Iets voor jou?
DNA-onderzoek na een misdrijf. Achterhalen wat de oorzaak is van een brand. Of digitaal bewijs van een fraude opsporen. Je leert het tijdens de opleiding Forensisch Onderzoek. Als forensisch onderzoeker ga je aan de slag met onderzoekstechnieken zodat je sporen kunt veiligstellen, analyseren en toepassen voor bijvoorbeeld een strafrechtelijke proces.
Dit ga je doen
Het studieprogramma van Forensisch Onderzoek bestaat uit projecten aangevuld met practica en theorie. Je leert werken met hypothesen, recht en rapportage en doet onderzoeksvaardigheden op. Daarnaast krijg je vakken als Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Forensische Opsporingsmethoden.
Jaar 1 en 2
In jaar 1 en 2 leg je een brede basis met veel aandacht voor de praktijk. Je gaat aan de slag met natuurwetenschappelijke onderzoekstechnieken. Denk aan DNA-onderzoek, natuurkundig onderzoek en onderzoek naar de chemische typering en vergelijking van diverse substanties.
Jaar 3
In jaar 3 van je opleiding loop je een half jaar stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met chemisch onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) of je onderzoekt hoe verzekeraars fraude beter kunnen tegengaan. Ook volg je een minor (keuzeprogramma).
Jaar 4
In het laatste jaar pas je al je eerder opgedane forensische en natuurwetenschappelijke kennis en vaardigheden toe in een groot, multidisciplinair project. De rest van jaar 4 staat in het teken van jouw afstudeeronderzoek. Dit voer je uit bij een bij een organisatie of bij onderzoeksgroepen van de HvA.
Waarom Forensisch Onderzoek aan de HvA?