Beschrijving

Een Cyber Security Consultant combineert hoog ontwikkelde consultancy- en adviesvaardigheden met technische expertise op het gebied van cybersecurity. Als Cyber Security Consultant adviseer je meestal meerdere klanten en werk je zowel individueel als in teamverband.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

Een Cyber Security Consultant combineert goed ontwikkelde consulting- en adviesvaardigheden met technologische expertise op cybersecurity gebied. Als Cyber Security Consultant adviseer je meestal meerdere klanten of opdrachtgevers, werk je individueel en in teamverband.

 

Je vervult dynamische security-rollen bij (bijvoorbeeld) organisaties die de digitale vitale ICT infrastructuur van Nederland beheren, bij telecom-/internetserviceproviders of organisaties met complexe bedrijfsnetwerken.

 

Je werkt voor een consultancybureau, een bedrijf of een (kennis)organisatie. Je verstaat de taal van en bent gesprekspartner voor het management, veiligheidsspecialisten en ICT-experts.

 

Vaak gaat het om opdrachten op het gebied van o.a. Threat Management, Cyber Defense & Response / Security Testing (ethical hacking), Security Architecture & Monitoring of Cloud Computing. Je adviseert, al dan niet samen met collega’s, over het bouwen van stabiele en veilige omgevingen en het onderzoeken, beperken en voorkomen van cyberdreigingen bij opdrachtgevers (lees: het beschermen van hun ‘’kroonjuwelen’’).

 

Afbakening ten opzichte van andere profielen

Een Security Consultant is werkzaam in / adviseert over vraagstukken in het fysieke veiligheidsdomein; een Cyber Security Consultant is werkzaam / adviseert over het digitale veiligheidsdomein, Safety & Security van data en informatiesystemen.

 

Een ICT-beveiligingsspecialist (2 en 3) beschikt over diepgaande technologische kennis en vaardigheden en is in de eerste plaats technisch expert op het gebied van ICT en Security; een Cyber Security Consultant is in de eerste plaats adviseur van het management op het gebied van cyber security vraagstukken en oplossingen.

 

Ten opzichte van een ‘reguliere’ IT consultant heeft een Cyber Security Consultant meer technische kennis en specifiek op het gebied van cyber security.

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Adviesvaardigheden
  • Analytisch vermogen
  • Organisatorisch inzicht
  • Kennis van technologische trends en ontwikkelingen
  • Kennis van hard- en software, operationele systemen, IT netwerken, IT-infrastructuur en security oplossingen
  • Basale kennis van risicomanagement en verandermanagement
  • Creativiteit, out-of-the-box kunnen denken, brede mindset

 

Eisen

Om Cyber Security Consultant te worden moet je beschikken over goed ontwikkelde adviesvaardigheden en is een technische opleiding op ten minste hbo-niveau vereist. Denk hierbij aan de opleidingen Management en Security of ICT. Voor sommige functies wordt een afgeronde Master-opleiding in het ICT-domein gevraagd of een vergelijkbaar niveau van kennis en vaardigheden, bijvoorbeeld een Masterspecialisatie Cybersecurity of Masteropleiding ICT Management. 

Vaak wordt gevraagd naar een of meer specifieke certificaten: CISSP, CISM, CISA, CIPP, etc.

 

Professionele Ontwikkeling

Als Cyber Security Consultant is het mogelijk door te ontwikkelen en te groeien naar het beroep ICT beveiligingsspecialist 3, ICT-beveiligingsmanager, Information Security Officer, Chief Information Security Officer, mits je over de juiste kennis, vaardigheden, competenties en werk/denkniveau beschikt.

 

Bronverwijzingen

Bijpassende vacatures en stages voor Cybersecurity consultant

Bijpassende opleidingen voor Cybersecurity consultant