Keywords:
Social work
Edu type:
Formal education
Location:
Almere (Buiten)
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/08/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Is dit beroep iets voor jou?

Vind je het leuk en interessant om met mensen te werken? Wil je dat iedereen gelijke mogelijkheden en kansen krijgt? Kies dan voor de opleiding Sociaal Werk. 

Je helpt mensen bij het verbeteren van de leefomstandigheden in hun buurt. Jouw doel is dat iedereen er prettig en veilig kan wonen en werken. Je bedenkt en organiseert allerlei activiteiten. Dat doe je bijvoorbeeld vanuit een wijkcentrum of welzijnsorganisatie. Maar je bent niet aan deze plek gebonden. Je zoekt je doelgroep ook op. Je krijgt met heel verschillende mensen te maken: jongeren, volwassenen, gehandicapten en asielzoekers. In jouw werk breng je ze met elkaar in contact.

Voor dit beroep moet je dus goed met mensen kunnen omgaan. Je bent niet bang om ergens op af te stappen. Vaak doe je activiteiten met mensen, maar bureauwerk hoort er natuurlijk ook bij.  
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Sociaal Werk is beschikbaar als BBL-opleiding of BOL-opleiding. Je krijgt drie jaar lang les en praktijk op niveau 4. De lessen zijn praktijkgericht. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan zit je ongeveer 20% van de tijd op school. De rest van de tijd werk je bij een leerbedrijf. Kies je voor de BOL-opleiding? Dan zit je ongeveer 60% van de tijd op school. Daarnaast loop je stage en doe je praktijkervaring op.

Tijdens de opleiding leer je omgaan en werken met verschillende doelgroepen. Ook leer je activiteiten te organiseren die passen bij de doelgroep. Het is belangrijk dat je deze, veelal kwetsbare, mensen op allerlei vlakken kunt ondersteunen. Zo brengen we je bij hoe je mensen kunt bijstaan op het gebied van wet- en regelgeving, financiƫn en schuldhulpverlening. Ook leer je over rechten en plichten van burgers in de samenleving. Omdat je met mensen werkt, is communicatie en het leren voeren van gesprekken een belangrijk onderdeel van de opleiding. Naast het doen van activiteiten, behoort het doen van bureauwerk ook tot jouw takenpakket. Daarom leren we je bijvoorbeeld hoe je de kwaliteit in een organisatie kunt meten en oefen je met het onderbouwen van waar en waarom een organisatie verbeteringen kan doorvoeren. Kortom, je ontwikkelt je tot een breed sociaal werker.

Het onderwijs is opgebouwd uit leereenheden, lesmodules gebaseerd op echte beroepstaken. De lessen volg je op school, de opdracht die bij de leereenheid hoort, maak je in de praktijk. Elke beroepstaak leer je uit te oefenen op basis, gevorderd en start bekwaam niveau. Naast leereenheden volg je ook beroepsvakken, creatieve vakken, talen, rekenen en burgerschap. Daarnaast zijn er ook mentoruren. Jouw mentor begeleidt jou en je groep en helpt je bij het maken van keuzes of het oplossen van problemen.

Doorstromen naar het hbo
Droom jij ervan om straks aan naar het hbo te gaan? Met een diploma Sociaal Werk op zak kun je gemakkelijk doorstromen. We helpen je graag bij het maken van keuzes en het voorbereiden op die hbo-studie. Het is in ieder geval handig dat jij met jouw ervaring als sociaal medewerker al grotendeels weet wat jou te wachten staat tijdens je toekomstige hbo-stages.

Wil je meer weten over de opleiding? Bel dan met ons Informatiecentrum: 0900 - 0918. Wij helpen je graag.
 

Wat leer je tijdens de opleiding?

Uitzoeken welke behoefte mensen hebben aan sociaal werk, projecten en activiteiten bedenken, organiseren en uitvoeren, bedenken hoe je bepaalde problemen oplost en dat uitvoeren (beleidsmatige taken), ervoor zorgen dat binnen een project alles op elkaar is afgestemd (coƶrdinerende taken), beoordelen wat er goed gaat en wat beter kan. 
 

Waar kun je gaan werken?

Wijkcentra, jongerencentra,  brede scholen, buitenschoolse opvang, welzijnsorganisaties, gemeenten, woningbouwverenigingen, maatschappelijke opvang.