Keywords:
ICT, Mechanic, Mechatronica
Edu type:
Formal education
Location:
Breda
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Bij de opleiding Mechatronica leer je producten te ontwerpen en te besturen waarin beweging een centrale rol heeft. Denk aan robots of productiemachines.

 

Of het nu een auto, een vulmachine voor colablikjes of een achtbaan is. Al deze producten hebben de afgelopen jaren een verandering ondergaan: ze werden slimmer door het gebruik van sensoren en computers. Het vakgebied mechatronica is de aanjager van deze verandering. Het verbindt de kennis vanuit verschillende vakgebieden zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica om zo tot de slimme producten van de toekomst te komen.

 

 

Jij

Jij haalt apparaten graag uit elkaar. Je wilt weten hoe een machine werkt. Hoe alle onderdelen bewegen en samenwerken. Die nieuwsgierigheid deel je graag met anderen. Je gaat samen op zoek naar nóg vernuftiger systemen.

 

 

De opleiding

De opleiding Mechatronica ontstond op verzoek van het bedrijfsleven. Met een selectief vakkenpakket uit de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Informatica ontwikkel je je tot een systeemdenker. Hierbij is de diepgang vergelijkbaar met die van de afzonderlijke opleidingen. Het systeemdenken is wezenlijk voor het ontwerpen van complexe multidisciplinaire producten waarbij bewegende machines zoals robots centraal staan.

 

 

Kenmerkend voor deze opleiding

De opleiding Mechatronica in Breda richt zich met name op robotica en industriële automatisering. De opleiding is kleinschalig georganiseerd en beschikt over state-of-the-art-praktijkopstellingen. Je leert de docenten snel kennen. Het jonge team bestaat uit docenten met veel ervaring in de industrie.

 

De opleiding duurt vier jaar. Het eerste jaar is verdeeld in themablokken van tien weken. Je werkt rond dit thema aan een opdracht of project. Je volgt theorie- en practicumlessen en past wat je leert meteen toe in beroepsgerichte projecten. Zo leg je een direct verband met de beroepspraktijk. Je leert denken in processen. Hoe je een probleem aanpakt. Hoe je aan je informatie komt. En hoe je keuzes maakt voor het vervolg. Allemaal actuele zaken voor een aankomend ingenieur.

 

 

Basis

Je volgt lessen in elektrotechnische, werktuigbouwkundige en specifiek mechatronische vakken. Je ontwikkelt een robot. Je ontwerpt en maakt een nauwkeurige grijper voor een industriële robotarm, afgestemd op een specifiek product en doet een controle met diverse sensoren. Je leert 3D-tekenen en besturingsprogramma's schrijven. Je programmeert een microcontroller en verdiept je in materiaalkunde, constructieleer en elektrische netwerken.

 

 

Verdieping

In het tweede jaar dring je door tot de kern van Mechatronica. Je verdiept je in de elektronica, mechanica en informatica die nodig is om robots en machines te besturen. Je leert ontwerpmethodes die leiden tot slimme producten. Dit pas je toe in een project in opdracht van een bedrijf. In het derde jaar ga je op stage en verdiep je je in de industriële automatisering of het mechatronisch ontwerpen. In het vierde jaar kies je een minor en daarna studeer je af.