Wat doe je in dit beroep?
Je wordt opgeleid tot begeleider van mensen in alle leeftijdscategorieën die niet (meer) zelfstandig kunnen meedoen in de maatschappij. Zo help je bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische stoornis, ouderen, jongvolwassenen of volwassenen die hulp nodig hebben bij persoonlijke verzorging, huishouden, schulden, eenzaamheid en dagbesteding.
Je signaleert waar cliënten of groepen behoefte aan hebben en stelt samen met hen een ondersteuningsplan op. Jij bent de schakel tussen de cliënt en andere partijen, zoals vrijwilligers, mantelzorgers, professionals en instanties.
Is de mbo-opleiding maatschappelijke zorg & sociaal werk iets voor mij?
Kun je goed contact leggen, samenwerken en communiceren? Vind jij het een uitdaging om anderen te helpen het beste uit het leven te halen? Weet jij als geen ander dat niemand hetzelfde is en dat jij met je enthousiasme het verschil maakt? Dan is deze opleiding iets voor jou!
Wat leer je?
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding is modulair ingericht. Dat betekent dat de opleiding in verschillende blokken (modulen) is opgebouwd. Elke module gaat over een beroepssituatie en duurt tien weken.
Aan het begin van de opleiding zijn alle modulen gezamenlijk en gedurende de opleiding ga je meer je eigen richting kiezen. In je derde jaar maak je een definitieve keuze voor één van de mogelijke uitstroomprofielen: maatschappelijke zorg of sociaal werk. Je maakt deze keuze op basis van jouw persoonlijke interesses, kwaliteiten en ambities.
Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten, die je zowel op school als in de praktijk uitvoert. Daarnaast kies je uit een aanbod van lessen en trainingen die voor jou ondersteunend zijn aan de opdrachten in de modulen.
In de opleiding worden keuzedelen aangeboden. Er zijn keuzedelen waarmee je je mogelijkheden verbreedt; bijvoorbeeld het keuzedeel Ondernemerschap of Mediation. Daarnaast kun je keuzedelen volgen die zijn gericht op verdieping, bijvoorbeeld het keuzedeel Omgaan met mensen met niet-aangeboren hersenletsel of het keuzedeel Jeugd en opvoedhulp.
Algemeen vormende vakken
De vakken Nederlands, Engels en Rekenen zijn verplicht. Je doet hierin apart examen.
Uitstroomrichtingen
Stage
In het eerste jaar doe je al meteen werkervaring op. Je gaat dan stage lopen in de gehandicaptenzorg of ouderenzorg. In jaar 2 en jaar 3 kies je zelf in welke richting jij graag stage wilt lopen. Je kiest dan een stage die aansluit op een van de uitstroomprofielen zoals hierboven omschreven.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij zorg- en welzijnsorganisaties aan de slag te gaan, bij de gemeente of bij een buurt- of dienstencentrum. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.
Na je opleiding
Na het behalen van je diploma kun je aan het werk bij zorg- en welzijnsorganisaties.
Ook kun je met dit diploma doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld een Associate Degree Health & Social Work (Hogeschool Utrecht) of Sociaal Werk in de Zorg (1,5-2 jaar) of de hbo bacheloropleiding Social Work (4 jaar).
Vooropleiding
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.
Aanmelden
Deze opleiding heeft een beperkt aantal plekken. Heb je interesse, meld je dan snel aan. Zit de opleiding vol, dan kom je op de reservelijst.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.
Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn.
Vaccinatie
Je hebt voor deze opleiding een mantouxtest en de vaccinatie hepatitis nodig. Deze vaccinaties betaalt de school. Inmiddels zijn ook de coronavaccinaties steeds vaker voorwaarde voor een stageplaats of werkplek.