Keywords:
Education Market, Innovation, Engineering, Artificial Intelligence
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Zelfsturende auto’s, Siri en filmsuggesties in Netflix: kunstmatige intelligentie is overal. Steeds vaker worden computers ingezet voor het nemen van beslissingen of het zelfstandig uitvoeren van taken waarvoor intelligentie nodig is. In de bachelor Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden.

 

Waar gaat Kunstmatige intelligentie over?

Als student Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe computers menselijk denken en handelen kunnen imiteren of beter kunnen uitvoeren. Menselijke intelligentie en de samenhang tussen brein en gedrag is hierbij een belangrijke inspiratiebron. Naast wiskunde, informatica en programmeren volg je daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Met deze kennis leer je zelf innovatieve, lerende computers en applicaties begrijpen, ontwikkelen en bouwen.

 

Denk jij vaak na over hoe alledaagse handelingen efficiënter gemaakt kunnen worden met behulp van computertechniek en algoritmen? Vind je wiskunde leuk en heb je ook gevoel voor taal en logica? Dan is de studie Kunstmatige Intelligentie aan de UvA misschien wel iets voor jou. 

 

Wil je meer weten over wat kunstmatige intelligentie nu eigenlijk is? Enkele UvA-docenten werkten mee aan de Nationale AI-cursus, die je gratis kunt volgen. 

 

Vijf redenen om Kunstmatige intelligentie aan de UvA te studeren

 1. Interdisciplinaire studie 
  De opleiding heeft een brede, interdisciplinaire opzet. Je krijgt vakken waarin verschillende disciplines aan bod komen: informatica, wiskunde, taalwetenschappen, psychologie, filosofie en uiteraard kunstmatige intelligentie.
 2. Technisch karakter
  Kenmerkend voor Kunstmatige intelligentie aan de UvA is het technische karakter, met focus op informatica en wiskunde.
 3. Veel specialisatierichtingen
  Je kunt je in veel richtingen specialiseren: Taal en Spraak, Logica, Informatie- ontsluiting, Beeldbewerking en Zelflerende systemen.
 4. Hypermodern gebouw
  In 2022 wordt Lab42 opgeleverd, naast het faculteitsgebouw op Amsterdam Science Park. In dit hypermoderne gebouw, ingericht voor onderwijs, onderzoek en co-creatie in de informatiewetenschappen, zal jij als student les gaan krijgen.
 5. Samenwerking met bedrijfsleven
  UvA-docenten zijn voorlopers in innovatief AI-onderzoek. Zo is de UvA een van de oprichters van het Innovation Centre for Artificial Intelligence (ICAI) dat ook intrek zal nemen in Lab42. Bij ICAI werkt de UvA samen met bedrijven als Ahold, chipgigant Qualcomm en de Nationale Politie om innovatieve AI-oplossingen te ontwikkelen. Ook internationale contacten met het bedrijfsleven bieden unieke mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten. 

Toelating en inschrijving

Om je te kunnen aanmelden voor de bachelor Kunstmatige intelligentie heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde A of B. 

 

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

De beroepsperspectieven voor KI-afgestudeerden zijn heel positief: bedrijven, overheid en andere organisaties hebben altijd behoefte aan hoogopgeleide, gespecialiseerde ICT-ers. Als KI-specialist ben je op je plek in onderzoek, maar ook in het bedrijfsleven als ontwerper van computerprogramma’s of robots, ontwikkelaar van zoeksystemen voor internet, systeembouwer en ontwerper van intelligente user-interfaces, en in management- en adviesfuncties.