Zoekwoorden:
Security, Education Market
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Meerdere locaties
Opleiding:
MBO-3 (EQF 3)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

In Nederland wordt door allerlei professionals dagelijks hard gewerkt om de veiligheid van mensen en de leefbaarheid van de maatschappij te verbeteren. Als handhaver toezicht en veiligheid (HTV) ben je zo’n professional. Je surveilleert in uniform op straat en houdt je bezig met signaleren, controleren, confronteren, optreden, sanctioneren en informeren.


Je hebt een verantwoordelijke functie en zorgt ervoor dat je risico’s vroegtijdig signaleert zodat je op tijd in kunt grijpen. Met je aanwezigheid houd je burgers af van sociaal hinderlijk gedrag zoals kleine criminaliteit. Bij ongevallen schakel je hulpdiensten in en verleen je eerste hulp. Ook kun je voorlichting geven om criminaliteit zoals bijvoorbeeld zakkenrollen of autodiefstal te voorkomen

 

Inhoud

Je maakt tijdens de opleiding kennis met een aantal aspecten van het beroep van toezichthouder. In de praktijk betekent dit dat je onder meer surveillances gaat uitvoeren en leert hoe je mensen op de juiste manier informeert. Je leert tevens hoe je moet optreden bij incidenten en om moet gaan met agressie en mensen die niet willen meewerken. Omdat een goede conditie belangrijk is, wordt ook aandacht besteed aan sport en fysieke vaardigheden. Specifieke aandacht is er voor het ontwikkelen van een professionele beroepshouding.

 

Tijdens je opleiding staan de volgende kerntaken centraal:

 • toezien op orde en veiligheid in het publieke domein
 • optreden bij incidenten en calamiteiten
 • dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren

Je leert daarnaast op school het nodige over wetten en regelgeving en er is veel aandacht voor fysieke, communicatieve en sociale vaardigheden. Verder vormt de BOA-opleiding (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar) een onderdeel van de opleiding.

 

Handhaver toezicht en veiligheid – uitstroomrichting politie

De VeiligheidsAcademie biedt veel voordelen, óók voor leerlingen die nog te jong zijn om bij de politie te solliciteren. Wie zich inschrijft voor de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid, en door de politie geselecteerd wordt voor de uitstroomrichting politie, kan rekenen op een dynamische en uitdagende stage bij de politie. Zo doe je tijdens je opleiding belangrijke praktijkervaring op.

 

De VeiligheidsAcademie biedt uitdagende stageplaatsen in verschillende vakgebieden. Dat is mogelijk omdat het ROC een convenant heeft gesloten met onder meer de Nationale Politie, de gemeenten Den Helder, Heerhugowaard, Alkmaar en Hoorn en de Politieacademie. Dankzij deze samenwerking zijn er goede stageplaatsen beschikbaar, zodat jongeren de kans krijgen zich goed voor te bereiden op hun toekomstige beroep.

 

De voordelen van de veiligheidsacademie:

 • alle veiligheidsopleidingen (beveiliger, HTV, en HTV-politie) onder één dak
 • gespecialiseerde vakdocenten, met veel praktijkervaring
 • een praktijksecretariaat, voor het oefenen van levensechte situaties
 • een uitdagende stage bij de politie, handhaving, stadstoezicht of in de beveiliging
 • praktijkervaring opdoen, ook als je nog te jong bent om te solliciteren bij de politie.

Na je opleiding

Als je de opleiding succesvol hebt afgerond en het diploma hebt behaald, kun je natuurlijk gaan werken. Je kunt ook verder studeren en bijvoorbeeld kiezen voor een toekomst bij de politie.

 

Toelating en kosten

Je hebt een diploma vmbo kb, gl of tl.

 

Verplichte intakeactiviteiten

De intake bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Invullen informatie formulier
 • Bijwonen van een presentatie
 • Deelname theorielessen (dagdeel)
 • Vragenlijst invullen
 • Intakegesprek
 • Sporttest

Leeftijdseis:
Je bent op 1 februari 2023 minimaal 17 jaar. Dit heeft te maken met het kunnen volgen van een stage.

Voor deze opleiding geldt een numerus-fixus, in verband met het aantal mogelijke stageplaatsen. Schrijf je dus op tijd in.
Je moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen.
Als je een taakstraf hebt gehad, neem dan voor je je inschrijft eerst contact op met mevrouw J. Schoon, telefoonnummer: (0223) 611 230.

FaLang translation system by Faboba