Beschrijving

Als Forensisch-technisch analist is het jouw taak om analyses uit te voeren op het materiaal dat is gevonden tijdens het forensisch onderzoek. Aan de hand van deze analyses kan bijvoorbeeld bewijs worden vergaard voor het oplossen van een misdrijf. Als forensisch-technisch analist kan je bij verschillende opdrechtgevers komen te werken, zoals de politie, overheidsinstellingen, maar ook bij een particulier forensisch laboratorium of een laboratorium van een onderwijsinstelling.

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

Een forensisch-technisch analist is iemand die op een plaats delict of in een laboratorium analyses uitvoert op materiaal dat is gevonden tijdens het forensisch onderzoek. Een forensisch-technisch analist is werkzaam bij verscheidene opdrachtgevers en limiteert zich dus niet tot de politie. Het is dus ook mogelijk om te werken bij een particulier forensisch laboratorium of een laboratorium van een onderwijsinstelling.   

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Analytisch
  • Forensische onderzoek vaardigheden
  • Nauwkeurig

 

Eisen

Om forensisch – technisch analist te worden moet je de HBO-opleiding Forensisch Onderzoek hebben gedaan. Om hiervoor toegelaten te worden heb je minimaal een MBO-4 diploma nodig met kennis van natuurwetenschappelijke vakken zoals biologie, natuurkunde en scheikunde. 

 

Professionele ontwikkeling

Met het profiel forensisch – technisch analist is het mogelijk door te groeien tot forensisch – technisch rechercheur of onderzoeker bij de politie of in het private domein. 

 

Bronverwijzingen