? Dan is de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV) iets voor jou! Het BOA-certificaat, waarmee je aan het werk kunt als buitengewoon opsporingsambtenaar, maakt een vast onderdeel uit van de opleiding. Je hebt een afwisselende baan, waarbij je veel buiten bent. Je loopt in een uniform en je helpt mensen op straat, in woonwijken of in het park. Zie je een overtreding, dan ga je over tot actie.

 

Ook controleer je vergunningen. In sommige situaties mag je ook een boete uitdelen (sanctionerend optreden heet dat). De ontwikkelingen in de samenleving en de veiligheidssector maken dat handhavers steeds vaker actief zijn in het werkveld waar vroeger alleen de politie werkzaam was.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV) is een BOL-opleiding op niveau 3 die 2 jaar duurt. Je krijgt veel theorieles, omdat je precies moet weten wat je als handhaver kan en mag doen. Verder doe je praktijkervaring op door deelname aan allerlei evenementen, zoals de veiligheidsdag en de avondvierdaagse. Daarnaast loop je stage bij organisaties die handhavers in dienst hebben, zoals Keolis (openbaar vervoer), Stadstoezicht Almere en Handhaving Amsterdam. Deze bedrijven zijn 7 dagen per week en soms zelfs 24/7 actief. Daarom zal je ook in het weekend of ’s avonds ingezet kunnen worden voor stage en andere werkzaamheden: dit hoort bij het werken in de branche.
 
Wat leer je tijdens de opleiding?
 • Je doet ruime kennis op van rechten en wetten: de kaders waarbinnen je mag handelen
 • Gespreks- en benaderingstechnieken
 • Sanctionerend optreden
 • Eerste hulp verlenen (EHBO)
 • Mensen informeren en de weg wijzen
 • Handelen bij calamiteiten
 • Aanhouding en zelfverdedigingstechnieken
 

Waar kun je gaan werken?

 • Gemeente, als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) 
 • Politie, na vervolgopleiding aan de politieacademie 
 • NS of andere vervoersbedrijven  
 • Parkeerbeheer

 

Praktische informatie

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. 

Toelating
 • in dit beroep is het belangrijk dat je een goede conditie hebt
   
Als je bij deze opleiding stage gaat lopen wordt er door de werkgevers een VOG (VGB) gevraagd. Als je deze niet kunt krijgen, betekent dit dat je geen stage kunt lopen en daardoor de opleiding moet beëindigen. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten: 
 • kennismakingsgesprek en/of bijeenkomst
 • sporttest
 • schrijven van een motivatiebrief 

Verder leren

 • Een soortgelijke mbo-opleiding op niveau 4

Les- / cursusgeld

 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’

Studiekosten

Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s 
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de studiekosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten voor het eerste leerjaar van de opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma.
 
MBO College Almere - indicatie kosten BOL: € 877, exclusief verplichte laptop.